Śledzie z ananasem

Śledzie z ananasem

Próbowałam ich z różnymi dodatkami, ale śledzie z ananasem zaskoczyły mnie swoim smakiem. Delikatnie korzenne, w lekkim jogurtowym sosie bez majonezu, śledzie z ananasem, a opcjonalnie również z rodzynkami. Obowiązkowo z blanszowaną cebulą. Najlepsze wychodzą przygotowane wcześniej w octowej zalewie z olejem na wierzchu. Zobaczcie jak zrobić śledzia z ananasem krok po kroku.

5 od 2 osób
Śledzie z ananasem
Śledzie z ananasem
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Śledzie z ananasem, cebulą, korzennymi przyprawami curry i jogurtem oraz opcjonalnie majonezem z rodzynkami.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie z ananasem
Liczba kalorii: 364 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 250 g śledzi (z solanki (wypłukane i wymoczone przez parę godzin w mleku lub wodzie) albo z zalewy octowej; pokrojone w paski o szerokości ok. 2 cm)
  • 3 plastry ananasa (obrany; pokrojony w kostkę)
  • 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana; można wykorzystać też cebulę z zalewy ze śledzi)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; bardzo drobno posiekany; można zastąpić ½ łyżeczki startego świeżego imbiru)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z limonki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; posiekana; można zastąpić świeżą kolendrą lub miętą)
  • 1 łyżka oleju (o łagodnym smaku)
  • ½ łyżeczki curry (delikatnie uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce; dzięki lekkiemu uprażeniu wydobędzie się smak przypraw)
  • ½ łyżeczki nasion kolendry (opcjonalnie; delikatnie uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce; dzięki lekkiemu uprażeniu wydobędzie się smak przyprawy)
  • 2 szczypty pieprzu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Śledzie z ananasem - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki oprócz świeżych ziół mieszam w miseczce i odstawiam na ok. 30 minut do lodówki, żeby smaki się „przegryzły”.

  2. Serwuję udekorowane natką/kolendrą/miętą.

Wartości odżywcze
Śledzie z ananasem
Wielkość porcji (225 g)
Liczba kalorii 364 kcal Kalorie z tłuszczów 171 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 19g 29%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 78mg 26%
Sód 133mg 6%
Potas 681mg 19%
Węglowodany ogółem 23g 8%
Błonnik 2g 8%
Cukry 8g
Białko 24g 48%
Witamina A 14.1%
Witamina C 53.6%
Wapń 12.3%
Żelazo 12.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)