Skrzydełka hot wings przepis | Buffalo wings | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Skrzydełka hot wings

Skrzydełka hot wings

Skrzydełka hot wings

Jedna z ulubionych potraw mojego taty, ostre skrzydełka hot wings, w kuchni amerykańskiej zwane buffalo wings. Można przygotować je na kilka sposobów: smażąc w głębokim tłuszczu, grillując lub piekąc w piekarniku. Swój charakterystyczny, ostry smak zawdzięczają chili i ostremu sosowi z papryczek tabasco, a najlepiej smakują w towarzystwie białego sosu majonezowo-jogurtowego z dodatkiem pleśniowego sera blue, do którego Amerykanie serwują dodatkowo kawałki selera naciowego. To świetna propozycja na imprezy, wieczory spędzane przed telewizorem lub grilla w przydomowym ogródku, albo w plenerze. Ważne tylko, żeby nie zapomnieć o ich kaloryczności, zwłaszcza w wersji smażonej i nie pozwalać sobie na nie nader często.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dania kuchni amerykańskiej

Takie domowe, ostre skrzydełka hot wings to smak prawdziwego kurczaka i bogactwo ostrych przypraw, bez nadmiaru soli i sztucznych dodatków wzmacniających smak. Tak przygotowywano je w domach, zanim całe USA opanowały sieci fast-foodów. Usmażone na oleju rzepakowym dobrej jakości, będą smakować o wiele lepiej niż te serwowane hurtowo, w panierce o składzie pozostawiającym wiele do życzenia, w popularnych restauracjach szybkiej obsługi.

Zobacz też
Zupa czosnkowa na grzankach

Skrzydełka hot wings

Skrzydełka hot wings

Klasyczne skrzydełka hot wings, które w USA nazywane są też buffalo wings, przygotowywane w ostrej marynacie z sosu tabasco. Smażone, grillowane lub pieczone skrzydełka hot wings bez panierki.
5 z 3 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 10 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ostre skrzydełka hot wings
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 12 skrzydełek kurczaka (umyte, osuszone, z pousuwanymi resztkami piór)
  • olej do smażenia (opcjonalnie)

Marynata

  • 4 łyżki masła (stopione)
  • 60 ml ostrego sosu tabasco
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki chili
  • sól, pieprz

Biały dip do skrzydełek (dodatkowo)

  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 50 g sera blue (drobno pokruszony)
  • ½ szklanki majonezu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Skrzydełka nacinam od spodu tuż przy lotce (w trakcie smażenia lub pieczenia lotka nie odegnie się do góry). Można też zawinąć lotki lub całkowicie je odciąć i wykorzystać w innym celu, np. do przygotowania wywaru drobiowego.
  • Składniki marynaty mieszam dokładnie w miseczce.
  • Bejcuję marynatą skrzydełka, zostawiając niewykorzystane 2-3 łyżki do późniejszego polania gotowych skrzydełek. Przekładam do miski, przykrywam i odstawiam do lodówki na 1-2 godziny.
  • Zeskrobuję marynatę z mięsa i smażę skrzydełka w głębokim oleju przez ok. 10 minut, na złoto-brązowy kolor. Po wyjęciu z tłuszczu osączam każde skrzydełko na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Zamiast smażenia, kurczaka można grillować (bez zeskrobywania marynaty) na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 30 minut lub upiec skrzydełka, ułożone na kratce w piekarniku, w temperaturze 180 °C przez ok. 1 godzinę.
  • Zeskrobaną marynatę można wykorzystać do przygotowania ostrego sosu pomidorowego, np. do spaghetti.
  • Gotowe skrzydełka bejcuję odłożoną wcześniej marynatą, która nie miała kontaktu z surowym mięsem i serwuję z dodatkiem frytek i surówki coleslaw lub jako samodzielną przekąskę z białym dipem i opcjonalną, dodatkową porcją sosu tabasco.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Ostre skrzydełka hot wings
Ostre skrzydełka hot wings
28 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom