Śledzie garnirowane przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Śledzie garnirowane

Śledzie garnirowane

  • z kolorowymi warzywami lub owocami
  • z dodatkiem orzechów lub migdałów czy nasion, np. słonecznika
  • skropione oliwą
  • bardzo dekoracyjne i apetyczne
Śledzie garnirowane

Śledzie garnirowane zamiast tradycyjnych śledzi ze śmietaną. Polecam przygotować śledzie garnirowane na kolację wigilijną (lub – jeśli, podobnie jak ja, jadacie śledzie o poranku – na wigilijne śniadanie) choć raz i spróbować jak smakują. To śledź garnirowany z warzywami w bardzo prostej, a jednak nieco odmienionej formie. Ozdabia się go pokrojonymi w drobne kawałki dodatkami warzyw, owoców i bakalii. Potem skrapia oliwą z oliwek. W mojej wersji są kolorowe i ładnie prezentują się na półmisku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza

Przygotowując takie śledzie z warzywami, można sugerować się składnikami podanymi w przepisie lub oddać się kuchennym eksperymentom i nieco popuścić wodze fantazji. Proponuję wykorzystać do dekoracji warzywa i bakalie, te całoroczne lub sezonowe. Piękny śledź garnirowany, prawda?

Przepis na śledzie garnirowane na kilka sposobów

Pięknego koloru mogą nadać śledziom buraki lub papryka albo blanszowane szparagi. Dodatek prażonych migdałów w płatkach lub orzechów włoskich to świetne przełamanie miękkiej konsystencji gotowanych warzyw. Eksperyment z dodaniem jabłek lub gruszek może okazać się smakowym strzałem w dziesiątkę. Polecam, jeśli lubicie dodatek owoców do ryb lub do mięsa.

Śledzie garnirowane

Śledzie garnirowane

Przepis na śledzie garnirowane z marchewką, cebulą, selerem naciowym i jajkiem. Eleganckie, dekoracyjne śledzie garnirowane na imieniny, Święta i imprezy.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 4 godz.
Razem: 4 godz. 15 min
Kategoria: Przekąska, Starter
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie garnirowane, śledzie z warzywami
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 277kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g śledzi matiasów (z solanki (dobrze opłukane i wymoczone w mleku przez kilka godzin) lub z zalewy octowej)
  • 1 łodyga selera naciowego (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 1 marchewka (ugotowana, pokrojona w drobną kostkę)
  • 5 grzybków marynowanych (pokrojone w drobną kostkę)
  • 1 jajko (ugotowane na twardo, ostudzone, pokrojone w drobną kostkę)
  • 1 mała cebula (pokrojona w piórka, zblanszowana)
  • oliwa z oliwek

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Śledzie odcedzam, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję ukośnie w kawałki o szerokości ok. 3 cm. Układam na półmisku.
  • Posypuję śledzie selerem, marchewką, grzybkami, jajkiem i cebulą.
  • Skrapiam delikatnie oliwą z oliwek.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 277kcal (14%) | Węglowodany: 2g (1%) | Białko: 16g (32%) | Tłuszcze: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 77mg (26%) | Sód: 138mg (6%) | Potas: 371mg (11%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 2930IU (59%) | Witamina C: 2.1mg (3%) | Wapń: 60mg (6%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Spróbujcie i dajcie znać jak zrobić je według Waszych przepisów!

Śledzie garnirowane przepis

Spróbujcie połączyć smaki słodkie z wytrawnymi. Zestawcie ze sobą kilka kolorów. Do miękkich dodatków dołóżcie coś chrupkiego, np. orzechy, migdały, nasiona słonecznika. Gwarantuję, że smak i konsystencja z pewnością zaskoczą Was i Waszych gości!

Śledzie garnirowane
Śledzie garnirowane

Ciekawa jestem, z czego będą się składać Wasze śledzie garnirowane. Piszcie koniecznie w komentarzach, jak je przygotowaliście! Które dodatki są do nich najlepsze?

9 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom