Sos beszamelowy wegański przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sos beszamelowy wegański
Wegański beszamel

Może się wydawać, że trudno będzie osiągnąć efekt podobieństwa smaku, skoro klasyczna receptura to mleko, masło i mąka oraz przyprawy. Jednak to możliwe i oto przed Wami sos beszamelowy wegański. Do przygotowania w prosty sposób. Ma odpowiednio gęstą konsystencję i jest bardzo smaczny! Zobaczcie jak zrobić beszamel wegański krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie

Sos beszamelowy wegański przygotowuję na mleku kokosowym. Im tłustsze i gęstsze, tym bardziej ciągnąca konsystencja przypominająca roztopiony ser. Możecie ją regulować, wybierając rzadsze, mniej tłuste mleko roślinne lub zastępując jego część dodatkowym wywarem warzywnym lub wodą. 

Wegański beszamel
Wegański beszamel

Dodatek płatków drożdżowych nie jest obowiązkowy, choć bardzo dobrze wpływa na smak sosu. Jeśli wolicie łagodniejszą wersję, można je pominąć lub zastąpić dodatkową solą albo sosem sojowym. Polecam dodatek soku z cytryny lub limonki. Przełamie delikatnie łagodny, słodkawy smak mleka i kalafiora. Dodaję go również do klasycznego beszamelu. 

Sos beszamelowy wegański

Sos beszamelowy wegański

Sos beszamelowy wegański prosty do zrobienia. Wegański beszamel z mleka kokosowego (lub innego roślinnego) z kalafiorem, doprawiony solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
5 od 3 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Sos
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: beszamel wegański, sos beszamelowy wegański
Liczba porcji: 4
Kalorie: 231kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kalafiora (ok. 500 g; bez grubego trzonu, podzielony na różyczki)
  • 1 cebula (nieduża; pokrojona w półksiężyce)
  • 200 ml mleka kokosowego (można zastąpić innym mlekiem roślinnym)
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 1,5 łyżki mąki (pszenna lub ziemniaczana)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie; bez płatków sos można mocniej doprawić solą lub dodać sos sojowy)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (świeżo starta)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę solę i szklę na niedużym ogniu na oliwie.
  • Dodaję kalafior i duszę pod przykryciem, nadal na niewielkim ogniu, przez ok. 5 minut.
  • Zasypuję warzywa mąką, mieszam i zasmażam. Mąka powinna delikatnie ściemnieć.
  • Dodaję mleko i wywar. Dobrze mieszam. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez ok. 10-15 minut, do uzyskania miękkości kalafiora. W ostatnich kilku minutach gotowania dodaję pieprz i gałkę muszkatołową.
  • Zdejmuję garnek z ognia i dolewam sok z cytryny. Dosypuję płatki drożdżowe.
  • Miksuję całość blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak zrobić mleko kokosowe lub inne mleko roślinne
  3. Mąka bezglutenowa - przepis

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 231kcal (12%) | Carbohydrates: 14g (5%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Sód: 390mg (17%) | Potas: 598mg (17%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 105IU (2%) | Witamina C: 64.3mg (78%) | Wapń: 43mg (4%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Beszamel wegański możecie zaserwować wszędzie tam, gdzie chcecie zastąpić klasyczny sos beszamelowy jego wegańskim odpowiednikiem. Do warzyw, lasagne. Nawet jeśli weganizm to nie Wasza codzienna dieta, warto przemycić trochę dodatkowych warzyw do codziennego jadłospisu, obniżając odrobinę dzienną dawkę nabiału.

Zobacz też
Mleko z nerkowców

Wegański sos beszamelowy bezglutenowy

Klasyczna receptura wymaga dodania mąki pszennej. Alternatywnie, w wersji bezglutenowej, proponuję moją uniwersalną, najlepszą mieszankę. Sprawdziłam też przygotowanie wersji bezmącznej, dodając do gotowania kalafiora, zamiast mąki, jeden spory ziemniak pokrojony w grubszą kostkę.

Bardzo jestem ciekawa, czy sos beszamelowy wegański przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakiego mleka go przygotowaliście i z czym został zaserwowany.

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom