Śledzie po wiejsku przepis | Dorota Kamińska

Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Choć długo byłam wierna recepturze mojej mamy, od kilku lat eksperymentuję, poznając nowe smaki, ostatnio np. śledzie po wiejsku. Zagościły niedawno w mojej kuchni. To klasyczny przepis z prostymi, warzywnymi dodatkami, które można potem, razem z rybą, zaserwować na talerzu i polać śmietaną, majonezem lub jogurtem. Zobaczcie jak zrobić śledzia po wiejsku krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Jeśli nie macie ogórków kiszonych, można wykorzystać korniszony lub oliwki z zalewy, albo kapary, szparagi. Przepis na śledzie po wiejsku można modyfikować, dokładając odrobinę kiszonej papryki lub kiszonego kalafiora, które dodadzą potrawie dodatkowych kolorów i smaku, urozmaicając całość. Warto eksperymentować z ulubionymi warzywami. Może zamiast kalafiora kiszony brokuł? Jak myślicie, też się sprawdzi?

Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku

Śledzie po wiejsku w marynacie z octem, cebulą, marchewką i ogórkiem kiszonym, o delikatnym smaku. Najlepsze śledzie po wiejsku w zalewie z warzywami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 3 dni 15 min
Razem: 3 dni 15 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po wiejsku
Liczba porcji: 1 słoik ok. 500 ml
Kalorie: 201kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Do marynowania

  • 250 g śledzi w solance (wymoczone przez kilka godzin w wodzie lub mleku)
  • 1 marchewka (średnia; obrana, utarta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 ogórek kiszony (pokrojony na podłużne plasterki lub w kostkę)
  • 1 cebula (mała; posiekana w piórka)
  • 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego

Zalewa

  • ½ szklanki wody
  • ¼ szklanki octu spirytusowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka miodu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Do słoja wkładam cebulę, marchewkę i ogórek.
  • Zagotowuję wodę z octem, solą i przyprawami. Przelewam do słoja, odstawiam do wystudzenia.
  • Do wystudzonej zalewy dodaję miód. Wkładam śledzie i mieszam delikatnie wszystkie składniki. Zalewam olejem, zakręcam słoik.
  • Marynuję śledzie przez ok. 3-4 dni w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić ogórki kiszone

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Calories: 201kcal | Carbohydrates: 9g (3%) | Protein: 11g (22%) | Fat: 12g (18%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Cholesterol: 37mg (12%) | Sodium: 357mg (15%) | Potassium: 321mg (9%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 6g | Vitamin A: 52.7% | Vitamin C: 4.1% | Calcium: 5.8% | Iron: 5.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, jak będą wyglądać Wasze słoiki ze śledziami. Co dacie do środka? Klasyczna cebula, marchewka i kiszony ogórek, a może inna wersja?

Śledzie po wiejsku
Śledzie po wiejsku

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak śledziki po wiejsku Wam smakowały. Bardzo jestem ciekawa, czy będziecie częściej przygotowywać!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)