Śledzie po cygańsku przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

Bardzo proste do zrobienia śledzie po cygańsku, zwłaszcza gdy przyrządza się je z płatów śledziowych z zalewy octowej. Można wtedy wykorzystać cebulę z zalewy i po prostu wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami. Taki śledź po cygańsku powinien poleżeć przynajmniej 2 godziny w lodówce, żeby dobrze przejść wszystkimi smakami. Zobaczcie jak zrobić śledzia po cygańsku! Skusicie się?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Można powiedzieć, że to ekspresowa receptura. Śledzie po cygańsku przygotowane na bazie płatów marynowanych wcześniej w zalewie wkłada się do miski i miesza z cebulą, keczupem, musztardą i olejem oraz ogórkami konserwowymi. Do doprawienia wykorzystuje się sól, pieprz i cukier. To oczywiście receptura bardzo zmienna i z pewnością w niejednym miejscu spotkacie przepis na śledzia po cygańsku z majonezem. U mnie za to będzie wersja bez cukru, bo słodyczy sos nabierze dzięki dodatkowi miodu.

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku czyli przekąska ze śledzi z cebulą, ogórkiem konserwowym, keczupem, olejem i musztardą oraz ostrą papryką z miodem.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Chłodzenie: 2 godz.
Razem: 2 godz. 5 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po cygańsku
Liczba porcji: 2
Kalorie: 352kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g śledzi (z solanki lub zalewy octowej; te z solanki trzeba najpierw wypłukać i przez 5 godzin moczyć w wodzie lub mleku; pokrojone w paski o grubości ok. 2 cm)
  • 2 ogórki konserwowe (pokrojone w paski, słupki lub kosteczkę)
  • 1 cebula (pokrojona w drobną kosteczkę; można wykorzystać świeżą lub tę z zalewy octowej)
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta ostrej papryki lub chili
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w misce.
  • Przykrywam i odstawiam na 1-2 godziny do lodówki.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 175g | Kalorie: 352kcal (18%) | Węglowodany: 16g (5%) | Białko: 19g (38%) | Tłuszcze: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 60mg (20%) | Sód: 960mg (42%) | Potas: 547mg (16%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 11g (12%) | Witamina A: 345IU (7%) | Witamina C: 6.4mg (8%) | Wapń: 97mg (10%) | Żelazo: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mam śledzie z zalewy, ale gdybym wykorzystywała te solankowe, wymoczyłabym je najpierw przez kilka godzin w wodzie lub mleku. Cebulka z zalewy to według mnie lepszy smak niż surowa, ale wiem, że wielu z Was właśnie wersja z surową, ewentualnie osoloną i zostawioną do odleżenia, smakuje najbardziej. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, do której grupy się zaliczacie :).

Zobacz też
Sałatka z ryżem i pieczarkami

Bardzo jestem ciekawa, czy śledziki po cygańsku przypadną Wam do gustu. Koniecznie napiszcie w komentarzach, czy zastąpiliście czymś ogórki konserwowe i jak smakowała całość!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom