Sos beszamelowy

5/5 (3)

Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim. Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Zobacz też: Pomysły na inne sosy

Sos beszamelowy, według legendy odkryty rzekomo przez wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel, powstaje z przygotowania zasmażki z mąki i masła, rozprowadzonej mlekiem, z dodatkiem przypraw tj. sól, pieprz i gałka muszkatołowa oraz soku z cytryny. Jest sosem dość ciężkostrawnym i kalorycznym.

Sos beszamelowy

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Klasyczny sos beszamelowy, kremowy, o delikatnym smaku, przełamany sokiem z cytryny.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 Szklanki mleka
  • ¼ Kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 Szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Sos beszamelowy - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

* Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.

Sos beszamelowy - Jak zrobić

Krok 1
Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.
Krok 2
Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.
Krok 3
Do zasmażki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.
Krok 4
Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia*.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Beszamel
Beszamel

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

45 komentarzy
  1. Wspaniały sos!! Świetnie komponuje się do wielu dań u mnie… łosoś podsmażany na patelni ze szpinakiem i makaronem. Dziękuję za bardzo dobry przepis 🙂

  2. mój przepis : szklanka mleka, szklanka, rosołu instant [musi mieć wyrażisty smak],dwie łyżki masła lub margaryny,dwie łyżki mąki,serek topiony kremowy.Wykonanie w/g Pani Doroty.Do gotowego sosu dodaję serek i bardzo dokładnie mieszam aż się całkowicie rozpusci.Pyszny do gotowanego kalafiora.SMACZNEGO!

  3. Dorotko! Nie lubiłam tego sosu, dopóki nie skorzystałam z Twojego przepisu! Nadmienię, że 11 lat mieszkałam we Włoszech, gdzie ten sos jest dość często używany i miałam włoską teściową, która wprowadziła mnie w tajniki tej kuchni, ale ten sos wydawał mi się bardzo mdły! Po raz pierwszy w życiu mi on smakuje! :-)) Wielkie dzięki za ten przepis! Sos wyszedł lekki, aksamitny i pachnący! REWELACJA!!! Pozdrawiam

  4. ja pierwszy raz zrobiłam sos, nie ma grudek, gęstość idealna, ale w smaku jakiś taki nijaki. Dodałam więcej soku z cytryny, pieprzu i gałki to troszkę lepszy jest:) pewnie to kwestia smaku:) Ale dziękuję za przepis:)) Czekam teraz aż lasagne się upiecze i zobaczymy co z tego wyjdzie:)

  5. Super przepis!
    Sos wyszedł trochę rzadki, ale już chwila studzenia wystarczyła, żeby perfekcyjnie zgęstniał. Z wcześniejszego „doświadczenia” (jeżeli tak można uznać ciągłe wyskrobywanie do śmietnika nieudanych wyrobów) wolałam nie dodawać cytryny. Dzięki temu kremowy sos idealnie złączył się z ostrą lasangną.
    Polecam wszystkim!!!!

  6. Robiłem sos pierwszy raz. Wyszedł ok, ale z obawy by nie był za bardzo mączny chyba zbyt długo go podgrzewałem i stał się zbyt gęsty… Mimo wszystko ok.

    1. sos beszamelowy,to wspaniały sos podstawowy który można samemu doprawiać,bez obaw można robić choćby z pieprzem jako pieprzny sosik….moja dietetyczka mówiła mi,że sos beszamelowy jest ok:)A przypraw się nie bójcie ano i prawda z tymi kostkami,ja nawet sama zrobiłam z warzyw,odrobiny oliwy i dużo przypraw-porobiłam kosteczki i zamroziłam-teraz daję do zup,sosów i są pysznie warzywne-polecam.

    2. Dokładnie. Konsystencja fajna, ale smak mdły. Dodałam więcej gałki, soli i pieprzu niż w tym przepisie, zjadłam z ryżem z warzywami, i żadna rewelacja. Lubię wyraziste smaki i zastanawiam się czym by można doprawić ten sos? jeszcze więcej gałki i pieprzu?

  7. Niezbyt byłam przekonana do tego sosu, ale robiłam lasagne (pierwszy raz) i bardzo był tam wskazany. Słuchajcie, zrobiłam go mniej więcej zgodnie z podanymi proporcjami i z zachowaniem kolejności, mieszałam intensywnie trzepaczką, gotowałam z 10min na wolniutkim ogniu i wyszedł taki, że musiałam się mocno powstrzymywać aby została wystarczająca ilość do lasagne :). Gładki, jedwabisty, delikatny, a zarazem wyraźny- miód w ustach :). Już mam kolejny przepis z tym sosem do łososia i z wersją grzybową do schabu :). Ten sos będzie teraz raczej często towarzyszył serwowanym przeze mnie potrawom ;). Dzięki za super przepis :).

  8. Hmm, robię go nie pierwszy raz, choć pierwszy z tego przepisu i zwarzył się. Choć cytryny dodałam trochę później, bałam się do świeżego mleka. Co zrobić, żeby tego uniknąć na przyszłość?

  9. Sos bardzo dobry i przede wszystkim nie jest rzadki! Moim zdaniem powinno być trochę więcej przypraw, dodałam pół kostki rosołowej i był wręcz idealny.

  10. Jak miała go zrobić byłam pewna ze bedzie nie smaczny i mączny, ale to najpyszniejszy sos jaki ostatnio zrobiłam!! zanim polałam nim brokuły wyjadałam go z patelni 🙂

  11. Doskonały i łatwy przepis. Sos wyszedł wyśmienicie, wcale nie jest zbyt rzadki wbrew jednej z tutejszych opiń.

  12. Ho ho,sos wysmienity,jaki jada sie w Islandii w Reikaviku.A i w Polsce również popularny.A autorka Pani Dorota jeszcze lepsza:) Smacznego.

      1. Zgadzam się, jest idealny. Przed chwilą spałaszowany razem z naleśnikami ze szpinakiem i fetą. Dziękuję za dobry przepis. 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)