Sernik z burakami

Sernik z burakami

Nietypowe ciasto w naturalnie różowym kolorze: sernik z burakami. Na kruchym spodzie z ciasteczek, polany polewą czekoladową i udekorowany świeżymi malinami oraz miętą, cieszy oko, prawda? Nie obawiajcie się o jego smak: buraki nie są wyczuwalne, a całość pozostaje wyjątkowo kremowa dzięki mascarpone. Polecam spróbować upiec taki sernik buraczany wczesną jesienią, jeszcze w końcówce sezonu na maliny.

5 od 1 osoby
Sernik z burakami
Sernik z burakami
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
1 godz. 20 min
Całkowity czas
4 godz. 40 min
 
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik buraczany, sernik z burakami
Liczba porcji: 12
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru (polecam zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 1⅓ łyżki gorzkiego kakao (w diecie bezglutenowej należy sprawdzić, czy kakao nie zawiera śladowych ilości glutenu)
  • 2⅔ łyżki mąki (pszenna typ 400-450 dla najlepszego efektu wyrośnięcia lub orkiszowa typ 630 dla niższego indeksu glikemicznego; można zastąpić mąką bezglutenową)
  • łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowo-buraczana
  • 500 g twarogu (zmielony dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach)
  • 2 buraki (średnie; obrane i zmiksowane w blenderze)
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 150 g masła (¾ kostki)
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła lub śmietanki kremówki
Do dekoracji
  • 1 garść malin
  • świeża mięta
  • 4 łyżki migdałów w płatkach lub słupkach

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Biszkopt czekoladowy ekspresowy bezglutenowy - można upiec z wykorzystaniem mąki bezglutenowej - mieszanki uniwersalnej lub mąki orzechowej, migdałowej czy amarantusowej.
  2. Sernik idealny - porady co zrobić, żeby nie pękał, nie opadał i miał piękną konsystencję.
Sernik z burakami - Jak zrobić
Spód
  1. Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia.

  2. Jajka z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera aż do spienienia.

  3. Dosypuję mąkę z proszkiem i kakao i mieszam za pomocą widelca, aż do uzyskania dość gęstej, ale lejącej masy bez grudek.

  4. Przelewam masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Wstawiam ciasto do lekko podgrzanego piekarnika nastawionego na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół; można nastawić piekarnik w momencie rozpoczęcia przygotowania biszkoptu). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Piekę przez ok. 20 minut, bez otwierania drzwiczek w czasie pieczenia.

    Na 5 minut przed końcem pieczenia można uchylić drzwiczki i sprawdzić drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy masa jest całkowicie upieczona. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.

  6. Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, w temperaturze pokojowej, na kratce, żeby od spodu do tortownicy miało dostęp powietrze.

Masa serowa
  1. W czasie gdy biszkopt się piecze, przygotowuję masę serową. Ucieram masło z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem.

  2. Dodaję stopniowo buraki i twaróg, miksując na niedużych obrotach.

  3. Wbijam po 1 żółtku, rozmiksowując dokładnie na niedużych obrotach przed dodaniem kolejnego żółtka. Na koniec dolewam sok z cytryny i ekstrakt z wanilii.

  4. Dosypuję mąkę ziemniaczaną i miksuję jeszcze chwilę.

  5. Ubijam białka na pianę o miękkich czubkach. Dodaję połowę piany do masy serowej i delikatnie, ostrożnie mieszam.

  6. Dodaję pozostałą pianę i znów ostrożnie mieszam całość.

  7. Przelewam masę na upieczony spód.

  8. Wstawiam sernik buraczany do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 150 °C i piekę jeszcze przez 60 minut.

  9. Wyjmuję z piekarnika i studzę na kratce.

Polewa
  1. Czekoladę rozpuszczam z masłem/śmietanką w kąpieli wodnej.

  2. Polewam wierzch sernika i czekam, aż polewa zacznie tężeć. Dekoruję migdałami i malinami oraz miętą. 

  3. Odstawiam sernik do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)