fbpx
Czytasz właśnie
Śledzie z ananasem

Śledzie z ananasem

Śledzie z ananasem

Próbowałam ich z różnymi dodatkami, ale śledzie z ananasem zaskoczyły mnie swoim smakiem. Delikatnie korzenne, w lekkim jogurtowym sosie bez majonezu, śledzie z ananasem, a opcjonalnie również z rodzynkami. Obowiązkowo z blanszowaną cebulą. Najlepsze wychodzą przygotowane wcześniej w octowej zalewie z olejem na wierzchu. Zobaczcie jak zrobić śledzia z ananasem krok po kroku.

Śledzie z ananasem

Śledzie z ananasem

Śledzie z ananasem, cebulą, korzennymi przyprawami curry i jogurtem oraz opcjonalnie majonezem z rodzynkami.
4.67 z 3 votes
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie z ananasem
Liczba porcji: 2
Kalorie: 364kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g śledzi (z solanki (wypłukane i wymoczone przez parę godzin w mleku lub wodzie) albo z zalewy octowej; pokrojone w paski o szerokości ok. 2 cm)
  • 3 plastry ananasa (obrany; pokrojony w kostkę)
  • 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 cebula (mała; drobno posiekana; można wykorzystać też cebulę z zalewy ze śledzi)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; bardzo drobno posiekany; można zastąpić ½ łyżeczki startego świeżego imbiru)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z limonki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; posiekana; można zastąpić świeżą kolendrą lub miętą)
  • 1 łyżka oleju (o łagodnym smaku)
  • ½ łyżeczki curry (delikatnie uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce; dzięki lekkiemu uprażeniu wydobędzie się smak przypraw)
  • ½ łyżeczki nasion kolendry (opcjonalnie; delikatnie uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce; dzięki lekkiemu uprażeniu wydobędzie się smak przyprawy)
  • 2 szczypty pieprzu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki oprócz świeżych ziół mieszam w miseczce i odstawiam na ok. 30 minut do lodówki, żeby smaki się „przegryzły”.
  • Serwuję udekorowane natką/kolendrą/miętą.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 225g | Kalorie: 364kcal (18%) | Węglowodany: 23g (8%) | Białko: 24g (48%) | Tłuszcze: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 78mg (26%) | Sód: 133mg (6%) | Potas: 681mg (19%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 705IU (14%) | Witamina C: 44.2mg (54%) | Wapń: 123mg (12%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom