Sos Alfredo - klasyczny i unowocześniony przepis | Dorota Kamińska

Sos Alfredo – klasyczny i unowocześniony

Sos Alfredo

Klasyczna wersja to tylko dwa składniki: masło i młody ser parmezan po wymieszaniu z makaronem tworzą pyszny sos Alfredo. Jego unowocześniona wersja zawiera śmietankę. Na przestrzeni lat przepis ewoluował i zdobywał popularność na całym świecie. Rozpoczęła się też jego produkcja na półki sklepowe. Dziś w różnych wariantach może zawierać jajka, skrobię, zioła… Nowoczesna receptura trochę odbiega od oryginału, ale masło z parmezanem to wciąż jej kluczowe składniki. Pokażę Wam dziś, jak zrobić sos Alfredo na dwa sposoby: klasyczny i unowocześniony.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Klasyczny sos Alfredo dla jednej osoby składa się z 50 g masła i 50 g parmezanu. To tylko 100 g sosu, a ponad 500 kcal! Wymieszane z makaronem składniki to bardzo prosty sposób wykonania, choć nie od razu uda się osiągnąć idealną, kremową konsystencję.

Sos Alfredo

Sos Alfredo klasyczny

Sos Alfredo przygotowany w klasyczny sposób, czyli wymieszany z masła i parmezanu w podgrzewanej foremce razem z gorącym makaronem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 1 minuta
Razem: 6 min
Kategoria: Sos
Kuchnia: Włoska
Przepis na: sos alfredo klasyczny
Liczba porcji: 1
Kalorie: 574kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 50 g masła (¼ kostki; pokrojone w niedużą kostkę)
  • 50 g startego parmezanu (najlepszy będzie młody parmezan)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Do gorącego makaronu w podgrzewanej foremce (np. garnku) wrzucam połowę parmezanu. Czekam przez chwilę, aż ser rozpuści się na makaronie.
  • Dodaję masło i pozostały parmezan.
  • Wstrząsam garnkiem, przerzucając składniki tak, żeby z masła i parmezanu powstał jednolity, kremowy sos.
  • Konsystencję można regulować, dodając odrobinę gorącej wody pozostałej z gotowania makaronu. Całość można doprawić szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Makaron i sos najlepiej gotować w tym samym czasie.
  2. Klasyczne proporcje składników sosu Alfredo to 50 g masła i 50 g parmezanu na 1 osobę, bez żadnych innych dodatków, wymieszane z ugotowanym makaronem w podgrzewanym naczyniu.
  3. Jak ugotować makaron

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 574kcal | Carbohydrates: 2g (1%) | Protein: 19g (38%) | Fat: 54g (83%) | Saturated Fat: 34g (170%) | Cholesterol: 151mg (50%) | Sodium: 1121mg (47%) | Potassium: 62mg (2%) | Vitamin A: 33.6% | Calcium: 56.7% | Iron: 2.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mniej kalorii w 100 g, więc moja propozycja to 200 g sosu dla jednej osoby. Możecie oczywiście ją zmniejszyć – nie widzę problemu :). Sos w unowocześnionej wersji wzbogaconej o dodatek kremowej śmietanki. Jej delikatnie słodki smak przełamują zioła oraz sól z pieprzem. Idąc o krok dalej w nowoczesności, można dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki i wtedy to już zupełna petarda :).

Sos Alfredo

Sos Alfredo ze śmietanką

Sos Alfredo przygotowany w unowocześniony sposób, bo na bazie śmietanki kremówki.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Sos
Kuchnia: Włoska
Przepis na: sos alfredo ze śmietanką
Liczba porcji: 2
Kalorie: 712kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ¾ szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 szklanka startego parmezanu (najlepszy będzie młody parmezan)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany)
  • 2 łyżki bazylii (świeża, drobno posiekana; można zastąpić oregano, natką pietruszki, estragonem, szałwią lub tymiankiem)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; czarny lub kolorowy)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na niedużym ogniu szklę czosnek na maśle.
  • Dodaję śmietankę i parmezan i podgrzewam całość na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.
  • Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Trzymam na ogniu do uzyskania kremowej, ale lejącej konsystencji.
  • Zdejmuję sos z ognia i delikatnie mieszam z sokiem z cytryny.
  • Mieszam makaron z sosem bezpośrednio w garnku lub na patelni. Od razu serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Makaron i sos najlepiej gotować w tym samym czasie.
  2. Klasyczne proporcje składników sosu Alfredo to 50 g masła i 50 g parmezanu na 1 osobę, bez żadnych innych dodatków, wymieszane z ugotowanym makaronem w podgrzewanym naczyniu.
  3. Jak ugotować makaron

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Calories: 712kcal | Carbohydrates: 6g (2%) | Protein: 21g (42%) | Fat: 67g (103%) | Saturated Fat: 42g (210%) | Cholesterol: 220mg (73%) | Sodium: 998mg (42%) | Potassium: 184mg (5%) | Vitamin A: 47.4% | Vitamin C: 1.8% | Calcium: 67.1% | Iron: 13%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sos Alfredo – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)