fbpx
Czytasz właśnie
Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami to z pewnością opcja dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu do układania warstwowej sałatki. Śledzie z burakiem w tak pięknym, purpurowym kolorze! Zaskoczą nietypowym wyglądem i fantastycznym smakiem. Łagodne ziemniaki i buraki oraz majonezowy sos świetnie smakują z kiszonymi ogórkami lub kaparami z zalewy, które dodają całości kwaskowatego smaku. Zobaczcie jak zrobić śledzia z burakami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Można pokroić rybę w większe lub mniejsze kawałki. Ta w drobniejszej kostce umożliwi eleganckie uformowanie sałatki na talerzu, np. w kształt walca, podobnie jak podaje się czasem tatar. Z kolei grubsze kawałki to krótszy czas przygotowania. Z pewnością jedna i druga wersja wyjdzie Wam świetnie! Zamiast kiszonych ogórków czy kaparów można też wykorzystać kiszone brokuły lub paprykę, albo kalafior. Śledzie z burakami zaskoczą Was, domowników i gości intensywnym kolorem. To po prostu piękna, różowa sałatka śledziowa z burakiem, którą koniecznie trzeba posypać natką pietruszki. A może widzielibyście tu jeszcze jakiś dodatkowy kolor do dekoracji?

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami

Śledzie z burakami czyli różowa sałatka ze śledzi. Śledzie z dodatkiem buraków, ziemniaków, cebuli, kaparów oraz majonezowego sosu, udekorowane natką pietruszki.
4.75 from 8 votes
Przygotowanie: 2 hours 30 minutes
Razem: 2 hours 30 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledź z burakiem, śledzie z burakami
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 453kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g śledzi (z solanki lub zalewy; śledzie z solanki wcześniej wymoczone kilka godzin w wodzie lub mleku; pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki)
  • 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w piórka)
  • 4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów))
  • 4 ziemniaki (średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 4 buraki (średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 4 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 szklanka majonezu (połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy)
  • pieprz
  • kilka łyżek nasion słonecznika (uprażony na suchej patelni)

Do dekoracji

  • kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem.
  • Wszystkie składniki mieszam w misce, do uzyskania różowego koloru.
  • Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.
  • Serwuję udekorowane natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 453kcal (23%) | Węglowodany: 21g (7%) | Białko: 19g (38%) | Tłuszcze: 32g (49%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 131mg (44%) | Sód: 594mg (26%) | Potas: 922mg (26%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 430IU (9%) | Witamina C: 18.5mg (22%) | Wapń: 114mg (11%) | Żelazo: 5.6mg (31%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy Wam się podoba, czy może jednak taka purpura na talerzu kojarzy się wyłącznie z czerwonym, surowym mięsem? Podejrzewam, że zdania mogą być podzielone, dlatego ciekawi mnie to tym bardziej :).

Zobacz też
Zupa-krem z pora

Śledzie z burakami
Śledzie z burakami

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam śledziki z burakami. Jakie dodatki wykorzystaliście?

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom