Śledzie z cydrem i gruszką przepis | Dorota Kamińska

Śledzie z cydrem i gruszką

Śledzie z cydrem i gruszką
5/5 (2)

Pyszne i w nietypowej zalewie, takie właśnie są śledzie z cydrem i gruszką, których słodkawo-kwaśny smak podbił niejedno serce. Pachną korzennymi przyprawami i pięknie wyglądają, ułożone na półmisku, razem z kawałkami karmelizowanej gruszki. To receptura podpatrzona w klubie nocnym. Zaskoczył mnie ich smak, gdy pierwszy raz spróbowałam. Zobaczcie jak zrobić śledzia z cydrem i gruszką.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Gdy pierwszy raz spróbowałam, jak smakują śledzie z cydrem i gruszką, nie spodziewałam się, że wykorzystam tę recepturę w mojej książce. Siedziałam przy barze w nocnym klubie Nietota we Wrocławiu i zastanawiałam się, kto mógł wpaść na pomysł na to doskonałe połączenie. Pomyślałam, że kawałki gruszki leżące obok śledzia, które najwidoczniej pochodziły z zalewy, doskonale sprawdziłyby się w karmelizowanej wersji. Oprócz tego całość można byłoby udekorować zielonymi dodatkami.

Śledzie z cydrem i gruszką

Śledzie z cydrem i gruszką

Najlepsze śledzie z cydrem i gruszką - przepis krok po kroku. Pachnące korzennymi przyprawami, śledzie z cydrem i gruszką podane ze świeżym tymiankiem i cebulą.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Marynowanie: 3 dni
Razem: 3 dni 15 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie z cydrem, śledzie z gruszką
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 321kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Do marynowania

  • 400 g śledzi
  • ½ szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • szklanki cydru
  • 1 szklanka wody
  • szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego lub oleju lnianego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 1 laska cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 śliwek lub moreli (opcjonalnie; świeże (umyte, bez pestek lub suszone; pokrojone na połówki))

Do podania

  • 4-6 plastrów gruszki (pokrojone w półksiężyce)
  • 4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • świeży tymianek w gałązkach lub drobno pokrojona mięta
  • czerwony pieprz
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Marynowanie śledzi

  • Śledzie moczę przez 2 godziny w wodzie lub mleku.
  • Do słoja wkładam cebulę i śliwki lub morele.
  • Zagotowuję wodę z octem, solą i przyprawami. Przelewam do słoja, odstawiam do wystudzenia.
  • Do wystudzonej zalewy dodaję cydr i miód. Wkładam śledzie i mieszam delikatnie wszystkie składniki. Zalewam olejem, zakręcam słoik.
  • Marynuję śledzie przez ok. 3-4 dni w lodówce.

Karmelizowanie gruszek

  • Wkładam gruszki na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce, skrapiam sokiem z cytryny i karmelizuję z obu stron.
  • Zdejmuję z ognia i jeszcze gorące polewam miodem.

Serwowanie śledzi

  • Śledzie zawijam w ślimaczki i serwuję z cebulą i olejem z zalewy, posypane czerwonym pieprzem i udekorowane plastrami gruszki i gałązkami tymianku.

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Calories: 321kcal | Carbohydrates: 26g (9%) | Protein: 12g (24%) | Fat: 18g (28%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Cholesterol: 40mg (13%) | Sodium: 261mg (11%) | Potassium: 410mg (12%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 19g | Vitamin A: 2.8% | Vitamin C: 7.9% | Calcium: 5.9% | Iron: 6.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dopiero kilka lat później wróciłam do tego pomysłu. Przygotowałam śledzie, dodałam korzenne przyprawy i inne owoce do zalewy. Poznajcie śledzie z cydrem i gruszką. Marynuje się je w cydrowym płynie, a potem karmelizuje plastry gruszki na patelni.

Śledzie z cydrem i gruszką
Śledzie z cydrem i gruszką

Można byłoby posypać je dodatkowo prażonymi migdałami w płatkach. Co Wy na to? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wasze wrażenia smakowe. Czy śledziki z cydrem i gruszką przypadły Wam do gustu?

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)