Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Smaki polskie – Andrzej Kozioł – recenzja
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało” to książka o dziejach polskiej kuchni, nawiązująca do wzmianek na jej temat w polskiej literaturze, opowiadająca o zwyczajach związanych z jedzeniem. Kuchnia polska, pełna tradycji i smacznych potraw, nieodłącznie związana jest z historią Polski, jej burzliwymi dziejami i rewolucyjnymi zmianami, jakie zachodziły w naszym kraju na przełomie wieków.

Zobacz też: Więcej recenzji książek

Każda epoka, każde czasy, nadawały kuchni polskiej jej dzisiejszy, ostateczny kształt i nawet pomimo globalizacji i następującej mody na kuchnie zagraniczne, wciąż najczęściej sięgamy po przepisy na nasze rodzime, polskie potrawy.

Smaki polskie – Andrzej Kozioł – recenzja wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

W książce znajdziemy przepisy i historie związane z tradycyjnymi daniami i zwyczajami panującymi przy stołach, na których serwowano dania kuchni staropolskiej. Przeczytamy opowieści o klasycznym rosole i wybierzemy się w kulinarną podróż po smaczny barszcz, bigos i inne dania z kapusty oraz flaki. Dowiemy się, w jakich dziełach i którzy znani autorzy wychwalali zalety polskiej kuchni, bo nie tylko Adam Mickiewicz pisał w „Panu Tadeuszu” o słynnym bigosie z kwaszonej kapusty i najlepszego mięsiwa. W „Smakach polskich” nie zabraknie też wzmianek o kuchni karnawału, pod znakiem chrustu i pączków oraz wielkanocnej, celebrującej najlepsze, świąteczne śniadania. Dowiemy się też o zwyczajach związanych z parzeniem kawy i herbaty oraz piciem miodu, nie zabraknie też pochwały polskich biesiad oraz kuchni podróżnika, dziś trochę zapomnianej, a równie ciekawej.

Na uwagę i pochwałę, oprócz ciekawej treści, zasługuje oprawa graficzna książki. Nie znajdziemy tu stylizowanych fotografii kulinarnych, ponieważ zastąpiono je rycinami stylizowanymi na stare, przedwojenne wydania książek kucharskich i nawet czcionka w druku świetnie wpisuje się w ten styl.

Podsumowanie

Książkę “Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało” polecam wszystkim miłośnikom kuchni polskiej, którzy chcieliby wprowadzić staropolskie receptury do współczesnej kuchni na swoich stołach.

Informacje o książce

– Tytuł: „Smaki polskie czyli jak się dawniej jadało”

– Autor: Andrzej Kozioł

Zobacz też
Miska do miksowania z cyfrową wagą Tchibo

– Wydawnictwo WAM

– Liczba stron: 224

– Cena: ok. 29,90 zł

– Gdzie kupić: e.wydawnictwowam.pl

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

3 komentarze
  • — każdy gotuje ,, lepiej lub gorzej ,, na temat odżywiania napisano ,, setki tysięcy ton książek ,,, to wszystko nie aktualne ,, nauce w 1996 r przedstawiłem ,leczenie dietą ,,ziołami i ruchem ,,to połączenie ,starej wiedzy i nowej ,, tylko w Polsce mieliśmy wiedzę i możliwości leczyć ,, najpierw bezwłady centralne i po złamaniach , bezwłady centralne ,medycyna nie umie pomóc ,to najnowocześniejsze metody na świecie powiaty miały wdrożyć ,,, dalej ,to dużo metod gotowych czeka ,, to nowa EPOKA W LECZENIU , nauka światowa dała środki ,,,,,, 1 POWIATOWI POLECILI PRZEKAZAĆ WIEDZĘ ,,, za to duże środki ,dla naszej medycyny ,,,

  • Hmm.. ciekawa jestem tej książki:) obejrzałam filmik i zachęciłaś mnie, nie powiem.
    Jestem na czasie, bo niedawno uczyłam się o tradycyjnych daniach z Pana Tadeusza na prezentację maturalną, więc.. miło byłoby poczytać więcej.

    • Tu się kilka razy „Pan Tadeusz” przewija, ale i tak uważam, że gdyby chcieć ująć całość historii naszej kuchni, książka byłaby o wiele bardziej obszerna :). Choćby dlatego, że nie ma tu wzmianki o potrawach wigilijnych. A jak tam matura, dobrze poszła czy jeszcze trwa? Nie wiem jak to teraz jest, sama bardzo dawno zdawałam ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom