Sos Alfredo – klasyczny i unowocześniony

Sos Alfredo

Klasyczna wersja to tylko dwa składniki: masło i młody ser parmezan po wymieszaniu z makaronem tworzą pyszny sos Alfredo. Jego unowocześniona wersja zawiera śmietankę. Na przestrzeni lat przepis ewoluował i zdobywał popularność na całym świecie. Rozpoczęła się też jego produkcja na półki sklepowe. Dziś w różnych wariantach może zawierać jajka, skrobię, zioła… Nowoczesna receptura trochę odbiega od oryginału, ale masło z parmezanem to wciąż jej kluczowe składniki. Pokażę Wam dziś, jak zrobić sos Alfredo na dwa sposoby: klasyczny i unowocześniony.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Klasyczny sos Alfredo dla jednej osoby składa się z 50 g masła i 50 g parmezanu. To tylko 100 g sosu, a ponad 500 kcal! Wymieszane z makaronem składniki to bardzo prosty sposób wykonania, choć nie od razu uda się osiągnąć idealną, kremową konsystencję.

5 od 1 osoby
Sos Alfredo
Sos Alfredo klasyczny
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
1 min
Całkowity czas
6 min
 

Sos Alfredo przygotowany w klasyczny sposób, czyli wymieszany z masła i parmezanu w podgrzewanej foremce razem z gorącym makaronem.

Danie: Sos
Kuchnia: Włoska
Przepis na: sos alfredo klasyczny
Liczba kalorii: 574 kcal
Liczba porcji: 1
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 50 g masła (¼ kostki; pokrojone w niedużą kostkę)
  • 50 g startego parmezanu (najlepszy będzie młody parmezan)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Makaron i sos najlepiej gotować w tym samym czasie.
  2. Klasyczne proporcje składników sosu Alfredo to 50 g masła i 50 g parmezanu na 1 osobę, bez żadnych innych dodatków, wymieszane z ugotowanym makaronem w podgrzewanym naczyniu.
  3. Jak ugotować makaron
Sos Alfredo klasyczny - Jak zrobić
  1. Do gorącego makaronu w podgrzewanej foremce (np. garnku) wrzucam połowę parmezanu. Czekam przez chwilę, aż ser rozpuści się na makaronie.

  2. Dodaję masło i pozostały parmezan.

  3. Wstrząsam garnkiem, przerzucając składniki tak, żeby z masła i parmezanu powstał jednolity, kremowy sos.

  4. Konsystencję można regulować, dodając odrobinę gorącej wody pozostałej z gotowania makaronu. Całość można doprawić szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Wartości odżywcze
Sos Alfredo klasyczny
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 574 kcal Kalorie z tłuszczów 486 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 54g 83%
Tłuszcze nasycone 34g 170%
Cholesterol 151mg 50%
Sód 1121mg 47%
Potas 62mg 2%
Węglowodany ogółem 2g 1%
Białko 19g 38%
Witamina A 33.6%
Wapń 56.7%
Żelazo 2.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Mniej kalorii w 100 g, więc moja propozycja to 200 g sosu dla jednej osoby. Możecie oczywiście ją zmniejszyć – nie widzę problemu :). Sos w unowocześnionej wersji wzbogaconej o dodatek kremowej śmietanki. Jej delikatnie słodki smak przełamują zioła oraz sól z pieprzem. Idąc o krok dalej w nowoczesności, można dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki i wtedy to już zupełna petarda :).

5 od 1 osoby
Sos Alfredo
Sos Alfredo ze śmietanką
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Sos Alfredo przygotowany w unowocześniony sposób, bo na bazie śmietanki kremówki.

Danie: Sos
Kuchnia: Włoska
Przepis na: sos alfredo ze śmietanką
Liczba kalorii: 712 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ¾ szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 szklanka startego parmezanu (najlepszy będzie młody parmezan)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany)
  • 2 łyżki bazylii (świeża, drobno posiekana; można zastąpić oregano, natką pietruszki, estragonem, szałwią lub tymiankiem)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; czarny lub kolorowy)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Makaron i sos najlepiej gotować w tym samym czasie.
  2. Klasyczne proporcje składników sosu Alfredo to 50 g masła i 50 g parmezanu na 1 osobę, bez żadnych innych dodatków, wymieszane z ugotowanym makaronem w podgrzewanym naczyniu.
  3. Jak ugotować makaron
Sos Alfredo ze śmietanką - Jak zrobić
  1. Na niedużym ogniu szklę czosnek na maśle.

  2. Dodaję śmietankę i parmezan i podgrzewam całość na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.

  3. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Trzymam na ogniu do uzyskania kremowej, ale lejącej konsystencji.

  4. Zdejmuję sos z ognia i delikatnie mieszam z sokiem z cytryny.

  5. Mieszam makaron z sosem bezpośrednio w garnku lub na patelni. Od razu serwuję.

Wartości odżywcze
Sos Alfredo ze śmietanką
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 712 kcal Kalorie z tłuszczów 603 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 67g 103%
Tłuszcze nasycone 42g 210%
Cholesterol 220mg 73%
Sód 998mg 42%
Potas 184mg 5%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Białko 21g 42%
Witamina A 47.4%
Witamina C 1.8%
Wapń 67.1%
Żelazo 13%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Sos Alfredo – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)