Śledzie korzenne przepis | Dorota Kamińska

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

Trudno było mi sobie wyobrazić śledzie korzenne, tzw. śledzie piernikowe. Podane z odrobiną miodu oraz korzennych, aromatycznych przypraw: cynamonu, anyżu, kardamonu, goździków, kolendry i gałki muszkatołowej oraz pieprzu. Do tego obowiązkowo odrobina cebulki, którą można przygotować w zalewie razem ze śledziami, pokroić drobno surową lub skarmelizować na patelni. Cudowny smak, choć może pod względem dekoracyjnym nie mają zbyt dużego potencjału. Ale gdyby ułożyć je na półmisku z kolorowymi dodatkami, to już zupełnie co innego!

5 od 1 osoby
Śledzie korzenne
Śledzie korzenne
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Śledzie korzenne czyli pyszne śledziki z miodem, sokiem z pomarańczy, olejem oraz korzennymi przyprawami: imbirem, cynamonem, kolendrą, gałką muszkatołową, anyżem i pieprzem oraz kuminem i kardamonem. Znane też jako śledzie piernikowe.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie korzenne
Liczba kalorii: 297 kcal
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g śledzi (wypłukane i wymoczone przez parę godzin w mleku lub wodzie) albo z zalewy octowej); pokrojone w paski o szerokości ok. 2 cm)
  • 1 cebula (mała; pokrojona drobno lub w piórka; można wykorzystać też cebulę z zalewy ze śledzi)
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ pomarańczy (tylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ½ cytryny lub limonki)
  • 1 łyżka miodu (można zastąpić syropem z agawy)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ kolendry (roztłuczona w moździerzu)
  • ¼ łyżeczki kminku rzymskiego (zmielony)
  • ¼ łyżeczki kardamonu (zmielony)
  • ¼ łyżeczki imbiru (sproszkowany lub świeży, starty na tarce o drobnych oczkach)
  • ¼ łyżeczki anyżu (opcjonalnie; zmielony)
  • 2 goździki (roztłuczone w moździerzu)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki pieprzu (roztłuczony w moździerzu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Śledzie korzenne - Jak zrobić
  1. Wszystkie suche przyprawy delikatnie prażę na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce.

  2. Mieszam wszystkie składniki w miseczce i odstawiam na 30 minut do lodówki.

Wartości odżywcze
Śledzie korzenne
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 297 kcal Kalorie z tłuszczów 162 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 18g 28%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 75mg 25%
Sód 125mg 5%
Potas 471mg 13%
Węglowodany ogółem 9g 3%
Błonnik 1g 4%
Cukry 6g
Białko 23g 46%
Witamina A 2.9%
Witamina C 11.6%
Wapń 8.9%
Żelazo 9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)