Sernik z truskawkami na zimno przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sernik z truskawkami na zimno

Sernik z truskawkami na zimno

Sernik z truskawkami na zimno

Proste, bo można je przygotować również gotowych ciasteczek, albo wykorzystać bezy, ale trochę czasochłonne ciasto – sernik z truskawkami na zimno, który cierpliwość i czas oczekiwania wynagrodzi po przekrojeniu, ukazując naszym oczom bardzo ładny, truskawkowy wzór. W sezonie na truskawki, obok klasycznego sernika na zimno z galaretką, do którego truskawki wkłada się pomiędzy masę serową, a wierzchnią warstwę galaretki, powinien choć raz zagościć na stole – czy to w domu, czy w ogródku, podany z listkiem świeżej mięty, dobrze schłodzony.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Mój sernik z truskawkami na zimno przygotowałam, wykorzystując do zagęszczenia masy galaretki agrestowe. Można je zastąpić żelatyną i cukrem, a jeszcze lepiej – ksylitolem, a wierzchnią warstwę dobrze zrobić z galaretek ekspresowych, które, zamiast żelatyny, zawierają karagen i tężeją w 30 minut. Zrobiłam też wersję tego ciasta z agarem, który, sproszkowany, wsypałam do garnka z 200 ml mleka i cukrem brzozowym, zagotowałam, mieszając cały czas aż do rozpuszczenia, a potem dodałam 600 g jogurtu o temperaturze pokojowej i na małym ogniu trzymałam, nie przerywając mieszania, aż do zgęstnienia mieszanki. To bardzo dobra alternatywa dla wegetarian, a weganie mogą w ten sam sposób przygotować ten sernik na bazie mleka kokosowego.

Zobacz też
Mazurek orzechowy

Chociaż cierpliwie potrafię czekać, aż sernik w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencji, niecierpliwie czekam na rozpoczęcie tegorocznego lata, które na razie nie rozpieszcza nas za bardzo słońcem i ciepłem. Może jeszcze zdążę wykorzystać ostatnie w sezonie truskawki i zrobić ten pyszny, truskawkowy deser?

Sernik z truskawkami na zimno

Sernik z truskawkami na zimno

Sernik z truskawkami na zimno na czekoladowym lub jasnym biszkopcie, albo ciasteczkach czy bezach, z masą jogurtową z dodatkiem wanilii i galaretką na wierzchu. To bardzo elegancki sernik z truskawkami na zimno, w którym po przekrojeniu truskawki układają się w ładny wzorek.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 3 godz. 45 min
Razem: 3 godz. 45 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sernik z truskawkami na zimno
Liczba porcji: 12 okrągła tortownica 21-24 cm
Kalorie: 198kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • biszkopt z 2 jaj (biszkopt jasny lub czekoladowy; można zastąpić go ok. 10-12 ciasteczkami lub małymi bezami)

Masa sernikowa

  • 500 g truskawek (wszystkie podobnej wielkości; umyte, osuszone, bez szypułek)
  • 800 g jogurtu naturalnego lub twarożku sernikowego (twarożek z wiaderka lub klasyczny twaróg (600 g zmielony dwukrotnie w maszynce, zmiksowany z 200 ml śmietanki kremówki))
  • 3 opakowania galaretki agrestowej lub cytrynowej (+ ⅓ szklanki gorącej wody)
  • 1-2 łyżki ekstraktu z wanilii (można zastąpić miąższem z 1 laski wanilii)

Wierzch

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej (+ 3 szklanki wody)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

Spód

  • Biszkopt układamy w tortownicy wyłożonej folią aluminiową.
  • Na biszkopcie układamy gęsto całe truskawki.

Przygotowanie masy

  • Galaretki na masę rozpuszczamy w gorącej wodzie i bardzo dokładnie, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Jogurt mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera z wanilią, dolewając stopniowo wystudzoną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę.

Przelewanie masy na owoce

  • Niedużą część masy wylewamy na truskawki i odstawiamy tortownicę na ok. 20 minut do lodówki. Truskawki nie będą dzięki temu wypływać na powierzchnię.
  • Przelewamy pozostałą masę do tortownicy i wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki lub łopatki. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.

Wierzch sernika

  • Galaretki na wierzch rozpuszczamy w gorącej wodzie i bardzo dokładnie, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Przestudzoną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę przelewamy partiami na wierzch masy sernikowej, odstawiając za każdym razem do lodówki do stężenia. Dzięki temu galaretka utworzy na masie cienką warstwę i zaizoluje całość tak, żeby płynny wierzch, przed stężeniem, nie wsiąkał w masę sernikową i nie spłynął pod spód ciasta.
  • Na stężałą, cienką warstwę wierzchniej galaretki przelewamy pozostałą galaretkę w płynie i odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny do całkowitego stężenia.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. W ten sam sposób można przygotować sernik na zimno z malinami lub bananem, jeżynami, wiśniami i czereśniami bez pestek.
  2. Galaretki w masie można zastąpić 25 g żelatyny (ok. 5 łyżek) rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody, dodanej do masy sernikowej, posłodzonej wcześniej ½-¾ szklanki cukru lub ksylitolu.
  3. Na każdym opakowaniu galaretki powinna być zamieszczona informacja o tym, że jest ono przeznaczone do żelowania 500 ml płynu.
  4. Biszkopt jasny - przepis
  5. Biszkopt czekoladowy - przepis
 

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 198kcal (10%) | Węglowodany: 38g (13%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 2g (3%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 22mg (7%) | Sód: 185mg (8%) | Potas: 174mg (5%) | Cukier: 32g (36%) | Witamina A: 105IU (2%) | Witamina C: 24.8mg (30%) | Wapń: 90mg (9%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik z truskawkami na zimno
Sernik z truskawkami na zimno
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom