Śledzie z burakami przepis | Dorota Kamińska

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami to z pewnością opcja dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu do układania warstwowej sałatki. Śledzie z burakiem w tak pięknym, purpurowym kolorze! Zaskoczą nietypowym wyglądem i fantastycznym smakiem. Łagodne ziemniaki i buraki oraz majonezowy sos świetnie smakują z kiszonymi ogórkami lub kaparami z zalewy, które dodają całości kwaskowatego smaku. Zobaczcie jak zrobić śledzia z burakami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Można pokroić rybę w większe lub mniejsze kawałki. Ta w drobniejszej kostce umożliwi eleganckie uformowanie sałatki na talerzu, np. w kształt walca, podobnie jak podaje się czasem tatar. Z kolei grubsze kawałki to krótszy czas przygotowania. Z pewnością jedna i druga wersja wyjdzie Wam świetnie! Zamiast kiszonych ogórków czy kaparów można też wykorzystać kiszone brokuły lub paprykę, albo kalafior. Śledzie z burakami zaskoczą Was, domowników i gości intensywnym kolorem. To po prostu piękna, różowa sałatka śledziowa z burakiem, którą koniecznie trzeba posypać natką pietruszki. A może widzielibyście tu jeszcze jakiś dodatkowy kolor do dekoracji?

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami czyli różowa sałatka ze śledzi. Śledzie z dodatkiem buraków, ziemniaków, cebuli, kaparów oraz majonezowego sosu, udekorowane natką pietruszki.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 2 hours 30 minutes
Razem: 2 hours 30 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledź z burakiem, śledzie z burakami
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 453kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g śledzi (z solanki lub zalewy; śledzie z solanki wcześniej wymoczone kilka godzin w wodzie lub mleku; pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki)
  • 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w piórka)
  • 4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów))
  • 4 ziemniaki (średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 4 buraki (średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 4 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 szklanka majonezu (połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy)
  • pieprz
  • kilka łyżek nasion słonecznika (uprażony na suchej patelni)

Do dekoracji

  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem.
  • Wszystkie składniki mieszam w misce, do uzyskania różowego koloru.
  • Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.
  • Serwuję udekorowane natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 453kcal (23%) | Carbohydrates: 21g (7%) | Protein: 19g (38%) | Fat: 32g (49%) | Saturated Fat: 5g (31%) | Cholesterol: 131mg (44%) | Sodium: 594mg (26%) | Potassium: 922mg (26%) | Fiber: 5g (21%) | Sugar: 4g (4%) | Vitamin A: 430IU (9%) | Vitamin C: 18.5mg (22%) | Calcium: 114mg (11%) | Iron: 5.6mg (31%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy Wam się podoba, czy może jednak taka purpura na talerzu kojarzy się wyłącznie z czerwonym, surowym mięsem? Podejrzewam, że zdania mogą być podzielone, dlatego ciekawi mnie to tym bardziej :).

Śledzie z burakami
Śledzie z burakami

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam śledziki z burakami. Jakie dodatki wykorzystaliście?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)