Śledzie w majonezie przepis | Dorota Kamińska

Śledzie w majonezie

Klasyczne śledzie w majonezie, znana wszystkim potrawa. U kogo z nas na talerzu choć raz nie gościł śledź z majonezem? Można urozmaicić tradycyjny skład, dekorując zieleniną oraz pasującym do nich idealnie, gęstym balsamico. W moim domu rodzinnym taka wersja, obok śledzika w śmietanie, od lat cieszy się powodzeniem. Wszyscy zajadają się nimi na imieninach i innych rodzinnych uroczystościach. Śniadanie wigilijne czy wielkosobotnie też nie może obejść się bez którychś śledzi!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Śledzie w majonezie, oprócz udekorowania, można też urozmaicić, dodając do majonezu odrobinę śmietany. Tak przygotowany sos uzyska nieco rzadszą, ciekawą konsystencję, a oprócz tego dodatkowe walory smakowe.

5 od 1 osoby
Śledzie w majonezie
Śledzie w majonezie
Przygotowanie
25 min
Całkowity czas
4 godz. 25 min
 
Proste, szybkie, klasyczne śledzie w majonezie z dodatkiem cebuli, śmietany i natki pietruszki lub szczypiorku czyli najlepsze śledzie z majonezem.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledź w majonezie, śledź z majonezem, śledzie w majonezie, śledzie z majonezem
Liczba kalorii: 332 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g śledzi matiasów (oczyszczone i wymoczone przez 2-4 godziny w zimnej wodzie lub mleku; opcjonalnie śledzie mogą być z zalewy octowej)
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 cebule (opcjonalnie; pokrojone w piórka; świeżą cebulę można zastąpić cebulą z zalewy octowej)
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku (opcjonalnie; drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; do cebuli)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Śledzie w majonezie - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
Śledzie w majonezie - Jak zrobić
  1. Śledzie kroję w dzwonka i układam dekoracyjnie na półmisku lub talerzach.

  2. Skrapiam śledzie sokiem z cytryny (jeśli śledzie są z zalewy, można pominąć ten krok).

  3. Cebulę oprószam solą i 1 łyżeczką cukru, odstawiam na 10 minut (cebuli z zalewy nie oprószam).

  4. Śledzie posypuję cebulą i dekoruję majonezem wymieszanym z solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, ze śmietaną.

  5. Opcjonalnie dekoruję śledzie szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dodatkowo talerz można ozdobić papryką i/lub marynowanymi grzybkami albo gęstym octem balsamicznym.

Wartości odżywcze
Śledzie w majonezie
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 332 kcal Kalorie z tłuszczów 207 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 23g 35%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Cholesterol 84mg 28%
Sód 210mg 9%
Potas 505mg 14%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Błonnik 1g 4%
Cukry 3g
Białko 23g 46%
Witamina A 8.1%
Witamina C 12.6%
Wapń 9.5%
Żelazo 9.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Śledź w majonezie
Śledź w majonezie

Jak Wam smakują śledzie z majonezem? To klasyka, która zawsze się sprawdza i nie zmienicie składu? A może będziecie eksperymentować z dodatkami? Które, Waszym zdaniem, najlepsze? Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

8 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)