fbpx
Czytasz właśnie
Sernik zebra na zimno

Sernik zebra na zimno

Sernik zebra na zimno

Dekoracyjny deser, do którego przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Sernik zebra na zimno, inspirowany jednym z Waszych ulubionych ciast wyrastających, tym razem w wersji bez pieczenia. Planowałam usztywnić go za pomocą żelatyny, wtedy jaśniejsza masa mogłaby mieć biały kolor. Ostatecznie zdecydowałam się na dodatek galaretek i oto efekt: wzorzyste, pasiaste ciasto z czekoladową polewą.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Do jego przygotowania robiłam kilka prób. Nie udało się z galaretką ekspresową bazującą na karagenie, która nie nadaje się do usztywniania deserów. Dopiero klasyczne galaretki żelatynowe nadały ciastu właściwej sztywności, a masa, niezbyt gęsta przed stężeniem, pozwoliła łatwo nałożyć się do tortownicy.

Możecie uzyskać szersze paski, nakładając po 2 łyżki masy naprzemiennie. To bardzo przydatny sposób, kiedy wlewa się do tortownicy pierwszą połowę ciasta, ale u mnie, standardowo, sprawdziło się nakładanie po 1 łyżce.

Zobacz też
Sernik cappuccino na zimno

Sernik zebra na zimno można udekorować dodatkowymi owocami czy zielonymi listkami mięty lub stewii, ale najprościej polać go polewą czekoladową. Ciekawa jestem, jakie efekty uzyskacie na swoich ciastach :).

Sernik zebra na zimno

Sernik zebra na zimno

Sernik zebra na zimno - przepis na dwukolorowy sernik zebra bez pieczenia, z masą z dodatkiem wanilii, galaretek oraz czekolady i kakao, polany polewą czekoladową.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 3 godziny
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 3 godziny 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik zebra na zimno, zebra sernik na zimno
Liczba porcji: 12 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 371kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa

  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady (roztopiona w kąpieli wodnej)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • ½ szklanki cukru (polecam ksylitol)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej (na opakowaniu będzie informacja, że jest to porcja na 500 ml wody)
  • 1 opakowanie galaretki jasnej (na opakowaniu będzie informacja, że jest to porcja na 500 ml wody)
  • 1 szklanka gorącej wody

Wierzch

  • polewa ze 100 g czekolady (roztopiona w kąpieli wodnej z 25 g masła lub śmietanki kremówki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić polewę czekoladową

Jak zrobić

Masa

  • Gorącą wodę dzielę na dwie równe części i rozpuszczam w niej galaretki, dokładnie mieszając i rozcierając grudki. Odstawiam do przestudzenia (mają być zimne, ale jeszcze płynne).
  • Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  • Ser, śmietankę, cukier i wanilię (wszystkie składniki o temperaturze pokojowej) miksuję na gładko w blenderze. Dzielę na dwie części.
  • Jedną część masy mieszam z roztopioną czekoladą i kakao, do gładkiej konsystencji.
  • Do ciemnej masy dodaję czerwoną galaretkę, stopniowo mieszając lub miksując. Do jasnej masy dodaję jasną galaretkę, stopniowo mieszając lub miksując.
  • Do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przekładam masę, naprzemiennie, za pomocą łyżki. Po 1 łyżce jasnej masy i ciemnej, jeśli paski w cieście mają być cieńsze lub po 2 łyżki, dla uzyskania efektu grubszych pasków.

Tężenie ciasta

  • Wstawiam ciasto na ok. 2-3 godziny do lodówki do stężenia.

Polewa

  • Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką.
  • Dekoruję wierzch schłodzonego ciasta i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 371kcal (19%) | Carbohydrates: 48g (16%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 41mg (14%) | Sód: 410mg (18%) | Potas: 181mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 43g (48%) | Witamina A: 410IU (8%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 91mg (9%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik zebra na zimno
Sernik zebra na zimno
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom