fbpx
Czytasz właśnie
Skórka migdałowa do ciast

Skórka migdałowa do ciast

Skórka migdałowa do ciast

Jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa to migdałowiec, a najbardziej pożądany element, zeskubywany z wierzchu, z dala od zasięgu wzroku mamy, to skórka migdałowa: słodka, chrupka i cudownie złocista warstwa wierzchnia przygotowana z migdałów w płatkach, mleka, cukru i masła.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki

Skórka migdałowa podjadana wspólnie z młodszym bratem, zeskubywana równie chętnie co beza z pleśniaka i dziś, kiedy przypomnę sobie jak mocno mama musiała nas pilnować, zastanawiam się, czemu nie piekła nam osobnej porcji samej skórki migdałowej, którą przecież tak łatwo przygotować, a wykorzystać można nie tylko jako wierzch do ciast z kremem czy serników, ale również jako śniadaniowy dodatek do jogurtu czy owsianki.

Zobacz też
Sernik z marcepanem

Kilka prostych kroków. Możecie wykorzystać migdały w płatkach lub w słupkach. W ten sam sposób można też przygotować skórkę kokosową na bazie wiórków kokosowych lub płatków kokosu. Która, Waszym zdaniem, będzie smaczniejsza?

Ciasto migdałowiec

Skórka migdałowa do ciast

Słodka, złocista i chrupiąca skórka migdałowa do ciast z blanszowanych, pokrojonych w płatki migdałów, masła, cukru i mleka. Najlepsza skórka migdałowa do ciasta do wyłożenia na wierzch.
4.67 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: skórka migdałowa do ciast
Liczba porcji: 1 na ciasto o wymiarach 25×35 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g migdałów (blanszowane, w płatkach lub słupkach)
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mleka
  • 150 g masła (¾ kostki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Masło z migdałami podgrzewam na patelni.
  • Dodaję cukier z mlekiem, mieszam i zagotowuję całość.
  • Przelewam masę na upieczone ciasto, którego brzegi zostały zabezpieczone papierem do pieczenia lub folią aluminiową (tak, żeby masa nie spłynęła na boki).
  • Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra + dół) lub 200 °C (termoobieg) na ok. 20 minut, do momentu aż skórka migdałowa nabierze złocistego koloru.
  • Ciasto z migdałową skórką kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
4 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom