Śledzie po piracku przepis | Dorota Kamińska

Śledzie po piracku

Śledzie po piracku

Na słodko-ostro? Tak! To lubię i nie spodziewałam się, że tak dobrze mogą smakować śledzie po piracku. Kiedyś o nich słyszałam, kompletnie nie pamiętałam składników, więc dobrałam je sama, stawiając na czerwony kolor i nietypowy smak. Chciałam, żeby miały moc! Jeśli chcecie spróbować śledzika w nowym wydaniu, a dotychczas jedliście jedynie klasyczne wersje, zobaczcie jak zrobić śledzia po piracku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Do pirackich barw dołożyłam odrobinę rumu przełamanego sokiem z limonki, choć można ją zastąpić cytryną. Słodka, podłużna papryka to przewodni smak dodatków do śledzi. Jeśli natomiast wykorzystacie zwykłą, dodajcie do całości rodzynki. Słodycz i ostre chili z rumem to naprawdę ciekawe połączenie. Do tego czerwona cebula i słonecznik dla chrupkości.

Śledzie po piracku

Śledzie po piracku

Śledzie po piracku czyli śledzie z papryką, marchewką, cebulą i korzennymi przyprawami oraz rumem. Przepis na śledzie po piracku do podania jako przekąska.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 3 godz. 5 min
Razem: 3 godz. 5 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po piracku
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 504kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g śledzi z solanki (oczyszczone i wymoczone przez 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 2 cm; można też wykorzystać śledzie z zalewy)
  • 1 cebula (duża; pokrojona w piórka)
  • 1 papryka (podłużna, słodka, czerwona; pokrojona w kostkę)
  • 1 marchewka (średnia; oskrobana i starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżeczka rumu
  • 200 ml oleju (rzepakowy nierafinowany lub lniany)
  • ½ łyżeczki chili (lub 1 łyżeczka świeżego, startego na tarce o drobnych oczkach imbiru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie; lub 1 łyżka miodu, jeśli papryka nie ma słodkiego smaku)
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie; jeśli śledzie nie były wcześniej w zalewie octowej)
  • 4 łyżki słonecznika (do dekoracji; delikatnie uprażony na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Olej mieszam z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami.
  • Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na kilka godzin do lodówki, do przegryzienia smaków.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Calories: 504kcal | Carbohydrates: 10g (3%) | Protein: 17g (34%) | Fat: 44g (68%) | Saturated Fat: 4g (20%) | Cholesterol: 50mg (17%) | Sodium: 85mg (4%) | Potassium: 457mg (13%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 47.9% | Vitamin C: 36.6% | Calcium: 6.5% | Iron: 8.8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo podoba mi się ta śledziowa „magia”. Teoretycznie to charakterystyczny smak, który trudno zestawić z innymi składnikami. W praktyce okazuje się, że pasuje do nich mnóstwo warzyw, owoców, przypraw o intensywnym smaku. Niewiarygodne, ile można odkryć trafionych połączeń!

Śledzie po piracku
Śledzie po piracku

Czerwona papryka pokrojona w grubą kostkę to prosty sposób nie tylko na słodkawy smak, ale też ładną dekorację śledzi.

Śledzie po piracku
Śledzie po piracku

Dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakują :). Bardzo jestem ciekawa, czy przypadły Wam do gustu. Zrobiliście z dodatkiem rodzynek, czy bez?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)