Sos do sushi przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sos do sushi

Sos do sushi

Ryż do sushi

Ugotowany ryż do sushi, lekko przestudzony, przed całkowitym schłodzeniem i zawinięciem w nori wymaga odpowiedniego doprawienia mieszanką octu ryżowego, cukru i soli. Przygotowany w prosty sposób sos do sushi podkreśli smak ryżu i ryby i choć w sklepach dostępne są gotowe, butelkowane sosy, przygotowanie go samodzielnie, w domu, nie zajmuje dużo czasu.

Ten sos do sushi wykorzystujemy, aby doprawić ryż. Do maczania gotowego sushi, np. maki, nigiri czy innych rodzajów, wykorzystuje się jasny sos sojowy, który, dodatkowo, można wymieszać z ostrą pastą wasabi.

Ryż do sushi

Sos do sushi

Przepis na sos do sushi. Jest to sos na bazie japońskiego octu ryżowego, który wykorzystuje się do doprawienia ugotowanego ryżu do sushi, przed zawinięciem go w listki nori.
4 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Japońska
Przepis na: sos do sushi
Liczba porcji: 1 porcja na 1 kg suchego ryżu
Kalorie: 150kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki japońskiego octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • W garnku mieszamy wszystkie składniki i delikatnie podgrzewamy aż cukier i sól całkowicie się rozpuszczą.
  • Wystudzonym sosem doprawiamy ugotowany ryż do sushi.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować ryż do sushi

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 150kcal (8%) | Carbohydrates: 36g (12%) | Sód: 6978mg (303%) | Cukier: 35g (39%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom