Śliwki w occie przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Śliwki w occie

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Śliwki w occie to jeden z moich ulubionych, drobnych deserów zimowych, chociaż darzę je sympatią na równi z gruszkami w occie – jedne i drugie mają idealnie wyważony stopień słodkości i są delikatnie kwaskowate. Takie owoce ze słoika, marynowane w octowej zalewie, pięknie pachną cynamonem i goździkami. Wielu z nas zapewne kojarzą się ze świętami. To także moje skojarzenie i pamiętam moment, kiedy po obfitej uczcie dla dorosłych, jako dziecko-niejadek można było dostać je w małej miseczce, do zjedzenia przy pomocy małego, babcinego widelca z wzorkiem.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze przetwory

Śliwki w occie należą do nietrudnych do zrobienia przetworów z owoców, a po wykorzystaniu zapasu ze słoiczka pozostaje nam pyszna, aromatyczna zalewa octowa – ocet śliwkowy, idealny do wykorzystania jako dodatek do smacznych, kolorowych sałatek. Chociaż mi kojarzą się głównie z deserową przekąską poobiednią, można je też wykorzystać jako dodatek do głównych dań – świetnie urozmaicą mięsne potrawy o nowoczesnych połączeniach smaków, a na talerzu, razem z listkami świeżej mięty, utworzą apetyczną dekorację.

Do przygotowania śliwek w occie warto wybrać owoce niezbyt mocno dojrzałe – powinny być jeszcze twarde, dzięki czemu po zalaniu zalewą i zamknięciu w słoiku nie rozpadną się, kiedy dość mocno nasiąkną.

Zobacz też
Ser do naleśników

Bardzo lubię takie „dania wielokrotnego zastosowania”, gdzie, tak jak tutaj, nie wylewa się zalewy po zjedzeniu śliwek. Podobnie jak moja babcia, unikam marnowania jedzenia i w kuchni zawsze staram się wykorzystywać do końca wszystkie składniki i gotować w ilościach zapobiegających wyrzucaniu niezjedzonych potraw.

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Najlepsze śliwki w occie pachnące goździkami i cynamonem czyli śliwki w occie długo leżakujące, bo do ich przygotowania potrzeba aż 5 dni, za to pracy, na szczęście - niewiele :).
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 2 godz.
Gotowanie: 30 min
Razem: 2 godz. 30 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śliwki w occie
Liczba porcji: 2 słoiki o pojemności 1l
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg śliwek (najlepsze są węgierki, twarde, lekko niedojrzałe; umyte, wytarte ściereczką, ponakłuwane wykałaczką)
  • 250 ml octu winnego białego
  • 250 g cukru
  • 10 goździków
  • 2-4 laski cynamonu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Śliwki układamy w wyparzonych słoikach.
  • Ocet zagotowujemy z 750 ml wody i cukrem.
  • Zalewamy śliwki gorącą zalewą, dodając i dzieląc równo przyprawy pomiędzy 2 słoiki. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
  • Odkręcamy słoiki, przelewamy zalewę do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Znów zalewamy owoce, zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
  • Czynność ponownego zagotowania i zalewania powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem odstawiając zakręcone słoiki w chłodne miejsce.
  • Po ostatnim zalaniu słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy, następnie odstawiamy w chłodne miejsce do góry dnem i studzimy. Można też, po zakręceniu, zamiast pasteryzowania, zawinąć słoiki w gruby koc lub włożyć pod kołdrę, ustawione do góry dnem i trzymać przez kilkanaście godzin pod przykryciem.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Śliwki w occie
Śliwki w occie
25 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom