Sos beszamelowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Smaczny, biały sos beszamelowy idealnie komponuje się z gotowanymi i zapiekanymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem czy koprem włoskim. Można podawać go też do mięs i ryb, a przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ma łagodny smak i jasny kolor i cudownie kremową konsystencję. Klasyczny béchameil.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze sosy

Sos beszamelowy, według legendy odkryty rzekomo przez wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel, powstaje z przygotowania zasmażki z mąki i masła, rozprowadzonej mlekiem. Przyrządza się go z dodatkiem przypraw tj. sól, pieprz i gałka muszkatołowa oraz soku z cytryny. Jest sosem dość ciężkostrawnym i kalorycznym. Dlatego warto sięgać po niego podczas specjalnych okazji, a na co dzień wybierać np. wegańską wersję.

Zobacz też
Purée z batatów

Sos beszamelowy

Sos beszamelowy

Klasyczny sos beszamelowy, kremowy, o delikatnym smaku, przełamany sokiem z cytryny.
5 od 5 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Sos
Kuchnia: Francuska
Przepis na: beszamel, sos beszamelowy
Liczba porcji: 6
Kalorie: 144kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (starta na tarce o drobnych oczkach)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.
  • Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.
  • Do zasmażki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.
  • Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia*.

Przydatne przepisy i poradniki

* Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 144kcal (7%) | Carbohydrates: 7g (2%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 31mg (10%) | Sód: 346mg (15%) | Potas: 128mg (4%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 410IU (8%) | Witamina C: 1.2mg (1%) | Wapń: 113mg (11%) | Żelazo: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Beszamel
Beszamel

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i do czego wykorzystujecie sos béchameil. Bardzo jestem ciekawa!

45 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom