fbpx
Czytasz właśnie
Skórka orzechowa do ciast

Skórka orzechowa do ciast

Skórka orzechowa do ciast

Kiedy myślę o orzechach w cieście, moim pierwszym skojarzeniem jest hit stołu z rodzinnych przyjęć, a właściwie jeden z wielu hitów, bo zarówno, babcia jak i moja mama oraz każda z jej sióstr mają talent do wypieków. Orzechowiec i jabłecznik według przepisu mojej cioć, od lat w naszej rodzinie, pleśniak mojej mamy lub moje zeszłoroczne odkrycie: mazurek orzechowy. Receptury na proste dodatki, takie jak skórka orzechowa do ciast, dają możliwość eksperymentowania, którą tak bardzo lubię. Można łączyć kilka smaków, urozmaicać klasyczne przepisy…

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Spróbujcie przygotować skórkę orzechową zamiast kruchego spodu do sernika. Sprawdzi się zarówno jako wierzchnia warstwa jak i baza do utrzymania masy serowej. Posypcie nią gotowy deser lub ułóżcie na upieczonych jabłkach. Dodajcie do owsianki albo wrzućcie do kubka z naturalnym jogurtem. A może znajdziecie dla niej jeszcze inne zastosowanie?

Mazurek z orzechami

Skórka orzechowa do ciast

Skórka orzechowa do ciast czyli pyszna, chrupiąca i słodka skórka z orzechów do dekorowania słodkich wypieków i deserów.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: skórka orzechowa do ciast
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g orzechów włoskich (grubo siekane)
  • 100 g masła (½ kostki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Masło roztapiam na średnim ogniu, na patelni.
  • Dodaję cukier i orzechy, mieszam i prażę całość (cukier powinien się rozpuścić i lekko skarmelizować).
  • Przekładam masę na upieczone ciasto i zostawiam do wystudzenia.
  • Opcjonalnie, razem z cukrem, do masy można dodać miód, następnie przełożyć na surowe ciasto i piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg), do momentu aż skórka orzechowa nabierze złoto-brązowego koloru.
  • Ciasto z orzechową skórką kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
6 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom