Śledzie po cygańsku przepis | Dorota Kamińska

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

Bardzo proste do zrobienia śledzie po cygańsku, zwłaszcza gdy przyrządza się je z płatów śledziowych z zalewy octowej. Można wtedy wykorzystać cebulę z zalewy i po prostu wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami. Taki śledź po cygańsku powinien poleżeć przynajmniej 2 godziny w lodówce, żeby dobrze przejść wszystkimi smakami. Zobaczcie jak zrobić śledzia po cygańsku! Skusicie się?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Można powiedzieć, że to ekspresowa receptura. Śledzie po cygańsku przygotowane na bazie płatów marynowanych wcześniej w zalewie wkłada się do miski i miesza z cebulą, keczupem, musztardą i olejem oraz ogórkami konserwowymi. Do doprawienia wykorzystuje się sól, pieprz i cukier. To oczywiście receptura bardzo zmienna i z pewnością w niejednym miejscu spotkacie przepis na śledzia po cygańsku z majonezem. U mnie za to będzie wersja bez cukru, bo słodyczy sos nabierze dzięki dodatkowi miodu.

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku czyli przekąska ze śledzi z cebulą, ogórkiem konserwowym, keczupem, olejem i musztardą oraz ostrą papryką z miodem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Chłodzenie: 2 hours
Razem: 2 hours 5 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po cygańsku
Liczba porcji: 2
Kalorie: 352kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g śledzi (z solanki lub zalewy octowej; te z solanki trzeba najpierw wypłukać i przez 5 godzin moczyć w wodzie lub mleku; pokrojone w paski o grubości ok. 2 cm)
  • 2 ogórki konserwowe (pokrojone w paski, słupki lub kosteczkę)
  • 1 cebula (pokrojona w drobną kosteczkę; można wykorzystać świeżą lub tę z zalewy octowej)
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta ostrej papryki lub chili
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam w misce.
  • Przykrywam i odstawiam na 1-2 godziny do lodówki.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 175g | Calories: 352kcal (18%) | Carbohydrates: 16g (5%) | Protein: 19g (38%) | Fat: 23g (35%) | Saturated Fat: 3g (19%) | Cholesterol: 60mg (20%) | Sodium: 960mg (42%) | Potassium: 547mg (16%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 11g (12%) | Vitamin A: 345IU (7%) | Vitamin C: 6.4mg (8%) | Calcium: 97mg (10%) | Iron: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mam śledzie z zalewy, ale gdybym wykorzystywała te solankowe, wymoczyłabym je najpierw przez kilka godzin w wodzie lub mleku. Cebulka z zalewy to według mnie lepszy smak niż surowa, ale wiem, że wielu z Was właśnie wersja z surową, ewentualnie osoloną i zostawioną do odleżenia, smakuje najbardziej. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, do której grupy się zaliczacie :).

Bardzo jestem ciekawa, czy śledziki po cygańsku przypadną Wam do gustu. Koniecznie napiszcie w komentarzach, czy zastąpiliście czymś ogórki konserwowe i jak smakowała całość!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)