fbpx
Czytasz właśnie
Smażone ziemniaki

Smażone ziemniaki

Smażone ziemniaki

Smażone ziemniaki to pomysł na dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można zaserwować je z grillowanym, pieczonym lub smażonym mięsem lub rybą i surówką. Albo podać jako samodzielną potrawę, choć wtedy warto zjeść z nimi sałatkę, a do maczania zaproponować np. jogurt. Świetnie smakują zarówno bez dodatków, jak i posypane świeżymi ziołami i skropione sokiem z cytryny. Zobaczcie jak zrobić ziemniaki smażone krok po kroku.

Smażone ziemniaki

Smażone ziemniaki

Smażone ziemniaki z patelni, wcześniej obgotowane w wodzie. Pyszne ziemniaczki smażone, opcjonalnie z delikatną mączną panierką.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: smażone ziemniaki
Liczba porcji: 5
Kalorie: 256kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (obrane i pokrojone w grube kawałki)
  • 5 łyżek oleju (do smażenia w wysokich temperaturach)
  • 3 łyżki mąki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • świeże zioła: tymianek, rozmaryn lub oregano (opcjonalnie; do posypania)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ziemniaki wkładam do garnka z lekko osolonym wrzątkiem i gotuję, pod przykryciem, przez 5 minut. Odcedzam na durszlaku i zostawiam na kilka minut do odparowania.
    Opcjonalnie ziemniaki po odcedzeniu i odparowaniu można posypać mąką, potrząsając dokładnie durszlakiem, żeby dokładnie rozprowadzić ją po całej powierzchni.
  • Rozgrzewam olej na patelni o nieprzywierającej powłoce.
  • Wrzucam ziemniaki na olej i smażę na średnim ogniu na złoto-brązowy kolor. Obracam każdy kawałek za pomocą szczypiec, żeby przysmażyły się ze wszystkich stron.
  • Usmażone ziemniaki skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200g | Kalorie: 256kcal (13%) | Węglowodany: 28g (9%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 51mg (2%) | Potas: 826mg (24%) | Błonnik: 5g (21%) | Witamina C: 23.6mg (29%) | Wapń: 60mg (6%) | Żelazo: 6.7mg (37%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ziemniaki smażone
Ziemniaki smażone
Smażone ziemniaki
Smażone ziemniaki
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom