fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z rosą

Sernik z rosą

  • na kruchym spodzie z kokosem
  • cudownie kremowy i delikatny
  • z pianką z białek z kropelkami rosy
Sernik złota rosa

Sernik z rosą zobaczyłam i skosztowałam po raz pierwszy podczas wizyty u znajomych. Piękny sernik rosa wzbudził moją ciekawość i koniecznie chciałam poznać recepturę na ten smakowity wypiek. Gospodyni mówiła na niego sernik złota rosa. W trakcie wizyty zastanawiałam się: jak powstają te złote krople? Sernik na półkruchym spodzie z wiórkami kokosowymi, o gęstej konsystencji serowej masy, dodatkowo z lekką, puszystą jak gąbka pianą, która w trakcie pieczenia nie może zamienić się w bezę. Dzięki temu potem, po wystudzeniu ciasta, delikatnie opada i wilgotnieje, wydzielając na powierzchni złote krople rosy. Zobaczcie przepis na sernik z rosą – jak zrobić go krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Pomyślałam, że muszę koniecznie spróbować go upiec i dostałam przepis od Małgosi, która przyniosła to pyszne ciasto na spotkanie do znajomych.

Przepis na sernik z rosą

Te wiórki kokosowe lub migdały na spodzie to istny majstersztyk :).

Sernik ze złotą rosą

Sernik z rosą

Sernik z rosą czyli najlepszy sernik rosa z pianką z białek, wilgotną i miękką, na której po odstawieniu w chłodne miejsce powstaje złota rosa.
4.58 from 7 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour
Chłodzenie: 6 hours
Razem: 1 hour 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik rosa, sernik z rosą, sernik ze złotą rosą, sernik złota rosa
Liczba porcji: 16 kwadratowa forma o boku ok. 23 cm
Kalorie: 384kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • szklanki mąki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (zmielony dwukrotnie w maszynce lub zmiksowany)
  • ½ szklanki masła (stopione)
  • szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • skórka starta z 1 cytryny

Pianka

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo

  • 100-200 g wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Gorąca czekolada

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Sernik idealny – jak zrobić
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Twaróg domowy – jak zrobić
 

Jak zrobić

Spód

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski.
  • Do mąki dodaję twarde masło i siekam całość łopatką.
  • Wbijam jajko i żółtka, dosypuję cukier i zagniatam szybko ciasto. Wstawiam na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.

Masa serowa

  • Twaróg ucieram za pomocą miksera z cukrem i masłem.
  • Do masy twarogowej wbijam pojedynczo jajka i żółtka, za każdym razem dokładnie rozmiksowując.
  • Wsypuję mąkę ziemniaczaną i startą skórkę z cytryny, znów ucieram.
  • Do masy wlewam mleko i znów ucieram. Powinna mieć rzadką, lejącą konsystencję (w razie potrzeby można rozcieńczyć ją dodatkowym mlekiem).

Pieczenie spodu i masy

  • Dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylepiam kruchym ciastem (można rozwałkować je szklankę). Pod spód ciasta można wcześniej wysypać wiórki kokosowe.
  • Na ciasto wylewam masę i wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piekę przez ok. 1 godzinę. Sprawdzam konsystencję drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta – powinien wyjść minimalnie wilgotny.

Piana z białek

  • Na 15 minut przed końcem pieczenia ciasta ubijam białka o temperaturze pokojowej na sztywną pianę.
  • Do sztywnych białek, cały czas ubijając, dosypuję stopniowo cukier puder. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a białka ciągną się za wyjętymi z miski ubijakami, piana jest gotowa.
  • Rozsmarowuję pianę na wierzchu ciasta (jeśli pod półkruche ciasto nie były wsypywane wiórki kokosowe, można wyłożyć je pod pianę z białek) i wstawiam do piekarnika jeszcze na ok. 15 minut. Białka powinny się lekko ściąć, nie może zrobić się z nich sucha beza.

Chłodzenie

  • Wyjmuję ciasto z piekarnika i studzę.
    Po kilku godzinach chłodzenia na wierzchu pianki pojawią się złociste kropelki: złota rosa. Gdyby pojawiło się ich zbyt mało, można przykryć ciasto miską, odstawić znów do lodówki i poczekać na więcej :).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 160g | Kalorie: 384kcal (19%) | Węglowodany: 31g (10%) | Białko: 13g (26%) | Tłuszcze: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 158mg (53%) | Sód: 425mg (18%) | Potas: 215mg (6%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 16g (18%) | Witamina A: 755IU (15%) | Witamina C: 1.5mg (2%) | Wapń: 127mg (13%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciasto, oprócz aromatu kokosu, pięknie pachnie startą skórką cytrynową. Myślę, że niejeden raz będziecie mieć okazję zobaczyć ten piękny wypiek w kawiarniach i restauracjach. Jest wyjątkowo popularny i doprawdy nie mam pojęcia, czemu wcześniej nie zwróciłam na niego uwagi ;). Jednak na szczęście nadrobiłam zaległości i teraz Wy też możecie. Wiecie już jak zrobić go krok po kroku.

Sernik rosa przepis

Sernik złota rosa będzie idealnym wypiekiem na jesienno-zimowe dni, kiedy w sklepach i na targu nie ma zbyt wielkiego wyboru owoców. Ale również latem można go przygotować, a potem poczekać cierpliwie na rosę. Może ktoś z Was spróbowałby także włożyć pod piankę jakieś pojedyncze owoce?

Sernik ze złotą rosą
Sernik ze złotą rosą

Ciekawa jestem, czy udały Wam się wypieki i wierzch pokrył się kropelkami… Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

98 komentarzy
  • Witam wszystkich.Pragnę podzielić się opinią z wszystkimi,gdyż ciasto a tym bardziej sernik Rosa wyszedł mi idealnie,nigdy nie miałam tak wspaniałego przepisu..Jest doskonały i goście byli zachwyceni..Od tej pory korzystam tylko z przepisów p.Dorotki…Polecam wam kochani bo nigdzie takich nie znajdziecie…Brawo dla P.Dorotki za przepis i Brawo dla Mnie że udało mu się znaleźć taki przepis jakiego szukałam dość długo..Mam nadzieję że Wam też będzie smakował.. Pozdrawiam serdecznie osoby korzystające z bloga p.Dorotku ?????

  • Można poprosić o proporcje składników na blaszkę o wym. 40x25cm
    Mam tylko taką, a nie chcę mieć cienkiego sernika 🙁
    Z góry dziękuje za odpowiedź 😉

      • Zrobię z półtora, tylko dobrze obliczyłem składniki?

        Kruche ciasto:
        2 – 2 1/2 szklanki mąki
        300 g masła
        3 żółtka
        1 czy 2 jaja(Proszę o pomoc)
        1- 1 1/4 szklanki cukru
        3 łyżeczki proszku do pieczenia

        Masa Serowa:
        1, 50 kg twarogu
        3/4 szklanki roztopionego masła
        2 1/4 szklanki mleka
        3/4 szklanki cukru pudru
        6 łyżek mąki ziemniaczanej
        3 jajka
        6 żółtek
        Nie daję skórki z cytryny

        Rosa:
        9 białek
        1 1/2 szklanki cukru pudru

        • Kruche ciasto: celowałabym w 2,5 szklanki mąki i regulowała konsystencję poprzez dosypanie większej ilości mąki w razie potrzeby, bo wg przelicznika x 1,5 wychodzi 2,625 szklanki :). 1 duże jajo rozmiar L lub dwa małe, rozmiar S. Jeśli jajka są rozmiaru M, też dałabym 1 jajko. Kruche ciasto nie wymaga aż tak precyzyjnych obliczeń co np. biszkopt.

          Pozostałe obliczenia wyszły mi tak samo. Trzymam kciuki :).

  • Jak przechowywać ten sernik?W lodówce?Czy wtedy nie zniknie złota rosa? Czy jeżeli upiekę go dziś a ma być na niedzielę i poniedziałek to mogę go w chłodnym pokoju trzymać czy w lodówce?

  • Zrobiłam i wyszedł pyszny. A nie mam dużych doświadczeń z ciastami. Spód zrobiłam mocno kakaowy. Ładnie wyglądają 3 warstwy. Użyłam mielonego sera z wiaderka. Trzeba sprawdzić, czy jest słodki. Mój był, więc do masy w ogóle nie dodawałam cukru. Polecam ten przepis!

  • Wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu a smakuje rewelacyjnie. Pycha 🙂
    Proszę napisz mi tylko czy mogę przechowywać go w lodówce w specjalnym pojemniku na ciasto . Dziękuję

  • moj robie z mielonego twarogu chyba zott . dodalam trohe wiecej niz pol szkl mleka i jest rzadki wiec chyba nie dodam wiecej zeby nie zrobila sie breja 🙂

  • Dziekuje bardzo,jednak sprobuje na tej mniejszej blasze,bo juz raz robilam na wiekszej i za duzo ciasta mi wyszlo a tak bym miala „na styk” 🙂

  • Budyń w proszku to w większości przypadków mąka ziemniaczana z dodatkiem aromatu waniliowego i cukru :). Możesz przeliczyć sobie gramaturę mąki ziemniaczanej na pozytywnakuchnia.pl/kalkulator-kuchenny/. Na tej blaszce ciasto wychodzi dość wysokie, możesz spróbować z większą – najwyżej spód będzie cieńszy i masa serowa oraz piana też.

  • Dziekuje bardzo,a czy jak jak uzywam w przepisie budyn zamiast maki ziemniaczanej to tez moge piec ciasto w takich wymiarach?
    Pytam bo wczesniej pieklam w o wiele wiekszej blasze.
    Aczkolwiek teraz chce piec w mniejszej.

  • pozytywna kuchnia bardzo Cie prosze o napisanie wymiarow blachy uzytej do tego sernika.
    Z gory naprawde dziekuje 🙂

  • Robilam sernik zlota rosa tylko 2 razy, ale za to jadlam nieraz. Pierwszy byl super delikatny, wszyscy byli zachwyceni. Byl lekko za slodki, wiec drugim razem postanowilam wyprobowac inny (Twoj) przepis. Tym razem nie byl w ogole slodki, a grudkowata konsystencja byla rozczarowujaca. Stad moje pytanie: czy 1/2 szklanki cukru, i to na dodatek pudru, to nie za mala ilosc na ciasto na bazie twarogu ( przy uzyciu zmielonego twarogu gotowego w wiadereczku moze i by wystarczylo)?
    Pozdrawiam.

  • Jest to podane w napisach w filmie – trzeba zmielić dwa razy. Używam zwykłego, grudkowatego twarogu „z papierka” – tłustego. W tym przepisie nie mieliłam twarogu tylko miksowałam go mikserem. Kiedy chcę uzyskać najbardziej gładką, kremową konsystencję, piekę sernik z twarożku gotowego, naturalnego, 100%, który czasem mieszam, pół na pół, z mascarpone.

  • Bardzo Cie prosze o napisanie jakiego twarogu uzywasz do sernika z rosa tlustego czy poltlustego i ile razy go mielisz zeby nie mial potem grudek?Czy gdy miksowalas twarog wystarczylo by nie bylo w nim grudek czy jednak preferujesz wczesniej jego zmielenie przez maszynke?

  • Dzień dobry:) szukam dobrego przepisu,żeby serniczek upiec na święta…nie lubię serników tych ciężkich tylko serniczki puszyste jak ptasie mleczko…czy on właśnie taki jest? także nie lubię pieczonej piany z białek więc czy mogę ją pominąć i upiec sam sernik bez rosy?

  • zamiast zwykłego sera dodałam ser z wiaderka 😉 gotowy już zmiksowany. Ma dość rzadką konsystencję dlatego mleka dosłownie odrobinkę, a zamiast mąki ziemniaczanej polecam dwa budynie śmietankowe – dadzą wspaniały aromat. Skórka pomarańczowa i kokosy nie dodawałam – wolałam zachować nutę wilgotnej śmietanki

  • Ciasto wyszło bardzo smaczne chociaż masa serowa była trochę rzadka i musiałam nieco dłużej piec ale dodatkowo po nocy w lodówce nabrało odpowiedniej konsystencji.

  • mam pytanie….zrobilam sernik wg przepisu…i jest bardzo rzadki…wrecz sie wylewa….poczekam az przestygnie ale dlaczego tak sie moglo stac?korzystalam z innego pzrepisu…ale osoba ktora go robila zawsz dawala 3 n/cale szklanki mleka…

  • W tym serniku ona musi być trochę miękka, inaczej nie wyjdzie na niej rosa. Ale surowa nie jest, białko jest tu ścięte, tylko nie na bezę.

  • Hmm jajka mam świeże prosto od kur bo moi rodzice hodują
    Ale co prawda piana się przypala bo myślę że jest surowa bo jest miękka

  • [..YouTube..] Hmm jajka mam świeże prosto od kur bo moi rodzice hodują
    Ale co prawda piana się przypala bo myślę że jest surowa bo jest miękka

  • Myślę, że zapach to kwestia indywidualna, chociaż jak jajka będą świeże, a piana się nie przypali, przykrego zapachu nie będzie. Moja piana się nie zapadła – na całym serniku była taka gruba jak na prezentowanym na początku kawałku.

  • [..YouTube..] Myślę, że zapach to kwestia indywidualna, chociaż jak jajka będą świeże, a piana się nie przypali, przykrego zapachu nie będzie. Moja piana się nie zapadła – na całym serniku była taka gruba jak na prezentowanym na początku kawałku.

  • a mi nie wyszedł….totalna katastrofa…..ciasto chyba trzeba podpiec…… ser super piana tez oki, ale cisto to breja wyszła

  • prosze o pilną odpowiedz…

    Na filmiku mowi pani, ze do wierzchniej masy należy dodac cukru pudru, natomiast na filmie widać ze wsypuje pani cukier zwykły, dodatkowo w innych przepisach również podawana jest informacja iż wymagany jest cukier zwykły, proszę o pomoc, bo chce by mi wszystko dobrze wyszło!

    To jakiś błąd we składnikach i materiale filmowym?

    i pytanie numer dwa, czy mogę piec wszystko na termoobiegu a dopiero gdy bede wstawiał ponownie z pianą go wyłączyć, czy od razu piec bez?

    Proszę o sprostowanie!

    • To, co widać na filmie, to cukier puder, tylko taki domowy, mielony w blenderze, nie tak dokładnie zmielony jak te sklepowe. Ze zwykłym cukrem kruche ciasto też się uda, a do ubijania białek trzeba go dodawać w mniejszych porcjach, żeby nie zostały grudki. Można upiec sernik z termoobiegiem, tylko w temperaturze niższej o 10-20 st. C i obserwując czy wierzch sernika za szybko się nie podsusza. A do podpiekania pianki oczywiście trzeba go wyłączyć.

  • Piekłam wieczorem, wiec następnego dnia rano, zamiast do łazienki, najpierw pobiegłam do kuchni! 😉 A tam, rosa jak korale! MMS do mamy aż się prosił! 😉 Jeszcze raz wielkie dzięki!

  • [..YouTube..] Piekłam wieczorem, wiec następnego dnia rano, zamiast do łazienki, najpierw pobiegłam do kuchni! 😉 A tam, rosa jak korale! MMS do mamy aż się prosił! 😉 Jeszcze raz wielkie dzięki!

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Piekłam wieczorem, wiec następnego dnia rano, zamiast do łazienki, najpierw pobiegłam do kuchni! 😉 A tam, rosa jak korale! MMS do mamy aż się prosił! 😉 Jeszcze raz wielkie dzięki!

  • super przepis! a instrukcje wykonania jeszcze lepsze. Mieszkam we Francji, gdzie nie można dostać polskiego twarogu, a mimo to sernik udał się nawet z serem „zastępczym”! Dziękuję pięknie za tę kulinarna podroż do Polski.

  • [..YouTube..] super przepis! a instrukcje wykonania jeszcze lepsze. Mieszkam we Francji, gdzie nie można dostać polskiego twarogu, a mimo to sernik udał się nawet z serem „zastępczym”! Dziękuję pięknie za tę kulinarna podroż do Polski.

  • Jeśli mam piekarnik z termoobiegiem, to piec na 180 st. z termoobiegiem czy bez, to podobno różnica, a ja mam jeszcze małe doświadczenie, podpowiedzcie coś 🙂

  • Też by to spotkało mój sernik, ale na szczęście upiekłam późnym wieczorem i zostawiłam na noc do studzenia, więc nie było kiedy podjadać ;).

  • Też go uwielbiam i czesto robie, jednak aż beza zacznie łzawić 😉 trzeba zwykle długo czekać 🙁 najczęściej tak długo, że jakieś pół blaszki już znika 😀

  • Niedawno piekłam coś podobnego i zastanawiałam się jak te złociste kropelki, które tworzą się na pianie z białek, nazwać? Gratuluje pomysłu, nazwa cudo. Faktem jest, ze wszyscy pytali – jak ty zrobiłaś tę dekorację!? A przecież to robi się samo. Pozdrawiam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom