Śledzie w majonezie przepis | Dorota Kamińska

Śledzie w majonezie

Klasyczne śledzie w majonezie, znana wszystkim potrawa. U kogo z nas na talerzu choć raz nie gościł śledź z majonezem? Można urozmaicić tradycyjny skład, dekorując zieleniną oraz pasującym do nich idealnie, gęstym balsamico. W moim domu rodzinnym taka wersja, obok śledzika w śmietanie, od lat cieszy się powodzeniem. Wszyscy zajadają się nimi na imieninach i innych rodzinnych uroczystościach. Śniadanie wigilijne czy wielkosobotnie też nie może obejść się bez którychś śledzi!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Śledzie w majonezie, oprócz udekorowania, można też urozmaicić, dodając do majonezu odrobinę śmietany. Tak przygotowany sos uzyska nieco rzadszą, ciekawą konsystencję, a oprócz tego dodatkowe walory smakowe.

Śledzie w majonezie

Śledzie w majonezie

Proste, szybkie, klasyczne śledzie w majonezie z dodatkiem cebuli, śmietany i natki pietruszki lub szczypiorku czyli najlepsze śledzie z majonezem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 25 min
Leżakowanie: 4 godz.
Razem: 4 godz. 25 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledź w majonezie, śledź z majonezem, śledzie w majonezie, śledzie z majonezem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 332kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g śledzi matiasów (oczyszczone i wymoczone przez 2-4 godziny w zimnej wodzie lub mleku; opcjonalnie śledzie mogą być z zalewy octowej)
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 cebule (opcjonalnie; pokrojone w piórka; świeżą cebulę można zastąpić cebulą z zalewy octowej)
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku (opcjonalnie; drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; do cebuli)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Śledzie kroję w dzwonka i układam dekoracyjnie na półmisku lub talerzach.
  • Skrapiam śledzie sokiem z cytryny (jeśli śledzie są z zalewy, można pominąć ten krok).
  • Cebulę oprószam solą i 1 łyżeczką cukru, odstawiam na 10 minut (cebuli z zalewy nie oprószam).
  • Śledzie posypuję cebulą i dekoruję majonezem wymieszanym z solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, ze śmietaną.
  • Opcjonalnie dekoruję śledzie szczypiorkiem lub natką pietruszki. Dodatkowo talerz można ozdobić papryką i/lub marynowanymi grzybkami albo gęstym octem balsamicznym.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Calories: 332kcal | Carbohydrates: 6g (2%) | Protein: 23g (46%) | Fat: 23g (35%) | Saturated Fat: 4g (20%) | Cholesterol: 84mg (28%) | Sodium: 210mg (9%) | Potassium: 505mg (14%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 8.1% | Vitamin C: 12.6% | Calcium: 9.5% | Iron: 9.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Śledź w majonezie
Śledź w majonezie

Jak Wam smakują śledzie z majonezem? To klasyka, która zawsze się sprawdza i nie zmienicie składu? A może będziecie eksperymentować z dodatkami? Które, Waszym zdaniem, najlepsze? Dajcie koniecznie znać w komentarzach :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

8 komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)