Sos Alfredo - klasyczny i unowocześniony przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sos Alfredo – klasyczny i unowocześniony

Klasyczna wersja to tylko dwa składniki: masło i młody ser parmezan po wymieszaniu z makaronem tworzą pyszny sos Alfredo. Jego unowocześniona wersja zawiera śmietankę. Na przestrzeni lat przepis ewoluował i zdobywał popularność na całym świecie. Rozpoczęła się też jego produkcja na półki sklepowe. Dziś w różnych wariantach może zawierać jajka, skrobię, zioła… Nowoczesna receptura trochę odbiega od oryginału, ale masło z parmezanem to wciąż jej kluczowe składniki. Pokażę Wam dziś, jak zrobić sos Alfredo na dwa sposoby: klasyczny i unowocześniony.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Klasyczny sos Alfredo dla jednej osoby składa się z 50 g masła i 50 g parmezanu. To tylko 100 g sosu, a ponad 500 kcal! Wymieszane z makaronem składniki to bardzo prosty sposób wykonania, choć nie od razu uda się osiągnąć idealną, kremową konsystencję.

Zobacz też
Ojciec z córką :)

Sos Alfredo

Sos Alfredo klasyczny

Sos Alfredo przygotowany w klasyczny sposób, czyli wymieszany z masła i parmezanu w podgrzewanej foremce razem z gorącym makaronem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 1 minute
Razem: 6 minutes
Kategoria: Sos
Kuchnia: Włoska
Przepis na: sos alfredo klasyczny
Liczba porcji: 1
Kalorie: 574kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 50 g masła (¼ kostki; pokrojone w niedużą kostkę)
  • 50 g startego parmezanu (najlepszy będzie młody parmezan)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Do gorącego makaronu w podgrzewanej foremce (np. garnku) wrzucam połowę parmezanu. Czekam przez chwilę, aż ser rozpuści się na makaronie.
  • Dodaję masło i pozostały parmezan.
  • Wstrząsam garnkiem, przerzucając składniki tak, żeby z masła i parmezanu powstał jednolity, kremowy sos.
  • Konsystencję można regulować, dodając odrobinę gorącej wody pozostałej z gotowania makaronu. Całość można doprawić szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Makaron i sos najlepiej gotować w tym samym czasie.
  2. Klasyczne proporcje składników sosu Alfredo to 50 g masła i 50 g parmezanu na 1 osobę, bez żadnych innych dodatków, wymieszane z ugotowanym makaronem w podgrzewanym naczyniu.
  3. Jak ugotować makaron

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 574kcal (29%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Białko: 19g (38%) | Fat: 54g (83%) | Tłuszcze nasycone: 34g (213%) | Cholesterol: 151mg (50%) | Sód: 1121mg (49%) | Potas: 62mg (2%) | Witamina A: 1680IU (34%) | Wapń: 567mg (57%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mniej kalorii w 100 g, więc moja propozycja to 200 g sosu dla jednej osoby. Możecie oczywiście ją zmniejszyć – nie widzę problemu :). Sos w unowocześnionej wersji wzbogaconej o dodatek kremowej śmietanki. Jej delikatnie słodki smak przełamują zioła oraz sól z pieprzem. Idąc o krok dalej w nowoczesności, można dodać odrobinę soku z cytryny lub limonki i wtedy to już zupełna petarda :).

Sos Alfredo

Sos Alfredo ze śmietanką

Sos Alfredo przygotowany w unowocześniony sposób, bo na bazie śmietanki kremówki.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Sos
Kuchnia: Włoska
Przepis na: sos alfredo ze śmietanką
Liczba porcji: 2
Kalorie: 712kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ¾ szklanki śmietanki kremówki (30-36%)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 szklanka startego parmezanu (najlepszy będzie młody parmezan)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany)
  • 2 łyżki bazylii (świeża, drobno posiekana; można zastąpić oregano, natką pietruszki, estragonem, szałwią lub tymiankiem)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; czarny lub kolorowy)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na niedużym ogniu szklę czosnek na maśle.
  • Dodaję śmietankę i parmezan i podgrzewam całość na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.
  • Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Trzymam na ogniu do uzyskania kremowej, ale lejącej konsystencji.
  • Zdejmuję sos z ognia i delikatnie mieszam z sokiem z cytryny.
  • Mieszam makaron z sosem bezpośrednio w garnku lub na patelni. Od razu serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Makaron i sos najlepiej gotować w tym samym czasie.
  2. Klasyczne proporcje składników sosu Alfredo to 50 g masła i 50 g parmezanu na 1 osobę, bez żadnych innych dodatków, wymieszane z ugotowanym makaronem w podgrzewanym naczyniu.
  3. Jak ugotować makaron

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 712kcal (36%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 21g (42%) | Fat: 67g (103%) | Tłuszcze nasycone: 42g (263%) | Cholesterol: 220mg (73%) | Sód: 998mg (43%) | Potas: 184mg (5%) | Witamina A: 2370IU (47%) | Witamina C: 1.5mg (2%) | Wapń: 671mg (67%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sos Alfredo – przepis
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom