Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami to z pewnością opcja dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu do układania warstwowej sałatki. Śledzie z burakiem w tak pięknym, purpurowym kolorze! Zaskoczą nietypowym wyglądem i fantastycznym smakiem. Łagodne ziemniaki i buraki oraz majonezowy sos świetnie smakują z kiszonymi ogórkami lub kaparami z zalewy, które dodają całości kwaskowatego smaku. Zobaczcie jak zrobić śledzia z burakami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Można pokroić rybę w większe lub mniejsze kawałki. Ta w drobniejszej kostce umożliwi eleganckie uformowanie sałatki na talerzu, np. w kształt walca, podobnie jak podaje się czasem tatar. Z kolei grubsze kawałki to krótszy czas przygotowania. Z pewnością jedna i druga wersja wyjdzie Wam świetnie! Zamiast kiszonych ogórków czy kaparów można też wykorzystać kiszone brokuły lub paprykę, albo kalafior. Śledzie z burakami zaskoczą Was, domowników i gości intensywnym kolorem. To po prostu piękna, różowa sałatka śledziowa z burakiem, którą koniecznie trzeba posypać natką pietruszki. A może widzielibyście tu jeszcze jakiś dodatkowy kolor do dekoracji?

5 od 1 osoby
Śledzie z burakami
Śledzie z burakami
Przygotowanie
2 godz. 30 min
Całkowity czas
2 godz. 30 min
 
Śledzie z burakami czyli różowa sałatka ze śledzi. Śledzie z dodatkiem buraków, ziemniaków, cebuli, kaparów oraz majonezowego sosu, udekorowane natką pietruszki.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledź z burakiem, śledzie z burakami
Liczba kalorii: 453 kcal
Liczba porcji: 8 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g śledzi (z solanki lub zalewy; śledzie z solanki wcześniej wymoczone kilka godzin w wodzie lub mleku; pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki)
  • 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w piórka)
  • 4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów))
  • 4 ziemniaki (średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 4 buraki (średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 4 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 szklanka majonezu (połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy)
  • pieprz
  • kilka łyżek nasion słonecznika (uprażony na suchej patelni)
Do dekoracji
  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Śledzie z burakami - Jak zrobić
  1. Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem.
  2. Wszystkie składniki mieszam w misce, do uzyskania różowego koloru.
  3. Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.
  4. Serwuję udekorowane natką pietruszki.

Wartości odżywcze
Śledzie z burakami
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 453 kcal Kalorie z tłuszczów 288 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 32g 49%
Tłuszcze nasycone 5g 25%
Cholesterol 131mg 44%
Sód 594mg 25%
Potas 922mg 26%
Węglowodany ogółem 21g 7%
Błonnik 5g 20%
Cukry 4g
Białko 19g 38%
Witamina A 8.6%
Witamina C 22.4%
Wapń 11.4%
Żelazo 30.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, czy Wam się podoba, czy może jednak taka purpura na talerzu kojarzy się wyłącznie z czerwonym, surowym mięsem? Podejrzewam, że zdania mogą być podzielone, dlatego ciekawi mnie to tym bardziej :).

Śledzie z burakami
Śledzie z burakami

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam śledziki z burakami. Jakie dodatki wykorzystaliście?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)