Śledzie po cygańsku przepis | Dorota Kamińska

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

Bardzo proste do zrobienia śledzie po cygańsku, zwłaszcza gdy przyrządza się je z płatów śledziowych z zalewy octowej. Można wtedy wykorzystać cebulę z zalewy i po prostu wymieszać w miseczce z pozostałymi składnikami. Taki śledź po cygańsku powinien poleżeć przynajmniej 2 godziny w lodówce, żeby dobrze przejść wszystkimi smakami. Zobaczcie jak zrobić śledzia po cygańsku! Skusicie się?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Można powiedzieć, że to ekspresowa receptura. Śledzie po cygańsku przygotowane na bazie płatów marynowanych wcześniej w zalewie wkłada się do miski i miesza z cebulą, keczupem, musztardą i olejem oraz ogórkami konserwowymi. Do doprawienia wykorzystuje się sól, pieprz i cukier. To oczywiście receptura bardzo zmienna i z pewnością w niejednym miejscu spotkacie przepis na śledzia po cygańsku z majonezem. U mnie za to będzie wersja bez cukru, bo słodyczy sos nabierze dzięki dodatkowi miodu.

5 od 1 osoby
Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
2 godz. 5 min
 

Śledzie po cygańsku czyli przekąska ze śledzi z cebulą, ogórkiem konserwowym, keczupem, olejem i musztardą oraz ostrą papryką z miodem.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po cygańsku
Liczba kalorii: 352 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 200 g śledzi (z solanki lub zalewy octowej; te z solanki trzeba najpierw wypłukać i przez 5 godzin moczyć w wodzie lub mleku; pokrojone w paski o grubości ok. 2 cm)
  • 2 ogórki konserwowe (pokrojone w paski, słupki lub kosteczkę)
  • 1 cebula (pokrojona w drobną kosteczkę; można wykorzystać świeżą lub tę z zalewy octowej)
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta ostrej papryki lub chili
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Śledzie po cygańsku - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki mieszam w misce.

  2. Przykrywam i odstawiam na 1-2 godziny do lodówki.

Wartości odżywcze
Śledzie po cygańsku
Wielkość porcji (175 g)
Liczba kalorii 352 kcal Kalorie z tłuszczów 207 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 23g 35%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 60mg 20%
Sód 960mg 40%
Potas 547mg 16%
Węglowodany ogółem 16g 5%
Błonnik 1g 4%
Cukry 11g
Białko 19g 38%
Witamina A 6.9%
Witamina C 7.7%
Wapń 9.7%
Żelazo 8.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Mam śledzie z zalewy, ale gdybym wykorzystywała te solankowe, wymoczyłabym je najpierw przez kilka godzin w wodzie lub mleku. Cebulka z zalewy to według mnie lepszy smak niż surowa, ale wiem, że wielu z Was właśnie wersja z surową, ewentualnie osoloną i zostawioną do odleżenia, smakuje najbardziej. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, do której grupy się zaliczacie :).

Bardzo jestem ciekawa, czy śledziki po cygańsku przypadną Wam do gustu. Koniecznie napiszcie w komentarzach, czy zastąpiliście czymś ogórki konserwowe i jak smakowała całość!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)