Sernik z dynią na zimno przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sernik z dynią na zimno

Sernik z dynią na zimno

Sernik z dynią na zimno

Eksperymentując latem z pozostałościami dyni z mojego zamrażalnika przygotowałam dwa ciasta: sernik z dynią, pieczony, na imbirowym spodzie, z kajmakiem oraz sernik z dynią na zimno: ciasto bez pieczenia, z twarogu, tężejące na galaretkach pomarańczowych, które można też zastąpić żelatyną, ułożone na biszkoptach oblanych czekoladą. Obie wersje to ciasta o pięknym kolorze, zwłaszcza jeśli uda Wam się kupić dynię o intensywnej, pomarańczowej barwie miąższu. Teraz, w sezonie, kiedy dynia jest łatwo dostępna w sklepach i na targach, warto przygotować takie pyszne, delikatne, kremowe ciasto lub zamrozić trochę dyni upieczonej w kawałkach lub zmiksowanej po pieczeniu w blenderze i zrobić taki pyszny, dyniowy deser, kiedy za oknem, po długiej zimie, pojawią się pierwsze promienie słońca.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Zamiast klasycznie, na twarogu, taki sernik z dynią na zimno można też zrobić, wykorzystując jako dodatek do masy serowej bitą śmietanę. 500 g sera wystarczy zastąpić 500 ml ubitej kremówki, dodanej do masy na sam koniec i delikatnie wymieszanej na niskich obrotach miksera. Taka wersja sernika, która odrobinę przypomina sernik truskawkowy na zimno, będzie bardziej puszysta, piankowata, pozornie lżejsza – ale tylko pozornie, bo kalorii i tłuszczu w cieście w takim wydaniu niestety jest sporo. Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie i przygotujecie. A może macie pomysł na inny spód do takiego sernika?

Zobacz też
Ciasto czekoladowe

Sernik z dynią na zimno

Sernik z dynią na zimno

Najlepszy, puszysty sernik z dynią na zimno, na spodzie z ciasteczek, udekorowany bitą śmietaną i polewą z czekolady. Pyszny, delikatny sernik z dynią na zimno czyli ciasto z dynią bez pieczenia.
4.5 z 2 votes
Przygotowanie: 30 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik dyniowy na zimno, sernik na zimno z dyni, sernik na zimno z dynią, sernik z dyni bez pieczenia, sernik z dyni na zimno, sernik z dynią bez pieczenia, sernik z dynią na zimno
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy ok. 21-24 cm
Kalorie: 660kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 12 sztuk ciastek (około; np. biszkopty w czekoladzie, kruche ciasteczka lub ciastka bezglutenowe, wegańskie czy bez jajek)

Masa serowa

  • 1 kg białego sera (np. 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie, wymieszanego z 500 g mascarpone)
  • 500 g purèe z dyni
  • ½-¾ szklanki cukru (biały, brązowy lub brzozowy)
  • 4 opakowania galaretki pomarańczowej lub 8 łyżek żelatyny

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady (½ tabliczki)
  • 25 g masła lub śmietanki kremówki

Dodatkowo

  • bita śmietana (ze 100 ml śmietanki kremówki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową układam ciastka.
  • Ser miksuję z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaję dynię i ucieram na gładką masę.
  • W połowie szklanki gorącej wody rozpuszczam wszystkie galaretki/żelatynę, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki.
  • Wlewam płynną galaretkę do masy serowej i miksuję na niewielkich obrotach, do połączenia wszystkich składników.
  • Niewielką ilością masy zalewam biszkopty (żeby nie wypłynęły na wierzch) i odstawiam do lodówki do stężenia.
  • Na cienką warstwę masy serowej, która już zastygła, wlewam pozostałą masę i wstawiam całość do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia.
  • Gotowy sernik z dynią na zimno dekoruję polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić purèe z dyni
  2. Bita śmietana – jak ubijać kremówkę
  3. Polewa czekoladowa – przepis

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 660kcal (33%) | Węglowodany: 130g (43%) | Białko: 18g (36%) | Tłuszcze: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 37mg (12%) | Sód: 832mg (36%) | Potas: 189mg (5%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 118g (131%) | Witamina A: 5125IU (103%) | Witamina C: 1.3mg (2%) | Wapń: 84mg (8%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik z dyni na zimno
Sernik z dyni na zimno

 

© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom