Śledzie z ogórkiem

Śledzie z ogórkiem

Proste do zrobienia śledzie z ogórkiem i cebulą, zwłaszcza gdy dysponujecie śledziami z zalewy. Te solankowe też świetnie się sprawdzą, tylko konieczne będzie dokrojenie cebulki osobno. Są bardzo proste do zrobienia i smakują wyśmienicie!

5 od 1 osoby
Śledzie z ogórkiem
Śledzie z ogórkiem
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
2 godz.
Całkowity czas
2 godz. 10 min
 

Śledzie z ogórkiem, cebulą i olejem, z dodatkiem mięty oraz, opcjonalnie, majonezu. Doskonały śledzik z ogórkiem kiszonym do przekąszenia mocnego trunku.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie z ogórkiem
Liczba kalorii: 234 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g śledzi z solanki (oczyszczone i wymoczone przez 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 2 cm; można też wykorzystać śledzie z zalewy)
  • 4 ogórki kiszone (pokrojone w słupki lub kosteczkę)
  • 2 cebule (średnie; może to być cebula z zalewy ze śledzi lub surowa, pokrojona w piórka lub drobno)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekany)
  • 4 łyżki świeżej mięty, natki pietruszki lub bazylii (posiekana)
  • 4 łyżki oliwy
  • czarny pieprz (grubo zmielony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Śledzie z ogórkiem - Jak zrobić
  1. Olej mieszam z czosnkiem, cebulą, połową ziół i ogórkami. Doprawiam pieprzem.

  2. Dodaję śledzie, mieszam w misce i odstawiam na kilka godzin do lodówki, do przegryzienia smaków.

  3. Przed podaniem śledzie posypuję pozostałymi ziołami.

Wartości odżywcze
Śledzie z ogórkiem
Wielkość porcji (165 g)
Liczba kalorii 234 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 50mg 17%
Sód 368mg 15%
Potas 356mg 10%
Węglowodany ogółem 4g 1%
Cukry 2g
Białko 15g 30%
Witamina A 2.8%
Witamina C 4.7%
Wapń 7.2%
Żelazo 6.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)