Sernik z rosą

Podczas wizyty u znajomych moją ciekawość wzbudził smakowity wypiek. Gospodyni mówiła na niego sernik złota rosa. W trakcie wizyty zastanawiałam się: jak powstają te złote krople? Sernik na półkruchym spodzie z wiórkami kokosowymi, o gęstej konsystencji serowej masy, dodatkowo z lekką, puszystą jak gąbka pianą, która w trakcie pieczenia nie może zamienić się w bezę. Dzięki temu po wystudzeniu delikatnie opada i wilgotnieje, wydzielając na powierzchni złote krople rosy. Zobaczcie jak zrobić sernik z rosą!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Pomyślałam, że muszę koniecznie spróbować go upiec i dostałam przepis od Małgosi, która przyniosła to pyszne ciasto na spotkanie do znajomych.

5 od 2 osób
Sernik złota rosa
Sernik z rosą
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
1 godz. 15 min
 
Sernik z rosą czyli najlepszy sernik z pianką z białek, wilgotną i miękką, na której po odstawieniu w chłodne miejsce powstaje złota rosa, pięknie dekorująca sernik rosa.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik rosa, sernik z rosą, sernik ze złotą rosą, sernik złota rosa
Liczba kalorii: 384 kcal
Liczba porcji: 16 kwadratowa forma o boku ok. 23 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
  • szklanki mąki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 1 kg twarogu (zmielony dwukrotnie w maszynce lub zmiksowany)
  • ½ szklanki masła (stopione)
  • szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • skórka starta z 1 cytryny
Pianka
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo
  • 100-200 g wiórków kokosowych lub migdałów w płatkach (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Sernik z rosą - przepis i film wideo

Moje porady
  1. Sernik idealny - jak zrobić
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Twaróg domowy - jak zrobić
 
Sernik z rosą - Jak zrobić
Spód
  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski.

  2. Do mąki dodaję twarde masło i siekam całość łopatką.

  3. Wbijam jajko i żółtka, dosypuję cukier i zagniatam szybko ciasto. Wstawiam na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.

Masa serowa
  1. Twaróg ucieram za pomocą miksera z cukrem i masłem.

  2. Do masy twarogowej wbijam pojedynczo jajka i żółtka, za każdym razem dokładnie rozmiksowując.

  3. Wsypuję mąkę ziemniaczaną i startą skórkę z cytryny, znów ucieram.

  4. Do masy wlewam mleko i znów ucieram. Powinna mieć rzadką, lejącą konsystencję (w razie potrzeby można rozcieńczyć ją dodatkowym mlekiem).

Pieczenie spodu i masy
  1. Dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylepiam kruchym ciastem (można rozwałkować je szklankę). Pod spód ciasta można wcześniej wysypać wiórki kokosowe.

  2. Na ciasto wylewam masę i wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piekę przez ok. 1 godzinę. Sprawdzam konsystencję drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta – powinien wyjść minimalnie wilgotny.

Piana z białek
  1. Na 15 minut przed końcem pieczenia ciasta ubijam białka o temperaturze pokojowej na sztywną pianę.

  2. Do sztywnych białek, cały czas ubijając, dosypuję stopniowo cukier puder. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a białka ciągną się za wyjętymi z miski ubijakami, piana jest gotowa.

  3. Rozsmarowuję pianę na wierzchu ciasta (jeśli pod półkruche ciasto nie były wsypywane wiórki kokosowe, można wyłożyć je pod pianę z białek) i wstawiam do piekarnika jeszcze na ok. 15 minut. Białka powinny się lekko ściąć, nie może zrobić się z nich sucha beza.

Chłodzenie
  1. Wyjmuję ciasto z piekarnika i studzę.

    Po kilku godzinach chłodzenia na wierzchu pianki pojawią się złociste kropelki: złota rosa. Gdyby pojawiło się ich zbyt mało, można przykryć ciasto miską, odstawić znów do lodówki i poczekać na więcej :).

Wartości odżywcze
Sernik z rosą
Wielkość porcji (160 g)
Liczba kalorii 384 kcal Kalorie z tłuszczów 198 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 22g 34%
Tłuszcze nasycone 13g 65%
Cholesterol 158mg 53%
Sód 425mg 18%
Potas 215mg 6%
Węglowodany ogółem 31g 10%
Błonnik 2g 8%
Cukry 16g
Białko 13g 26%
Witamina A 15.1%
Witamina C 1.8%
Wapń 12.7%
Żelazo 6.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Co

Ciasto, oprócz aromatu kokosu, pięknie pachnie startą skórką cytrynową. Będzie idealnym wypiekiem na jesienno-zimowe dni, kiedy w sklepach i na targu nie ma zbyt wielkiego wyboru owoców. Ale również latem można je przygotować, a potem poczekać cierpliwie na rosę. Może ktoś z Was spróbowałby także włożyć pod piankę jakieś pojedyncze owoce?

Sernik ze złotą rosą
Sernik ze złotą rosą

Ciekawa jestem, czy udały Wam się wypieki i sernik rosa pokrył się kropelkami… Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

97 komentarzy
  1. Witam wszystkich.Pragnę podzielić się opinią z wszystkimi,gdyż ciasto a tym bardziej sernik Rosa wyszedł mi idealnie,nigdy nie miałam tak wspaniałego przepisu..Jest doskonały i goście byli zachwyceni..Od tej pory korzystam tylko z przepisów p.Dorotki…Polecam wam kochani bo nigdzie takich nie znajdziecie…Brawo dla P.Dorotki za przepis i Brawo dla Mnie że udało mu się znaleźć taki przepis jakiego szukałam dość długo..Mam nadzieję że Wam też będzie smakował.. Pozdrawiam serdecznie osoby korzystające z bloga p.Dorotku ?????

  2. Można poprosić o proporcje składników na blaszkę o wym. 40x25cm
    Mam tylko taką, a nie chcę mieć cienkiego sernika 🙁
    Z góry dziękuje za odpowiedź 😉

      1. Zrobię z półtora, tylko dobrze obliczyłem składniki?

        Kruche ciasto:
        2 – 2 1/2 szklanki mąki
        300 g masła
        3 żółtka
        1 czy 2 jaja(Proszę o pomoc)
        1- 1 1/4 szklanki cukru
        3 łyżeczki proszku do pieczenia

        Masa Serowa:
        1, 50 kg twarogu
        3/4 szklanki roztopionego masła
        2 1/4 szklanki mleka
        3/4 szklanki cukru pudru
        6 łyżek mąki ziemniaczanej
        3 jajka
        6 żółtek
        Nie daję skórki z cytryny

        Rosa:
        9 białek
        1 1/2 szklanki cukru pudru

        1. Kruche ciasto: celowałabym w 2,5 szklanki mąki i regulowała konsystencję poprzez dosypanie większej ilości mąki w razie potrzeby, bo wg przelicznika x 1,5 wychodzi 2,625 szklanki :). 1 duże jajo rozmiar L lub dwa małe, rozmiar S. Jeśli jajka są rozmiaru M, też dałabym 1 jajko. Kruche ciasto nie wymaga aż tak precyzyjnych obliczeń co np. biszkopt.

          Pozostałe obliczenia wyszły mi tak samo. Trzymam kciuki :).

  3. Jak przechowywać ten sernik?W lodówce?Czy wtedy nie zniknie złota rosa? Czy jeżeli upiekę go dziś a ma być na niedzielę i poniedziałek to mogę go w chłodnym pokoju trzymać czy w lodówce?

  4. Zrobiłam i wyszedł pyszny. A nie mam dużych doświadczeń z ciastami. Spód zrobiłam mocno kakaowy. Ładnie wyglądają 3 warstwy. Użyłam mielonego sera z wiaderka. Trzeba sprawdzić, czy jest słodki. Mój był, więc do masy w ogóle nie dodawałam cukru. Polecam ten przepis!

  5. Wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciu a smakuje rewelacyjnie. Pycha 🙂
    Proszę napisz mi tylko czy mogę przechowywać go w lodówce w specjalnym pojemniku na ciasto . Dziękuję

  6. moj robie z mielonego twarogu chyba zott . dodalam trohe wiecej niz pol szkl mleka i jest rzadki wiec chyba nie dodam wiecej zeby nie zrobila sie breja 🙂

  7. Dziekuje bardzo,jednak sprobuje na tej mniejszej blasze,bo juz raz robilam na wiekszej i za duzo ciasta mi wyszlo a tak bym miala „na styk” 🙂

  8. Budyń w proszku to w większości przypadków mąka ziemniaczana z dodatkiem aromatu waniliowego i cukru :). Możesz przeliczyć sobie gramaturę mąki ziemniaczanej na pozytywnakuchnia.pl/kalkulator-kuchenny/. Na tej blaszce ciasto wychodzi dość wysokie, możesz spróbować z większą – najwyżej spód będzie cieńszy i masa serowa oraz piana też.

  9. Dziekuje bardzo,a czy jak jak uzywam w przepisie budyn zamiast maki ziemniaczanej to tez moge piec ciasto w takich wymiarach?
    Pytam bo wczesniej pieklam w o wiele wiekszej blasze.
    Aczkolwiek teraz chce piec w mniejszej.

  10. pozytywna kuchnia bardzo Cie prosze o napisanie wymiarow blachy uzytej do tego sernika.
    Z gory naprawde dziekuje 🙂

  11. Robilam sernik zlota rosa tylko 2 razy, ale za to jadlam nieraz. Pierwszy byl super delikatny, wszyscy byli zachwyceni. Byl lekko za slodki, wiec drugim razem postanowilam wyprobowac inny (Twoj) przepis. Tym razem nie byl w ogole slodki, a grudkowata konsystencja byla rozczarowujaca. Stad moje pytanie: czy 1/2 szklanki cukru, i to na dodatek pudru, to nie za mala ilosc na ciasto na bazie twarogu ( przy uzyciu zmielonego twarogu gotowego w wiadereczku moze i by wystarczylo)?
    Pozdrawiam.

  12. Jest to podane w napisach w filmie – trzeba zmielić dwa razy. Używam zwykłego, grudkowatego twarogu „z papierka” – tłustego. W tym przepisie nie mieliłam twarogu tylko miksowałam go mikserem. Kiedy chcę uzyskać najbardziej gładką, kremową konsystencję, piekę sernik z twarożku gotowego, naturalnego, 100%, który czasem mieszam, pół na pół, z mascarpone.

  13. Bardzo Cie prosze o napisanie jakiego twarogu uzywasz do sernika z rosa tlustego czy poltlustego i ile razy go mielisz zeby nie mial potem grudek?Czy gdy miksowalas twarog wystarczylo by nie bylo w nim grudek czy jednak preferujesz wczesniej jego zmielenie przez maszynke?

  14. Dzień dobry:) szukam dobrego przepisu,żeby serniczek upiec na święta…nie lubię serników tych ciężkich tylko serniczki puszyste jak ptasie mleczko…czy on właśnie taki jest? także nie lubię pieczonej piany z białek więc czy mogę ją pominąć i upiec sam sernik bez rosy?

  15. zamiast zwykłego sera dodałam ser z wiaderka 😉 gotowy już zmiksowany. Ma dość rzadką konsystencję dlatego mleka dosłownie odrobinkę, a zamiast mąki ziemniaczanej polecam dwa budynie śmietankowe – dadzą wspaniały aromat. Skórka pomarańczowa i kokosy nie dodawałam – wolałam zachować nutę wilgotnej śmietanki

  16. Ciasto wyszło bardzo smaczne chociaż masa serowa była trochę rzadka i musiałam nieco dłużej piec ale dodatkowo po nocy w lodówce nabrało odpowiedniej konsystencji.

  17. mam pytanie….zrobilam sernik wg przepisu…i jest bardzo rzadki…wrecz sie wylewa….poczekam az przestygnie ale dlaczego tak sie moglo stac?korzystalam z innego pzrepisu…ale osoba ktora go robila zawsz dawala 3 n/cale szklanki mleka…

  18. W tym serniku ona musi być trochę miękka, inaczej nie wyjdzie na niej rosa. Ale surowa nie jest, białko jest tu ścięte, tylko nie na bezę.

  19. Hmm jajka mam świeże prosto od kur bo moi rodzice hodują
    Ale co prawda piana się przypala bo myślę że jest surowa bo jest miękka

  20. Myślę, że zapach to kwestia indywidualna, chociaż jak jajka będą świeże, a piana się nie przypali, przykrego zapachu nie będzie. Moja piana się nie zapadła – na całym serniku była taka gruba jak na prezentowanym na początku kawałku.

  21. [..YouTube..] Myślę, że zapach to kwestia indywidualna, chociaż jak jajka będą świeże, a piana się nie przypali, przykrego zapachu nie będzie. Moja piana się nie zapadła – na całym serniku była taka gruba jak na prezentowanym na początku kawałku.

  22. a mi nie wyszedł….totalna katastrofa…..ciasto chyba trzeba podpiec…… ser super piana tez oki, ale cisto to breja wyszła

  23. prosze o pilną odpowiedz…

    Na filmiku mowi pani, ze do wierzchniej masy należy dodac cukru pudru, natomiast na filmie widać ze wsypuje pani cukier zwykły, dodatkowo w innych przepisach również podawana jest informacja iż wymagany jest cukier zwykły, proszę o pomoc, bo chce by mi wszystko dobrze wyszło!

    To jakiś błąd we składnikach i materiale filmowym?

    i pytanie numer dwa, czy mogę piec wszystko na termoobiegu a dopiero gdy bede wstawiał ponownie z pianą go wyłączyć, czy od razu piec bez?

    Proszę o sprostowanie!

    1. To, co widać na filmie, to cukier puder, tylko taki domowy, mielony w blenderze, nie tak dokładnie zmielony jak te sklepowe. Ze zwykłym cukrem kruche ciasto też się uda, a do ubijania białek trzeba go dodawać w mniejszych porcjach, żeby nie zostały grudki. Można upiec sernik z termoobiegiem, tylko w temperaturze niższej o 10-20 st. C i obserwując czy wierzch sernika za szybko się nie podsusza. A do podpiekania pianki oczywiście trzeba go wyłączyć.

      1. jejku, strasznie dziękuję za odpowiedź. Obiecałam mojego kochanemu ze zrobie mu to ciasto i nie chce go zaweiźć.

        Czyli mówisz, ze mogę i do ciasta i do pianki dodac zwykłego cukru z tymże dodawać go partiami ?

        W domu mam taki cukier puder kupiony w sklepie, ale on jest w takiej zbitej formie… i teraz nie wiem czy polecasz uzyc tego cukry zwykłego (do herbaty) czy moze blenderem zmielić na drobno ten ‚kostkowy’ cukier puder ?

  24. Piekłam wieczorem, wiec następnego dnia rano, zamiast do łazienki, najpierw pobiegłam do kuchni! 😉 A tam, rosa jak korale! MMS do mamy aż się prosił! 😉 Jeszcze raz wielkie dzięki!

  25. [..YouTube..] Piekłam wieczorem, wiec następnego dnia rano, zamiast do łazienki, najpierw pobiegłam do kuchni! 😉 A tam, rosa jak korale! MMS do mamy aż się prosił! 😉 Jeszcze raz wielkie dzięki!

  26. [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Piekłam wieczorem, wiec następnego dnia rano, zamiast do łazienki, najpierw pobiegłam do kuchni! 😉 A tam, rosa jak korale! MMS do mamy aż się prosił! 😉 Jeszcze raz wielkie dzięki!

  27. super przepis! a instrukcje wykonania jeszcze lepsze. Mieszkam we Francji, gdzie nie można dostać polskiego twarogu, a mimo to sernik udał się nawet z serem „zastępczym”! Dziękuję pięknie za tę kulinarna podroż do Polski.

  28. [..YouTube..] super przepis! a instrukcje wykonania jeszcze lepsze. Mieszkam we Francji, gdzie nie można dostać polskiego twarogu, a mimo to sernik udał się nawet z serem „zastępczym”! Dziękuję pięknie za tę kulinarna podroż do Polski.

  29. Jeśli mam piekarnik z termoobiegiem, to piec na 180 st. z termoobiegiem czy bez, to podobno różnica, a ja mam jeszcze małe doświadczenie, podpowiedzcie coś 🙂

  30. Też by to spotkało mój sernik, ale na szczęście upiekłam późnym wieczorem i zostawiłam na noc do studzenia, więc nie było kiedy podjadać ;).

  31. Też go uwielbiam i czesto robie, jednak aż beza zacznie łzawić 😉 trzeba zwykle długo czekać 🙁 najczęściej tak długo, że jakieś pół blaszki już znika 😀

  32. Niedawno piekłam coś podobnego i zastanawiałam się jak te złociste kropelki, które tworzą się na pianie z białek, nazwać? Gratuluje pomysłu, nazwa cudo. Faktem jest, ze wszyscy pytali – jak ty zrobiłaś tę dekorację!? A przecież to robi się samo. Pozdrawiam 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)