Śledzie po kaszubsku przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku to przysmak, któremu popularność przywróciły „Kuchenne Rewolucje”. W jednym z odcinków Magda Gessler poleciła je przygotowywać jako przystawkę. Potem zachwalała nie tylko z powodu dobrego smaku, ale możliwości przechowywania w lodówce przez dłuższy czas. A jest co zachwalać, bo gdy przyrządzi się je z dojrzałych, słodkich pomidorów, a sos doprawi ziołami, z pewnością podbiją niejedno serce i podniebienie. Zobaczcie jak zrobić śledzia po kaszubsku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Znam różne receptury na śledzie po kaszubsku. Bazują na keczupie czy koncentracie pomidorowym. To jednak nie moje klimaty. Mój śledzik po kaszubsku oczywiście musi być z sosem ze świeżych pomidorów. Poza sezonem można również wykorzystać sok pomidorowy 100%. Z podsmażoną na maśle cebulą i odrobiną słonecznika, który nada całości chrupkiego akcentu, smakują fantastycznie!

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku czyli śledzie z sosem pomidorowym w słoiku. Śledzie z pomidorami i cebulą, doprawione majerankiem lub tymiankiem, najlepsze.
4.34 od 3 osób
Przygotowanie: 1 dzień 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 1 dzień 25 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po kaszubsku
Liczba porcji: 1 słoik ok. 500 ml
Kalorie: 404kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g śledzi (z solanki; wymoczone przez kilka godzin w mleku lub wodzie; pokrojone na kawałki)
  • 2 pomidory (po ok. 100 g; bez pestek, pokrojone w kostkę lub zmiksowane w blenderze; można zastąpić 100 ml soku pomidorowego 100%)
  • 2 cebule (średnie; pokrojone w piórka)
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku lub tymianku (można też wykorzystać mieszankę ziół prowansalskich)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na oleju.
  • Dodaję pomidory lub sok oraz ocet i przyprawy. Zagotowuję całość.
  • Zmniejszam ogień i gotuję jeszcze chwilę, do zgęstnienia sosu.
  • Studzę sos i doprawiam miodem.
  • W słoju układam warstwowo śledzie, dokładając sos. Odstawiam na 24 godziny do lodówki, do przegryzienia smaków.

Wartości odżywcze

Serving: 170g | Kalorie: 404kcal (20%) | Carbohydrates: 12g (4%) | Białko: 23g (46%) | Fat: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 75mg (25%) | Sód: 137mg (6%) | Potas: 634mg (18%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 630IU (13%) | Witamina C: 13.4mg (16%) | Wapń: 93mg (9%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

To świetna zakąska do alkoholu oraz przekąska imprezowa na zimno. Można podać je też na śniadanie świąteczne i zjeść z dodatkiem świeżego, chrupiącego chleba. Uwielbiam ten głęboki, pomidorowy smak!

Zobacz też
Sos pomidorowy - przecier pomidorowy - passata

Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku

Wyglądają trochę jak ryba po grecku, nieprawdaż?

Śledzie po kaszubsku z sosem pomidorowym
Śledzie po kaszubsku z sosem pomidorowym

Bardzo jestem ciekawa, czy śledzie po kaszubsku z sosem pomidorowym przypadną Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały! A może przyrządzacie je w inny sposób? Napiszcie mi, jakie wykorzystujecie dodatki!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom