Śledzie po piracku

Śledzie po piracku

Na słodko-ostro? Tak! To lubię i nie spodziewałam się, że tak dobrze mogą smakować śledzie po piracku. Kiedyś o nich słyszałam, kompletnie nie pamiętałam składników, więc dobrałam je sama, stawiając na czerwony kolor i nietypowy smak. Chciałam, żeby miały moc! Jeśli chcecie spróbować śledzika w nowym wydaniu, a dotychczas jedliście jedynie klasyczne wersje, zobaczcie jak zrobić śledzia po piracku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Do pirackich barw dołożyłam odrobinę rumu przełamanego sokiem z limonki, choć można ją zastąpić cytryną. Słodka, podłużna papryka to przewodni smak dodatków do śledzi. Jeśli natomiast wykorzystacie zwykłą, dodajcie do całości rodzynki. Słodycz i ostre chili z rumem to naprawdę ciekawe połączenie. Do tego czerwona cebula i słonecznik dla chrupkości.

5 od 1 osoby
Śledzie po piracku
Śledzie po piracku
Przygotowanie
3 godz. 5 min
Całkowity czas
3 godz. 5 min
 
Śledzie po piracku czyli śledzie z papryką, marchewką, cebulą i korzennymi przyprawami oraz rumem. Przepis na śledzie po piracku do podania jako przekąska.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po piracku
Liczba kalorii: 504 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g śledzi z solanki (oczyszczone i wymoczone przez 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 2 cm; można też wykorzystać śledzie z zalewy)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w piórka)
  • 1 papryka (podłużna, słodka, czerwona; pokrojona w kostkę)
  • 1 marchewka (średnia; oskrobana i starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżeczka rumu
  • 200 ml oleju (rzepakowy nierafinowany lub lniany)
  • ½ łyżeczki chili (lub 1 łyżeczka świeżego, startego na tarce o drobnych oczkach imbiru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie; lub 1 łyżka miodu, jeśli papryka nie ma słodkiego smaku)
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie; jeśli śledzie nie były wcześniej w zalewie octowej)
  • 4 łyżki słonecznika (do dekoracji; delikatnie uprażony na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Śledzie po piracku - Jak zrobić
  1. Olej mieszam z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami.

  2. Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na kilka godzin do lodówki, do przegryzienia smaków.

Wartości odżywcze
Śledzie po piracku
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 504 kcal Kalorie z tłuszczów 396 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 44g 68%
Tłuszcze nasycone 4g 20%
Cholesterol 50mg 17%
Sód 85mg 4%
Potas 457mg 13%
Węglowodany ogółem 10g 3%
Błonnik 2g 8%
Cukry 2g
Białko 17g 34%
Witamina A 47.9%
Witamina C 36.6%
Wapń 6.5%
Żelazo 8.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Bardzo podoba mi się ta śledziowa „magia”. Teoretycznie to charakterystyczny smak, który trudno zestawić z innymi składnikami. W praktyce okazuje się, że pasuje do nich mnóstwo warzyw, owoców, przypraw o intensywnym smaku. Niewiarygodne, ile można odkryć trafionych połączeń!

Śledzie po piracku
Śledzie po piracku

Czerwona papryka pokrojona w grubą kostkę to prosty sposób nie tylko na słodkawy smak, ale też ładną dekorację śledzi.

Śledzie po piracku
Śledzie po piracku

Dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakują :). Bardzo jestem ciekawa, czy przypadły Wam do gustu. Zrobiliście z dodatkiem rodzynek, czy bez?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)