fbpx
Czytasz właśnie
Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie gościły na naszym rodzinnym stole w wigilijny poranek, kiedy nie wolno nam było jeszcze podjadać smakołyków przygotowanych na kolację. Moja mama serwowała najlepszego śledzia. Przepis na śledzie ze śmietaną, w swej klasyce i prostocie, do dziś wykorzystuje się w moim domu rodzinnym. Obowiązkowo, przed podaniem na półmisku, muszą być przygotowane w zalewie octowej. Zobaczcie jak zrobić śledzia w śmietanie krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Jeśli brakuje czasu na przyrządzenie zalewy, śledzie w śmietanie można przygotować ze śledzi z solanki. Wymoczone dobrze w zimnej wodzie lub mleku tak, żeby nie były za słone, również się sprawdzą.

Przepis na śledzie w śmietanie

Choć cebula do śledzi także najlepiej smakuje z zalewy, można również wykorzystać surową. Najpierw pokroić drobno lub w cienkie piórka. Potem posypać solą „od serca” i odstawić do zmiękczenia i wydobycia aromatu.

Śledź w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Najlepsze śledzie w śmietanie z jabłkiem, cebulą i sokiem z cytryny – przepis na śledzie ze śmietaną na śniadanie wielkanocne lub domową imprezę.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Leżakowanie: 4 godziny
Razem: 4 godziny 10 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledź w śmietanie, śledź ze śmietaną, śledzie w śmietanie, śledzie ze śmietaną
Liczba porcji: 4
Kalorie: 390kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 cebule (pokrojone w piórka; świeżą cebulę można zastąpić cebulą z zalewy)
  • 1 szklanka śmietany (12-18%; można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku (posiekane)
  • 500 g śledzi matiasów w solance (oczyszczone i wymoczone przez 2-4 godziny w zimnej wodzie lub mleku; opcjonalnie śledzie mogą być z zalewy octowej)
  • sól, cukier, pieprz
  • 1 jabłko (opcjonalnie; obrane, utarte na tarce o grubych oczkach; opcjonalnie)
  • 2 jajka (opcjonalnie; ugotowane na twardo i utarte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w kosteczkę)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Sos grzybowy

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić śledzie w zalewie – przepis

Jak zrobić

  • Śledzie kroimy w dzwonka i układamy dekoracyjnie na półmisku lub talerzach.
  • Skrapiamy śledzie połową soku z cytryny (jeśli mamy śledzie z zalewy, możemy pominąć ten krok).
  • Cebulę oprószamy solą i 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut (jeśli mamy cebulę z zalewy, możemy pominąć ten krok).
  • Śledzie posypujemy cebulą i (część można zostawić do dekoracji) i jabłkiem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dekorujemy nią śledzie.
  • Dekorujemy śmietanę szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dodatkowo talerz można ozdobić papryką i/lub marynowanymi grzybkami.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 390kcal (20%) | Carbohydrates: 14g (5%) | Białko: 27g (54%) | Fat: 24g (37%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 186mg (62%) | Sód: 194mg (8%) | Potas: 665mg (19%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 870IU (17%) | Witamina C: 14.4mg (17%) | Wapń: 166mg (17%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Warto pomyśleć o wersji lżejszej i zdrowszej, przygotowując oszukane śledzie w śmietanie, polane gęstym jogurtem typu greckiego, o obniżonej zawartości tłuszczu. Bardzo je lubię!

Śledzie w śmietanie przepis

Wiele razy będę podkreślać, że te z zalewy smakują w takim zestawie najlepiej. Są odpowiednio zakwaszone, a kilka prostych składników idealnie uzupełnia swoje smaki. Jeśli zdecydujecie się na śledzie z solanki, to koniecznie trzeba je dobrze wymoczyć i wypłukać, żeby potem całość nie była zbyt słona.

Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie

Jak smakują Wam śledzie ze śmietaną? A może z jogurtem lepsze? Dajcie znać w komentarzach, które lubicie bardziej :). Udało Wam się wcześniej zamarynować je w zalewie?

24 komentarze
  • Dobry wieczór, czy mogę użyć śledzi matjasów w zalewie w oleju? Oczywiście też je jakoś oczyszczę, osuszę z oleju. Jakoś nie przepadam za tymi z solanki.

    Pozdrawiam

  • A jak robicie? Bardzo jestem ciekawa kto jak przyrządza śledzie, bo można je zrobić chyba na nieskończenie wiele sposobów :).

  • U mnie w domu robi się śledzie nieco inaczej, a ostatnio miałam okazję jeść śledzie u mojej kuzynki i ona przygotowuje je w jeszcze inny sposób. W każdym razie ja uwielbiam śledzie w każdej postaci:) mniam

  • [..YouTube..] U mnie w domu robi się śledzie nieco inaczej, a ostatnio miałam okazję jeść śledzie u mojej kuzynki i ona przygotowuje je w jeszcze inny sposób. W każdym razie ja uwielbiam śledzie w każdej postaci:) mniam

  • Robie sledzie podobnie. Proponuje sprobowac przyprawic wymoczone filety pieprzem cayenne (oczywiscie ilosc wedlug wlasnych/rodzinnych upodoban). Naprawde dodaje on troche pepsu.
    Pozdrawiam Dorote

  • [..YouTube..] Robie sledzie podobnie. Proponuje sprobowac przyprawic wymoczone filety pieprzem cayenne (oczywiscie ilosc wedlug wlasnych/rodzinnych upodoban). Naprawde dodaje on troche pepsu.
    Pozdrawiam Dorote

  • [..YouTube..] Robie sledzie podobnie. Proponuje sprobowac przyprawic wymoczone filety pieprzem cayenne (oczywiscie ilosc wedlug wlasnych/rodzinnych upodoban). Naprawde dodaje on troche pepsu.
    Pozdrawiam Dorote

  • Uwielbiam takie śledzie, osobiście często dodaję do tego pokrojonego drobno ogórka konserwowego, groszek, czerwoną paprykę i trochę majonezu.

  • [..YouTube..] Uwielbiam takie śledzie, osobiście często dodaję do tego pokrojonego drobno ogórka konserwowego, groszek, czerwoną paprykę i trochę majonezu.

  • łooooo ja to robię zupełnie inaczej Śledzie zalewam śmietaną 18% i dodaję pokrojoną cebulę,trochę octu,pare łyżek cukru i szczyptę soli Dobre z ziemniakami w mundurkach

  • [..YouTube..] łooooo ja to robię zupełnie inaczej Śledzie zalewam śmietaną 18% i dodaję pokrojoną cebulę,trochę octu,pare łyżek cukru i szczyptę soli Dobre z ziemniakami w mundurkach

  • Dziękuję :). To jest farba Voila (używana w salonach fryzjerskich, do kupienia na Allegro i w sklepach internetowych). Mieszam pół na pół dwa odcienie: nr 7.1 (średni popielaty blond) i 4.0 (średni naturalny brąz). Nie polecam natomiast samego średniego popielatego blondu – mi po nim wyszły jakieś takie dziwnie rudawe odrosty i specjalnie dokupiłam ten kolor 4.0, żeby je mieszać ;).

  • [..YouTube..] Dziękuję :). To jest farba Voila (używana w salonach fryzjerskich, do kupienia na Allegro i w sklepach internetowych). Mieszam pół na pół dwa odcienie: nr 7.1 (średni popielaty blond) i 4.0 (średni naturalny brąz). Nie polecam natomiast samego średniego popielatego blondu – mi po nim wyszły jakieś takie dziwnie rudawe odrosty i specjalnie dokupiłam ten kolor 4.0, żeby je mieszać ;).

  • Również śledzie moczę,cebulkę solę i dodaję odrobinę cukru.Przekładam śledzie w miseczce cebulką(czasem dodaję jabłko innym razem ogórka konserwowego,ale nie zawsze). Polewam sokiem z cytryny,następnie całość zalewam śmietaną z odrobiną pieprzu,natki pietruszki i odstawiam na kilka godz.(albo całą noc)do lodówki-tak naprawdę dopiero tym czasie śmietanka nabiera aromatu i całość smakuje wybornie 🙂 Przy okazji-mam pytanie z innej beczki-jakiej farby do włosów używasz,bo kolor jest przepiękny 🙂

  • [..YouTube..] Również śledzie moczę,cebulkę solę i dodaję odrobinę cukru.Przekładam śledzie w miseczce cebulką(czasem dodaję jabłko innym razem ogórka konserwowego,ale nie zawsze). Polewam sokiem z cytryny,następnie całość zalewam śmietaną z odrobiną pieprzu,natki pietruszki i odstawiam na kilka godz.(albo całą noc)do lodówki-tak naprawdę dopiero tym czasie śmietanka nabiera aromatu i całość smakuje wybornie 🙂 Przy okazji-mam pytanie z innej beczki-jakiej farby do włosów używasz,bo kolor jest przepiękny 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom