Sos do sushi przepis | Dorota Kamińska

Sos do sushi

Ryż do sushi

Ugotowany ryż do sushi, lekko przestudzony, przed całkowitym schłodzeniem i zawinięciem w nori wymaga odpowiedniego doprawienia mieszanką octu ryżowego, cukru i soli. Przygotowany w prosty sposób sos do sushi podkreśli smak ryżu i ryby i choć w sklepach dostępne są gotowe, butelkowane sosy, przygotowanie go samodzielnie, w domu, nie zajmuje dużo czasu.

Ten sos do sushi wykorzystujemy, aby doprawić ryż. Do maczania gotowego sushi, np. maki, nigiri czy innych rodzajów, wykorzystuje się jasny sos sojowy, który, dodatkowo, można wymieszać z ostrą pastą wasabi.

Ryż do sushi

Sos do sushi

Przepis na sos do sushi. Jest to sos na bazie japońskiego octu ryżowego, który wykorzystuje się do doprawienia ugotowanego ryżu do sushi, przed zawinięciem go w listki nori.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Japońska
Przepis na: sos do sushi
Liczba porcji: 1 porcja na 1 kg suchego ryżu
Kalorie: 150kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki japońskiego octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W garnku mieszamy wszystkie składniki i delikatnie podgrzewamy aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
  • Wystudzonym sosem doprawiamy ugotowany ryż do sushi.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować ryż do sushi

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 150kcal (8%) | Carbohydrates: 36g (12%) | Sodium: 6978mg (303%) | Sugar: 35g (39%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)