fbpx
Czytasz właśnie
Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim. Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ma łagodny smak i jasny kolor i cudownie kremową konsystencję. Klasyczny béchameil.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze sosy

Sos beszamelowy, według legendy odkryty rzekomo przez wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel, powstaje z przygotowania zasmażki z mąki i masła, rozprowadzonej mlekiem. Przyrządza się go z dodatkiem przypraw tj. sól, pieprz i gałka muszkatołowa oraz soku z cytryny. Jest sosem dość ciężkostrawnym i kalorycznym. Dlatego warto sięgać po niego podczas specjalnych okazji, a na co dzień wybierać np. wegańską wersję.

Zobacz też
Kapuśniak grzybowy

Beszamel

Sos beszamelowy

Klasyczny sos beszamelowy, kremowy, o delikatnym smaku, przełamany sokiem z cytryny.
5 from 5 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Sos
Kuchnia: Francuska
Przepis na: beszamel, sos beszamelowy
Liczba porcji: 6
Kalorie: 144kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.

Jak zrobić

  • Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.
  • Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.
  • Do zasmażki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.
  • Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia*.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 144kcal (7%) | Węglowodany: 7g (2%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 31mg (10%) | Sód: 346mg (15%) | Potas: 128mg (4%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 410IU (8%) | Witamina C: 1.2mg (1%) | Wapń: 113mg (11%) | Żelazo: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Beszamel
Beszamel

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i do czego wykorzystujecie sos béchameil. Bardzo jestem ciekawa!

45 komentarzy
  • Wspaniały sos!! Świetnie komponuje się do wielu dań u mnie… łosoś podsmażany na patelni ze szpinakiem i makaronem. Dziękuję za bardzo dobry przepis 🙂

  • mój przepis : szklanka mleka, szklanka, rosołu instant [musi mieć wyrażisty smak],dwie łyżki masła lub margaryny,dwie łyżki mąki,serek topiony kremowy.Wykonanie w/g Pani Doroty.Do gotowego sosu dodaję serek i bardzo dokładnie mieszam aż się całkowicie rozpusci.Pyszny do gotowanego kalafiora.SMACZNEGO!

  • Dorotko! Nie lubiłam tego sosu, dopóki nie skorzystałam z Twojego przepisu! Nadmienię, że 11 lat mieszkałam we Włoszech, gdzie ten sos jest dość często używany i miałam włoską teściową, która wprowadziła mnie w tajniki tej kuchni, ale ten sos wydawał mi się bardzo mdły! Po raz pierwszy w życiu mi on smakuje! :-)) Wielkie dzięki za ten przepis! Sos wyszedł lekki, aksamitny i pachnący! REWELACJA!!! Pozdrawiam

  • ja pierwszy raz zrobiłam sos, nie ma grudek, gęstość idealna, ale w smaku jakiś taki nijaki. Dodałam więcej soku z cytryny, pieprzu i gałki to troszkę lepszy jest:) pewnie to kwestia smaku:) Ale dziękuję za przepis:)) Czekam teraz aż lasagne się upiecze i zobaczymy co z tego wyjdzie:)

  • Super przepis!
    Sos wyszedł trochę rzadki, ale już chwila studzenia wystarczyła, żeby perfekcyjnie zgęstniał. Z wcześniejszego „doświadczenia” (jeżeli tak można uznać ciągłe wyskrobywanie do śmietnika nieudanych wyrobów) wolałam nie dodawać cytryny. Dzięki temu kremowy sos idealnie złączył się z ostrą lasangną.
    Polecam wszystkim!!!!

  • Robiłem sos pierwszy raz. Wyszedł ok, ale z obawy by nie był za bardzo mączny chyba zbyt długo go podgrzewałem i stał się zbyt gęsty… Mimo wszystko ok.

    • sos beszamelowy,to wspaniały sos podstawowy który można samemu doprawiać,bez obaw można robić choćby z pieprzem jako pieprzny sosik….moja dietetyczka mówiła mi,że sos beszamelowy jest ok:)A przypraw się nie bójcie ano i prawda z tymi kostkami,ja nawet sama zrobiłam z warzyw,odrobiny oliwy i dużo przypraw-porobiłam kosteczki i zamroziłam-teraz daję do zup,sosów i są pysznie warzywne-polecam.

    • Dokładnie. Konsystencja fajna, ale smak mdły. Dodałam więcej gałki, soli i pieprzu niż w tym przepisie, zjadłam z ryżem z warzywami, i żadna rewelacja. Lubię wyraziste smaki i zastanawiam się czym by można doprawić ten sos? jeszcze więcej gałki i pieprzu?

  • Niezbyt byłam przekonana do tego sosu, ale robiłam lasagne (pierwszy raz) i bardzo był tam wskazany. Słuchajcie, zrobiłam go mniej więcej zgodnie z podanymi proporcjami i z zachowaniem kolejności, mieszałam intensywnie trzepaczką, gotowałam z 10min na wolniutkim ogniu i wyszedł taki, że musiałam się mocno powstrzymywać aby została wystarczająca ilość do lasagne :). Gładki, jedwabisty, delikatny, a zarazem wyraźny- miód w ustach :). Już mam kolejny przepis z tym sosem do łososia i z wersją grzybową do schabu :). Ten sos będzie teraz raczej często towarzyszył serwowanym przeze mnie potrawom ;). Dzięki za super przepis :).

  • Hmm, robię go nie pierwszy raz, choć pierwszy z tego przepisu i zwarzył się. Choć cytryny dodałam trochę później, bałam się do świeżego mleka. Co zrobić, żeby tego uniknąć na przyszłość?

  • Sos bardzo dobry i przede wszystkim nie jest rzadki! Moim zdaniem powinno być trochę więcej przypraw, dodałam pół kostki rosołowej i był wręcz idealny.

  • Jak miała go zrobić byłam pewna ze bedzie nie smaczny i mączny, ale to najpyszniejszy sos jaki ostatnio zrobiłam!! zanim polałam nim brokuły wyjadałam go z patelni 🙂

  • Doskonały i łatwy przepis. Sos wyszedł wyśmienicie, wcale nie jest zbyt rzadki wbrew jednej z tutejszych opiń.

  • Ho ho,sos wysmienity,jaki jada sie w Islandii w Reikaviku.A i w Polsce również popularny.A autorka Pani Dorota jeszcze lepsza:) Smacznego.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom