Sernik z burakami przepis | Dorota Kamińska

Sernik z burakami

Sernik z burakami

Sernik z burakami to nietypowe ciasto w naturalnie różowym kolorze. Na kruchym spodzie z ciasteczek, polany polewą czekoladową, a potem udekorowany świeżymi malinami oraz miętą. Cieszy oko, prawda? Nie obawiajcie się jednak o jego smak! Buraki nie są wyczuwalne, a całość pozostaje wyjątkowo kremowa dzięki mascarpone. Polecam spróbować upiec taki sernik buraczany, zwłaszcza wczesną jesienią, jeszcze w końcówce sezonu na maliny. Zobaczcie jak zrobić sernik z buraków krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Przygotowywałam przez wszystkie lata prowadzenia bloga wiele serników. Upiekłam również tort red velvet barwiony burakami. Potem był także sernik red velvet. A teraz pora na sernik z burakami. Słodki w smaku, z czekoladą. Przełamany delikatnie kwaskowatymi malinami. Podobny odcień ciasta można byłoby uzyskać dzięki dodatkowi malin do masy, jednak burak barwi ją intensywniej. Najpierw zmiksowany w blenderze, później zneutralizowany sokiem z cytryny dodanej do sera. Spróbujcie!

Sernik z burakami

Sernik z burakami

5 od 1 osoby
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 1 godzina 20 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 4 godz. 40 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik buraczany, sernik z burakami
Liczba porcji: 12

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru (polecam zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 1⅓ łyżki gorzkiego kakao (w diecie bezglutenowej należy sprawdzić, czy kakao nie zawiera śladowych ilości glutenu)
  • 2⅔ łyżki mąki (pszenna typ 400-450 dla najlepszego efektu wyrośnięcia lub orkiszowa typ 630 dla niższego indeksu glikemicznego; można zastąpić mąką bezglutenową)
  • łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowo-buraczana

  • 500 g twarogu (zmielony dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach)
  • 2 buraki (średnie; obrane i zmiksowane w blenderze)
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 150 g masła (¾ kostki)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła lub śmietanki kremówki

Do dekoracji

  • 1 garść malin
  • świeża mięta
  • 4 łyżki migdałów w płatkach lub słupkach

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

Spód

  • Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera aż do spienienia.
  • Dosypuję mąkę z proszkiem i kakao i mieszam za pomocą widelca, aż do uzyskania dość gęstej, ale lejącej masy bez grudek.
  • Przelewam masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam ciasto do lekko podgrzanego piekarnika nastawionego na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół; można nastawić piekarnik w momencie rozpoczęcia przygotowania biszkoptu). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Piekę przez ok. 20 minut, bez otwierania drzwiczek w czasie pieczenia.
    Na 5 minut przed końcem pieczenia można uchylić drzwiczki i sprawdzić drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy masa jest całkowicie upieczona. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
  • Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, w temperaturze pokojowej, na kratce, żeby od spodu do tortownicy miało dostęp powietrze.

Masa serowa

  • W czasie gdy biszkopt się piecze, przygotowuję masę serową. Ucieram masło z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem.
  • Dodaję stopniowo buraki i twaróg, miksując na niedużych obrotach.
  • Wbijam po 1 żółtku, rozmiksowując dokładnie na niedużych obrotach przed dodaniem kolejnego żółtka. Na koniec dolewam sok z cytryny i ekstrakt z wanilii.
  • Dosypuję mąkę ziemniaczaną i miksuję jeszcze chwilę.
  • Ubijam białka na pianę o miękkich czubkach. Dodaję połowę piany do masy serowej i delikatnie, ostrożnie mieszam.
  • Dodaję pozostałą pianę i znów ostrożnie mieszam całość.
  • Przelewam masę na upieczony spód.
  • Wstawiam sernik buraczany do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 150 °C i piekę jeszcze przez 60 minut.
  • Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.

Polewa

  • Czekoladę rozpuszczam z masłem/śmietanką w kąpieli wodnej.
  • Polewam wierzch sernika i czekam, aż polewa zacznie tężeć. Dekoruję migdałami i malinami oraz miętą. 
  • Odstawiam sernik do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Biszkopt czekoladowy ekspresowy bezglutenowy - można upiec z wykorzystaniem mąki bezglutenowej - mieszanki uniwersalnej lub mąki orzechowej, migdałowej czy amarantusowej.
  2. Sernik idealny - porady co zrobić, żeby nie pękał, nie opadał i miał piękną konsystencję.
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik z burakami - przepis
Sernik z burakami – przepis

Po przekrojeniu różowy kolor prezentuje się w pełni :).

Przepis na sernik z burakami
Przepis na sernik z burakami

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam i smakował sernik z buraków. Bardzo jestem ciekawa! Może udekorowaliście go w trochę inny sposób?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)