Śledzie po wiejsku przepis | Dorota Kamińska

Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Choć długo byłam wierna recepturze mojej mamy, od kilku lat eksperymentuję, poznając nowe smaki, ostatnio np. śledzie po wiejsku. Zagościły niedawno w mojej kuchni. To klasyczny przepis z prostymi, warzywnymi dodatkami, które można potem, razem z rybą, zaserwować na talerzu i polać śmietaną, majonezem lub jogurtem. Zobaczcie jak zrobić śledzia po wiejsku krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Jeśli nie macie ogórków kiszonych, można wykorzystać korniszony lub oliwki z zalewy, albo kapary, szparagi. Przepis na śledzie po wiejsku można modyfikować, dokładając odrobinę kiszonej papryki lub kiszonego kalafiora, które dodadzą potrawie dodatkowych kolorów i smaku, urozmaicając całość. Warto eksperymentować z ulubionymi warzywami. Może zamiast kalafiora kiszony brokuł? Jak myślicie, też się sprawdzi?

5 od 1 osoby
Śledzie po wiejsku
Śledzie po wiejsku
Przygotowanie
3 d 15 min
Całkowity czas
3 d 15 min
 
Śledzie po wiejsku w marynacie z octem, cebulą, marchewką i ogórkiem kiszonym, o delikatnym smaku. Najlepsze śledzie po wiejsku w zalewie z warzywami.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po wiejsku
Liczba kalorii: 201 kcal
Liczba porcji: 1 słoik ok. 500 ml
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Do marynowania
  • 250 g śledzi w solance (wymoczone przez kilka godzin w wodzie lub mleku)
  • 1 marchewka (średnia; obrana, utarta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 ogórek kiszony (pokrojony na podłużne plasterki lub w kostkę)
  • 1 cebula (mała; posiekana w piórka)
  • 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego
Zalewa
  • ½ szklanki wody
  • ¼ szklanki octu spirytusowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka miodu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić ogórki kiszone
Śledzie po wiejsku - Jak zrobić
  1. Do słoja wkładam cebulę, marchewkę i ogórek.
  2. Zagotowuję wodę z octem, solą i przyprawami. Przelewam do słoja, odstawiam do wystudzenia.
  3. Do wystudzonej zalewy dodaję miód. Wkładam śledzie i mieszam delikatnie wszystkie składniki. Zalewam olejem, zakręcam słoik.
  4. Marynuję śledzie przez ok. 3-4 dni w lodówce.
Wartości odżywcze
Śledzie po wiejsku
Wielkość porcji (125 g)
Liczba kalorii 201 kcal Kalorie z tłuszczów 108 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 12g 18%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 37mg 12%
Sód 357mg 15%
Potas 321mg 9%
Węglowodany ogółem 9g 3%
Błonnik 1g 4%
Cukry 6g
Białko 11g 22%
Witamina A 52.7%
Witamina C 4.1%
Wapń 5.8%
Żelazo 5.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem, jak będą wyglądać Wasze słoiki ze śledziami. Co dacie do środka? Klasyczna cebula, marchewka i kiszony ogórek, a może inna wersja?

Śledzie po wiejsku
Śledzie po wiejsku

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak śledziki po wiejsku Wam smakowały. Bardzo jestem ciekawa, czy będziecie częściej przygotowywać!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)