Śledzie z cydrem i gruszką

Śledzie z cydrem i gruszką
5/5 (2)

Pyszne i w nietypowej zalewie, takie właśnie są śledzie z cydrem i gruszką, których słodkawo-kwaśny smak podbił niejedno serce. Pachną korzennymi przyprawami i pięknie wyglądają, ułożone na półmisku, razem z kawałkami karmelizowanej gruszki. To receptura podpatrzona w klubie nocnym. Zaskoczył mnie ich smak, gdy pierwszy raz spróbowałam. Zobaczcie jak zrobić śledzia z cydrem i gruszką.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Gdy pierwszy raz spróbowałam, jak smakują śledzie z cydrem i gruszką, nie spodziewałam się, że wykorzystam tę recepturę w mojej książce. Siedziałam przy barze w nocnym klubie Nietota we Wrocławiu i zastanawiałam się, kto mógł wpaść na pomysł na to doskonałe połączenie. Pomyślałam, że kawałki gruszki leżące obok śledzia, które najwidoczniej pochodziły z zalewy, doskonale sprawdziłyby się w karmelizowanej wersji. Oprócz tego całość można byłoby udekorować zielonymi dodatkami.

5 od 1 osoby
Śledzie z cydrem i gruszką
Śledzie z cydrem i gruszką
Przygotowanie
15 min
Całkowity czas
3 d 15 min
 
Najlepsze śledzie z cydrem i gruszką - przepis krok po kroku. Pachnące korzennymi przyprawami, śledzie z cydrem i gruszką podane ze świeżym tymiankiem i cebulą.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie z cydrem, śledzie z gruszką
Liczba kalorii: 321 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Do marynowania
  • 400 g śledzi
  • ½ szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • szklanki cydru
  • 1 szklanka wody
  • szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego lub oleju lnianego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 1 laska cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 śliwek lub moreli (opcjonalnie; świeże (umyte, bez pestek lub suszone; pokrojone na połówki))
Do podania
  • 4-6 plastrów gruszki (pokrojone w półksiężyce)
  • 4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • świeży tymianek w gałązkach lub drobno pokrojona mięta
  • czerwony pieprz
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Śledzie z cydrem i gruszką - Jak zrobić
Marynowanie śledzi
  1. Śledzie moczę przez 2 godziny w wodzie lub mleku.
  2. Do słoja wkładam cebulę i śliwki lub morele.
  3. Zagotowuję wodę z octem, solą i przyprawami. Przelewam do słoja, odstawiam do wystudzenia.
  4. Do wystudzonej zalewy dodaję cydr i miód. Wkładam śledzie i mieszam delikatnie wszystkie składniki. Zalewam olejem, zakręcam słoik.
  5. Marynuję śledzie przez ok. 3-4 dni w lodówce.
Karmelizowanie gruszek
  1. Wkładam gruszki na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce, skrapiam sokiem z cytryny i karmelizuję z obu stron.
  2. Zdejmuję z ognia i jeszcze gorące polewam miodem.
Serwowanie śledzi
  1. Śledzie zawijam w ślimaczki i serwuję z cebulą i olejem z zalewy, posypane czerwonym pieprzem i udekorowane plastrami gruszki i gałązkami tymianku.
Wartości odżywcze
Śledzie z cydrem i gruszką
Wielkość porcji (125 g)
Liczba kalorii 321 kcal Kalorie z tłuszczów 162 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 18g 28%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 40mg 13%
Sód 261mg 11%
Potas 410mg 12%
Węglowodany ogółem 26g 9%
Błonnik 1g 4%
Cukry 19g
Białko 12g 24%
Witamina A 2.8%
Witamina C 7.9%
Wapń 5.9%
Żelazo 6.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dopiero kilka lat później wróciłam do tego pomysłu. Przygotowałam śledzie, dodałam korzenne przyprawy i inne owoce do zalewy. Poznajcie śledzie z cydrem i gruszką. Marynuje się je w cydrowym płynie, a potem karmelizuje plastry gruszki na patelni.

Śledzie z cydrem i gruszką
Śledzie z cydrem i gruszką

Można byłoby posypać je dodatkowo prażonymi migdałami w płatkach. Co Wy na to? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wasze wrażenia smakowe. Czy śledziki z cydrem i gruszką przypadły Wam do gustu?

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)