Śledzie po kaszubsku przepis | Dorota Kamińska

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to przysmak, któremu popularność przywróciły „Kuchenne Rewolucje”. W jednym z odcinków Magda Gessler poleciła je przygotowywać jako przystawkę. Potem zachwalała nie tylko z powodu dobrego smaku, ale możliwości przechowywania w lodówce przez dłuższy czas. A jest co zachwalać, bo gdy przyrządzi się je z dojrzałych, słodkich pomidorów, a sos doprawi ziołami, z pewnością podbiją niejedno serce i podniebienie. Zobaczcie jak zrobić śledzia po kaszubsku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Znam różne receptury na śledzie po kaszubsku. Bazują na keczupie czy koncentracie pomidorowym. To jednak nie moje klimaty. Mój śledzik po kaszubsku oczywiście musi być z sosem ze świeżych pomidorów. Poza sezonem można również wykorzystać sok pomidorowy 100%. Z podsmażoną na maśle cebulą i odrobiną słonecznika, który nada całości chrupkiego akcentu, smakują fantastycznie!

5 od 1 osoby
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku
Przygotowanie
1 d 5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
1 d 25 min
 
Śledzie po kaszubsku czyli śledzie z sosem pomidorowym w słoiku. Śledzie z pomidorami i cebulą, doprawione majerankiem lub tymiankiem, najlepsze.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po kaszubsku
Liczba kalorii: 404 kcal
Liczba porcji: 1 słoik ok. 500 ml
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g śledzi (z solanki; wymoczone przez kilka godzin w mleku lub wodzie; pokrojone na kawałki)
  • 2 pomidory (po ok. 100 g; bez pestek, pokrojone w kostkę lub zmiksowane w blenderze; można zastąpić 100 ml soku pomidorowego 100%)
  • 2 cebule (średnie; pokrojone w piórka)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku lub tymianku (można też wykorzystać mieszankę ziół prowansalskich)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Śledzie po kaszubsku - Jak zrobić
  1. Cebulę szklę na oleju.
  2. Dodaję pomidory lub sok oraz ocet i przyprawy. Zagotowuję całość.
  3. Zmniejszam ogień i gotuję jeszcze chwilę, do zgęstnienia sosu.
  4. Studzę sos i doprawiam miodem.
  5. W słoju układam warstwowo śledzie, dokładając sos. Odstawiam na 24 godziny do lodówki, do przegryzienia smaków.
Wartości odżywcze
Śledzie po kaszubsku
Wielkość porcji (170 g)
Liczba kalorii 404 kcal Kalorie z tłuszczów 261 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 29g 45%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 75mg 25%
Sód 137mg 6%
Potas 634mg 18%
Węglowodany ogółem 12g 4%
Błonnik 1g 4%
Cukry 8g
Białko 23g 46%
Witamina A 12.6%
Witamina C 16.2%
Wapń 9.3%
Żelazo 9.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

To świetna zakąska do alkoholu oraz przekąska imprezowa na zimno. Można podać je też na śniadanie świąteczne i zjeść z dodatkiem świeżego, chrupiącego chleba. Uwielbiam ten głęboki, pomidorowy smak!

Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku

Wyglądają trochę jak ryba po grecku, nieprawdaż?

Śledzie po kaszubsku z sosem pomidorowym
Śledzie po kaszubsku z sosem pomidorowym

Bardzo jestem ciekawa, czy śledzie po kaszubsku z sosem pomidorowym przypadną Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały! A może przyrządzacie je w inny sposób? Napiszcie mi, jakie wykorzystujecie dodatki!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)