Sos curry przepis | Dorota Kamińska

Sos curry

Sos curry

Sos curry jest mi znany od wielu lat, ale trochę o nim zapomniałam, przygotowując sałatki czy potrawy z grilla z innymi dodatkami. Parę dni temu, w restauracji Sabat w Pobierowie, znajomi dostali pyszny dip z curry razem z sałatką z kurczaka. Zjedli ze smakiem, a potem spytali, czy mogłabym odtworzyć ten przepis na sos z curry. Bardzo im smakował, a skład wydawał się wyjątkowo prosty. I taki jest! Teraz również i Wy będziecie mogli cieszyć się doskonałym smakiem tego pysznego dodatku do sałatek, grillowanych mięs oraz ryb. Zobaczcie jak zrobić dip curry krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze proste przepisy

Bardzo lubię inspirować się daniami, których mam okazję spróbować w restauracji. Zawsze zamawiam coś innego, potem próbuję. Pytam pozostałe osoby, z którymi przyszłam, czy im smakują ich dania. Namawiam do opisania mi smaku.

Sos curry do eksperymentów kulinarnych

Czasem wszyscy próbujemy wspólnie każdego dania. Innym razem specjalnie zamawiamy wspólne porcje i każdy nakłada sobie coś na swój własny talerz. To jeden z lepszych i prostszych sposobów na rozwijanie swojego smaku i umiejętności kulinarnych. Z pewnością warto go wypróbować, a potem eksperymentować we własnej kuchni. Czasami to bardziej skomplikowane dania, innym razem proste receptury. Takie jak sos curry.

Sos curry

Sos curry

Sos curry na bazie jogurtu naturalnego, z dodatkiem miodu i octu winnego lub soku z cytryny/limonki. Świetny do grillowanych mięs oraz sałatek.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sos curry
Liczba porcji: 300 g
Kalorie: 104kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (im tłustszy i gęstszy, tym smaczniejszy sos i lepsza konsystencja)
  • 2 łyżki białego octu winnego (można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki½)
  • 2 łyżki miodu
  • łyżki mieszanki przypraw curry
  • sól do smaku (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki ubijam trzepaczką lub widelcem w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Odstawiam na 30 minut do lodówki.

Przydatne przepisy i poradniki

Sos curry wegański - jogurt naturalny zastępuję gęstym mlekiem kokosowym z puszki, a miód syropem z agawy lub erytrytolem
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić jogurt naturalny

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 104kcal (5%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 3g (5%) | Saturated Fat: 1g (6%) | Cholesterol: 10mg (3%) | Sodium: 53mg (2%) | Potassium: 175mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 15g (17%) | Vitamin A: 110IU (2%) | Vitamin C: 0.7mg (1%) | Calcium: 114mg (11%) | Iron: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pokazywałam już kiedyś przepis na śledzie z ananasem i sosem curry i tam możecie sprawdzić, jak smak jogurtu i curry komponuje się z kolendrą, ananasem i innymi dodatkami. To tylko jeden z przykładów na eksperymentowanie z tym sosem. Gorąco Was zachęcam do dodania do niego świeżych ziół lub zastąpienia miodu musem ze świeżego mango czy gruszki. Ważne, żeby zachować połączenie słodkiego i kwaskowatego smaku. Co Wy na to?

Jak zrobić sos curry
Jak zrobić sos curry

W restauracji Sabat podano sos z curry jako dodatek do sałatki amerykańskiej z kurczaka i warzyw. Najlepiej zaserwować go w osobnym słoiczku lub miseczce, żeby każdy sam mógł wykorzystać tyle, ile zechce.

Sos curry - przepis
Sos curry – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy sos curry przypadł Wam do gustu oraz do czego go wykorzystaliście. Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)