Sernik zebra na zimno

Dekoracyjny deser, do którego przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Sernik zebra na zimno, inspirowany jednym z Waszych ulubionych ciast wyrastających, tym razem w wersji bez pieczenia. Planowałam usztywnić go za pomocą żelatyny, wtedy jaśniejsza masa mogłaby mieć biały kolor. Ostatecznie zdecydowałam się na dodatek galaretek i oto efekt: wzorzyste, pasiaste ciasto z czekoladową polewą.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Do jego przygotowania robiłam kilka prób. Nie udało się z galaretką ekspresową bazującą na karagenie, która nie nadaje się do usztywniania deserów. Dopiero klasyczne galaretki żelatynowe nadały ciastu właściwej sztywności, a masa, niezbyt gęsta przed stężeniem, pozwoliła łatwo nałożyć się do tortownicy.

Możecie uzyskać szersze paski, nakładając po 2 łyżki masy naprzemiennie. To bardzo przydatny sposób, kiedy wlewa się do tortownicy pierwszą połowę ciasta, ale u mnie, standardowo, sprawdziło się nakładanie po 1 łyżce.

Sernik zebra na zimno można udekorować dodatkowymi owocami czy zielonymi listkami mięty lub stewii, ale najprościej polać go polewą czekoladową. Ciekawa jestem, jakie efekty uzyskacie na swoich ciastach :).

5 od 1 osoby
Sernik zebra na zimno
Sernik zebra na zimno
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
3 godz.
Całkowity czas
3 godz. 30 min
 
Sernik zebra na zimno - przepis na dwukolorowy sernik zebra bez pieczenia, z masą z dodatkiem wanilii, galaretek oraz czekolady i kakao, polany polewą czekoladową.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik zebra na zimno, zebra sernik na zimno
Liczba kalorii: 371 kcal
Liczba porcji: 12 tortownica o średnicy 21-24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa
  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady (roztopiona w kąpieli wodnej)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • ½ szklanki cukru (polecam ksylitol)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej (na opakowaniu będzie informacja, że jest to porcja na 500 ml wody)
  • 1 opakowanie galaretki jasnej (na opakowaniu będzie informacja, że jest to porcja na 500 ml wody)
  • 1 szklanka gorącej wody
Wierzch
  • polewa ze 100 g czekolady (roztopiona w kąpieli wodnej z 25 g masła lub śmietanki kremówki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Sernik zebra na zimno - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak zrobić polewę czekoladową
Sernik zebra na zimno - Jak zrobić
Masa
  1. Gorącą wodę dzielę na dwie równe części i rozpuszczam w niej galaretki, dokładnie mieszając i rozcierając grudki. Odstawiam do przestudzenia (mają być zimne, ale jeszcze płynne).
  2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  3. Ser, śmietankę, cukier i wanilię (wszystkie składniki o temperaturze pokojowej) miksuję na gładko w blenderze. Dzielę na dwie części.
  4. Jedną część masy mieszam z roztopioną czekoladą i kakao, do gładkiej konsystencji.
  5. Do ciemnej masy dodaję czerwoną galaretkę, stopniowo mieszając lub miksując. Do jasnej masy dodaję jasną galaretkę, stopniowo mieszając lub miksując.
  6. Do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przekładam masę, naprzemiennie, za pomocą łyżki. Po 1 łyżce jasnej masy i ciemnej, jeśli paski w cieście mają być cieńsze lub po 2 łyżki, dla uzyskania efektu grubszych pasków.
Tężenie ciasta
  1. Wstawiam ciasto na ok. 2-3 godziny do lodówki do stężenia.
Polewa
  1. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką.
  2. Dekoruję wierzch schłodzonego ciasta i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.
Wartości odżywcze
Sernik zebra na zimno
Wielkość porcji (150 g)
Liczba kalorii 371 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 8g 40%
Cholesterol 41mg 14%
Sód 410mg 17%
Potas 181mg 5%
Węglowodany ogółem 48g 16%
Błonnik 1g 4%
Cukry 43g
Białko 12g 24%
Witamina A 8.2%
Witamina C 0.1%
Wapń 9.1%
Żelazo 6.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Sernik zebra na zimno
Sernik zebra na zimno

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)