Sos beszamelowy wegański

Wegański beszamel

Może się wydawać, że trudno będzie osiągnąć efekt podobieństwa smaku, skoro klasyczna receptura to mleko, masło i mąka oraz przyprawy. Jednak to możliwe i oto przed Wami sos beszamelowy wegański. Do przygotowania w prosty sposób. Ma odpowiednio gęstą konsystencję i jest bardzo smaczny! Zobaczcie jak zrobić beszamel wegański krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie

Sos beszamelowy wegański przygotowuję na mleku kokosowym. Im tłustsze i gęstsze, tym bardziej ciągnąca konsystencja przypominająca roztopiony ser. Możecie ją regulować, wybierając rzadsze, mniej tłuste mleko roślinne lub zastępując jego część dodatkowym wywarem warzywnym lub wodą. 

Wegański beszamel
Wegański beszamel

Dodatek płatków drożdżowych nie jest obowiązkowy, choć bardzo dobrze wpływa na smak sosu. Jeśli wolicie łagodniejszą wersję, można je pominąć lub zastąpić dodatkową solą albo sosem sojowym. Polecam dodatek soku z cytryny lub limonki. Przełamie delikatnie łagodny, słodkawy smak mleka i kalafiora. Dodaję go również do klasycznego beszamelu. 

5 od 3 osób
Sos beszamelowy wegański
Sos beszamelowy wegański
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
 

Sos beszamelowy wegański prosty do zrobienia. Wegański beszamel z mleka kokosowego (lub innego roślinnego) z kalafiorem, doprawiony solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Danie: Sos
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: beszamel wegański, sos beszamelowy wegański
Liczba kalorii: 231 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ kalafiora (ok. 500 g; bez grubego trzonu, podzielony na różyczki)
  • 1 cebula (nieduża; pokrojona w półksiężyce)
  • 200 ml mleka kokosowego (można zastąpić innym mlekiem roślinnym)
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 1,5 łyżki mąki (pszenna lub ziemniaczana)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie; bez płatków sos można mocniej doprawić solą lub dodać sos sojowy)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (świeżo starta)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak zrobić mleko kokosowe lub inne mleko roślinne
  3. Mąka bezglutenowa - przepis
Sos beszamelowy wegański - Jak zrobić
  1. Cebulę z czosnkiem solę i szklę na niedużym ogniu na oliwie.

  2. Dodaję kalafior i duszę pod przykryciem, nadal na niewielkim ogniu, przez ok. 5 minut.

  3. Zasypuję warzywa mąką, mieszam i zasmażam. Mąka powinna delikatnie ściemnieć.

  4. Dodaję mleko i wywar. Dobrze mieszam. Zagotowuję.

  5. Zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez ok. 10-15 minut, do uzyskania miękkości kalafiora. W ostatnich kilku minutach gotowania dodaję pieprz i gałkę muszkatołową.

  6. Zdejmuję garnek z ognia i dolewam sok z cytryny. Dosypuję płatki drożdżowe i doprawiam pieprzem.

  7. Miksuję całość blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.

Wartości odżywcze
Sos beszamelowy wegański
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 231 kcal Kalorie z tłuszczów 162 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 18g 28%
Tłuszcze nasycone 10g 50%
Sód 390mg 16%
Potas 598mg 17%
Węglowodany ogółem 14g 5%
Błonnik 3g 12%
Cukry 4g
Białko 5g 10%
Witamina A 2.1%
Witamina C 77.9%
Wapń 4.3%
Żelazo 14.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Beszamel wegański możecie zaserwować wszędzie tam, gdzie chcecie zastąpić klasyczny sos beszamelowy jego wegańskim odpowiednikiem. Do warzyw, lasagne. Nawet jeśli weganizm to nie Wasza codzienna dieta, warto przemycić trochę dodatkowych warzyw do codziennego jadłospisu, obniżając odrobinę dzienną dawkę nabiału.

Wegański sos beszamelowy bezglutenowy

Klasyczna receptura wymaga dodania mąki pszennej. Alternatywnie, w wersji bezglutenowej, proponuję moją uniwersalną, najlepszą mieszankę. Sprawdziłam też przygotowanie wersji bezmącznej, dodając do gotowania kalafiora, zamiast mąki, jeden spory ziemniak pokrojony w grubszą kostkę.

Bardzo jestem ciekawa, czy sos beszamelowy wegański przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakiego mleka go przygotowaliście i z czym został zaserwowany.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)