fbpx
Czytasz właśnie
Sernik zebra na zimno

Sernik zebra na zimno

Sernik zebra na zimno

Dekoracyjny deser, do którego przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Sernik zebra na zimno, inspirowany jednym z Waszych ulubionych ciast wyrastających, tym razem w wersji bez pieczenia. Planowałam usztywnić go za pomocą żelatyny, wtedy jaśniejsza masa mogłaby mieć biały kolor. Ostatecznie zdecydowałam się na dodatek galaretek i oto efekt: wzorzyste, pasiaste ciasto z czekoladową polewą.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Do jego przygotowania robiłam kilka prób. Nie udało się z galaretką ekspresową bazującą na karagenie, która nie nadaje się do usztywniania deserów. Dopiero klasyczne galaretki żelatynowe nadały ciastu właściwej sztywności, a masa, niezbyt gęsta przed stężeniem, pozwoliła łatwo nałożyć się do tortownicy.

Możecie uzyskać szersze paski, nakładając po 2 łyżki masy naprzemiennie. To bardzo przydatny sposób, kiedy wlewa się do tortownicy pierwszą połowę ciasta, ale u mnie, standardowo, sprawdziło się nakładanie po 1 łyżce.

Zobacz też
Sernik na zimno z galaretką

Sernik zebra na zimno można udekorować dodatkowymi owocami czy zielonymi listkami mięty lub stewii, ale najprościej polać go polewą czekoladową. Ciekawa jestem, jakie efekty uzyskacie na swoich ciastach :).

Sernik zebra na zimno

Sernik zebra na zimno

Sernik zebra na zimno - przepis na dwukolorowy sernik zebra bez pieczenia, z masą z dodatkiem wanilii, galaretek oraz czekolady i kakao, polany polewą czekoladową.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 3 hours
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 3 hours 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik zebra na zimno, zebra sernik na zimno
Liczba porcji: 12 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 371kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa

  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady (roztopiona w kąpieli wodnej)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • ½ szklanki cukru (polecam ksylitol)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej (na opakowaniu będzie informacja, że jest to porcja na 500 ml wody)
  • 1 opakowanie galaretki jasnej (na opakowaniu będzie informacja, że jest to porcja na 500 ml wody)
  • 1 szklanka gorącej wody

Wierzch

  • polewa ze 100 g czekolady (roztopiona w kąpieli wodnej z 25 g masła lub śmietanki kremówki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić polewę czekoladową

Jak zrobić

Masa

  • Gorącą wodę dzielę na dwie równe części i rozpuszczam w niej galaretki, dokładnie mieszając i rozcierając grudki. Odstawiam do przestudzenia (mają być zimne, ale jeszcze płynne).
  • Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  • Ser, śmietankę, cukier i wanilię (wszystkie składniki o temperaturze pokojowej) miksuję na gładko w blenderze. Dzielę na dwie części.
  • Jedną część masy mieszam z roztopioną czekoladą i kakao, do gładkiej konsystencji.
  • Do ciemnej masy dodaję czerwoną galaretkę, stopniowo mieszając lub miksując. Do jasnej masy dodaję jasną galaretkę, stopniowo mieszając lub miksując.
  • Do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia przekładam masę, naprzemiennie, za pomocą łyżki. Po 1 łyżce jasnej masy i ciemnej, jeśli paski w cieście mają być cieńsze lub po 2 łyżki, dla uzyskania efektu grubszych pasków.

Tężenie ciasta

  • Wstawiam ciasto na ok. 2-3 godziny do lodówki do stężenia.

Polewa

  • Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z masłem lub śmietanką.
  • Dekoruję wierzch schłodzonego ciasta i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut do stężenia.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 371kcal (19%) | Węglowodany: 48g (16%) | Białko: 12g (24%) | Tłuszcze: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 41mg (14%) | Sód: 410mg (18%) | Potas: 181mg (5%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 43g (48%) | Witamina A: 410IU (8%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 91mg (9%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik zebra na zimno
Sernik zebra na zimno
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom