Smażone krewetki w panierce przepis | Dorota Kamińska

Smażone krewetki w panierce

Proste, a zarazem eleganckie dania można łatwo wyczarować z krewetek. Poza zupami, które czasami wymagają dłuższego gotowania i wcześniejszego przygotowania wywaru, raczej trudno o skomplikowany przepis na krewetki. Najpopularniejsze, smażone, przygotowuje się na maśle lub oliwie. Można wzbogacić ich smak dodatkiem czosnku lub chili, a w nieco innej wersji zrobić smażone krewetki w panierce. Do panierowania proponuję wykorzystać mąkę kukurydzianą i pszenną. Lubię od czasu do czasu, w ramach różnorodności, przyrządzić je właśnie w taki sposób. Na co dzień jednak jestem zwolenniczką tych na maśle lub z grilla. Zobaczcie jak zrobić krewetki smażone w panierce.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na ryby i owoce morza

Smażone krewetki w panierce lub bez panierki można zaserwować jako danie główne na obiad czy kolację. Podane z ryżem lub bagietkami czy tostami i kolorową sałatką lub innymi dodatkami, jednak najlepiej sprawdzą się jako szybka przekąska imprezowa lub przystawka.

5 od 1 osoby
Smażone krewetki w panierce
Smażone krewetki w panierce
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Przepis na krewetki smażone w panierce z mąki kukurydzianej i pszennej, z dodatkiem soku z limonki lub cytryny czyli szybkie krewetki smażone w panierce.
Danie: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: smażone krewetki panierowane, smażone krewetki w panierce, smażone krewetki z panierką
Liczba kalorii: 282 kcal
Liczba porcji: 3 porcje
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 12 krewetek (królewskie lub tygrysie; w całości lub obrane)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 limonka lub cytryna
  • 2 łyżki masła, masła klarowanego lub oliwy
  • 1 Szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Smażone krewetki w panierce - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Smażone krewetki w panierce - Jak zrobić
  1. Obie mąki - pszenną i kukurydzianą - przesiewamy do miseczki i mieszamy ze szczyptą soli.
  2. Krewetki dokładnie obtaczamy w panierce.
  3. Na średnim ogniu, na tłuszczu, najlepiej w woku, smażymy krewetki z obu stron aż do zaróżowienia ogonków (nie wolno smażyć zbyt długo, bo zrobią się gumowate).
  4. Usmażone krewetki zdejmujemy z ognia - można osączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
  5. Smażone krewetki w panierce serwujemy z dodatkiem cytryny lub limonki.
Wartości odżywcze
Smażone krewetki w panierce
Wielkość porcji (4 sztuki)
Liczba kalorii 282 kcal Kalorie z tłuszczów 108 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 12g 18%
Tłuszcze nasycone 6g 30%
Cholesterol 307mg 102%
Sód 1269mg 53%
Potas 275mg 8%
Węglowodany ogółem 11g 4%
Białko 30g 60%
Witamina A 8.1%
Witamina C 7.9%
Wapń 12.8%
Żelazo 4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem którą wersję wybierzecie. Waszym zdaniem lepsze będą z panierką czy bez?

Smażone krewetki panierowane
Smażone krewetki panierowane

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wam panierowane krewetki. Oraz jak smakowały – będziecie przygotowywać częściej?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

27 komentarzy
    1. Dzień dobry :). Panierowałam kiedyś w ten sposób piersi z kurczaka, smaży się go do uzyskania odpowiedniego koloru samej panierki, a potem jeszcze odstawia na kilka minut pod przykryciem na talerzu, żeby środek, w razie czego, też doszedł. Tutaj, w krewetkach, kiedy jest to panierka bez jajka, obawiam się, że się te większe kawałki płatków nie będą trzymać. Można byłoby spróbować to zrobić jako tempurę, czyli w cieście: 35 g mąki kukurydzianej (w Twoim przypadku płatki) żółtej, 35 g mąki pszennej i 30 g mąki ryżowej, całość wymieszana widelcem z 70 ml bardzo zimnej wody. W tym obtaczane osuszone i wcześniej obtoczone lekko w samej mące krewetki i smażenie na głębokim tłuszczu. Albo panierka z jajkiem, jak do skrzydełek z fast foodów, ale na to, moim zdaniem, szkoda dobrych krewetek :).

  1. A jeśli nie chcesz, bo np. nie lubisz, brudzić palców w trakcie jedzenia krewetek, można je obrać przed smażeniem :).

  2. Nie je się, ale można je zostawić i potem wykorzystać do ugotowania bazy do zupy rybnej – będzie okropnie śmierdzieć, ale będzie mieć fantastyczny smak :). W kwestii obierania: pozytywnakuchnia.pl/krewetki-jak-obierac/

  3. Ogonków się nie je prawda? A jak kupiełm te krewetki tygrysie z biedronki i chcę je usmazyć w pancerzykach to potem jak to obrać? czy obiera się zawsze przed ?

  4. Pyszne, obie wersje, polecam też w tempurze, trochę więcej bałaganu bo na głębokim tłuszczu, ale warto 🙂

  5. uwielbiam krewetki i kalmary panierowane,mmmm pycha
    pewnie gdyby nie podróże nie pałałabym aż taką pasją

  6. Jak ja smażyłem krewetki to a) dałem zbyt duży ogień i się zepsuły b) nie do końca się rozmroziły co pogorszyło smak c) Nie obtoczyłem w mące – tak jakby ktoś tego nie wiedział 😛

  7. Mają bardzo delikatny smak, nie ma się czego bać. Jadłam tylko mrożone, ale świeże muszą być jeszcze lepsze.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)