fbpx
Czytasz właśnie
Sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy na zimno

Gorące lato i sezon na truskawki to czas na sernik truskawkowy na zimno. Obowiązkowa pozycja w moim jadłospisie w letnim czasie. Klasyczne, pieczone wersje lubię zamienić w czasie upalnych dni lżejszymi, np. klasycznym sernikiem na zimno. W tym roku zdecydowałam się natomiast zrobić sernik z truskawek na zimno, w dużo bardziej kalorycznej wersji. Przygotowując go z twarogu wymieszanego z mascarpone, zmiksowanych truskawek i bitej śmietany. Pomimo zagrożenia dla naszych bioder i brzuchów ciasto jest lekkie jak chmurka. Dodatkowo delikatne i, razem ze spodem z puszystego biszkoptu czekoladowego, rozpływa się przyjemnie w ustach. Zobaczcie jak zrobić sernik truskawkowy na zimno krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Sernik truskawkowy na zimno to jeden z najsmaczniejszych deserów z truskawek. Można przygotować go w lżejszej wersji, zastępując twaróg oraz mascarpone jogurtem naturalnym. Do posłodzenia proponuję wybrać jeden ze zdrowszych środków słodzących: ksylitol lub syrop z agawy, o dwa razy mniejszej liczbie kalorii w porównaniu z białym cukrem. Przy okazji to słodziki o niższym indeksie glikemicznym, dzięki czemu zjedzony deser zapewni uczucie sytości na dłużej. Spróbujcie zastąpić truskawki innymi owocami: malinami, jagodami, brzoskwiniami czy mango. Wykorzystajcie, zamiast ciemnej, białą czekoladę lub całkiem zrezygnujcie ze słodkiej polewy. Skusicie się?

Zobacz też
Tort z brzoskwiniami

Sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy na zimno na czekoladowym spodzie, z polewą czekoladową. Najlepszy sernik truskawkowy na zimno, elegancki deser z truskawkam
5 from 1 vote
Przygotowanie: 3 hours 15 minutes
Razem: 3 hours 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sernik truskawkowy na zimno
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 351kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa sernikowa

  • ½ kg twarogu (można wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone)
  • 500 g truskawek (+ kilkanaście do dekoracji (można też wykorzystać maliny lub jagody))
  • ½-¾ szklanki cukru pudru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 6 łyżek żelatyny
  • ¾ szklanki gorącej wody

Dodatkowo

  • biszkopt czekoladowy z 2 jajek lub ciastka, np. herbatniki do wyłożenia dna tortownicy
  • polewa czekoladowa

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Film wideo

Sernik truskawkowy na zimno - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić biszkopt czekoladowy
  2. Bita śmietana - poradnik o ubijaniu
  3. Polewa czekoladowa - przepis
  4. Truskawki - walory smakowe i zdrowotne

Jak zrobić

  • Cukier z truskawkami miksujemy w blenderze na gładką masę.
  • Dodajemy twaróg i znów miksujemy całość.
  • Kremówkę ubijamy, pod koniec (kiedy jest już dość sztywna) dodając stopniowo żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie, dokładnie wymieszaną.
  • Do bitej śmietany dodajemy masę truskawkową i miksujemy całość na niewielkich obrotach miksera.
  • Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na przygotowany wcześniej z biszkoptów, herbatników lub 1 placka biszkoptowego spód.
  • Wstawiamy sernik do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny.
  • Gotowy sernik dekorujemy polewą czekoladową i świeżymi truskawkami.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 185g | Kalorie: 351kcal (18%) | Węglowodany: 37g (12%) | Białko: 10g (20%) | Tłuszcze: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 98mg (33%) | Sód: 353mg (15%) | Potas: 171mg (5%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 26g (29%) | Witamina A: 725IU (15%) | Witamina C: 24.8mg (30%) | Wapń: 95mg (10%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik truskawkowy na zimno
Sernik truskawkowy na zimno
Sernik truskawkowy na zimno
Sernik truskawkowy na zimno

Ciekawa jestem bardzo, jak wyjdą Wasze serniki truskawkowe na zimno :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, czy zamiast truskawek wykorzystaliście może inne owoce!

42 komentarze
  • Pani Doroto nie byłam w stanie rozpuścić 6 płaskich łyżek w 3/4 szk wody, Chyba, że Pani ma jakiś patent?

    • Przy mniejszej ilości żelatyny serniki nigdy nie chciały mi wystarczająco tężeć. Ale przypomnę, że to są płaskie łyżki o standardowej głębokości, nie czubate i nie te duże z Ikea :D.

  • Po dodaniu zelatyny, z bitej smietany zrobila sie woda… Nie zalamujac sie, polaczylam z truskawkami i wstawilam do lodowki zeby troche stezalo. Kiedy przelalam do tortownicy z biszkoptami… wszystkie wyplynely na gore… A mialo byc tak pieknie…

    • Prawdopodobnie śmietanka się zwarzyła od zbyt długiego ubijania. Ale masa ma szansę stężeć, tylko konsystencja będzie bardziej zbita i trochę cięższa, bo bita śmietana nadaje jej lekkości i napowietrza. Przy bardziej płynnych masach tak się dzieje, że biszkopty i inne dodatki wypływają na powierzchnię. Trzeba najpierw zalać samo dno, odczekać aż stężeje i dopiero dolewać całość. W przypadku masy, gdzie bita śmietana się nie zwarzyła, nie byłoby to konieczne.

  • U mnie maliny na razie zjadane są solo, jeszcze kończę projekt truskawkowy. Pavlova w nowej wersji upieczona, dzisiaj na tapecie był biszkopt z truskawkami, a jutro jeszcze mam w planie roladę :). Maliny i jagody „polecą” od poniedziałku ;).

  • Super, spróbuję z cytrynową.
    Rozpuścić ją w 3/4 szklanki gorącej wody? czy w mniejszej/większej ilości?

  • Żelatynę można zastąpić galaretką, dałabym jej więcej, tak ok. 75 g czyli jedno opakowanie. Agaru jeszcze nie miałam okazji wypróbować, ale podejrzewam, że powinien sobie poradzić – a proporcje najlepiej wg przepisu na opakowaniu, wg gramatury lub ilości płynu, na który wystarcza. Na pewno nie zastosowałabym galaretki karagenowej, bo słabo trzyma formę deserów i ciast na zimno – używam jej tylko jako warstwy wierzchniej, dekoracyjnej.

  • Niebo w gębie. Będę go robiła jutro ponownie, ale…

    Dorotko,
    Mam maliny i galaretki: cytrynowa, pomarańczowa. Zastanawiam się, czy żelatynę mogę zastąpić galaretką, wtedy mniej cukru dałabym do malin. Czy galaretki dać w takiej samej proporcji jak z żelatyną?
    Dodatkowo czy zamiast żelatyny można zastosować agar? i jakie proporcje? Troszkę pytań, ale będę wdzięczna za odpowiedzi 🙂
    pozdrawiam 🙂

  • Sernik wypróbowany, pyszny taki lekki jak chmurka, pianka truskawkowa 🙂 Rewelacja. Dzieki za przepis 🙂

  • Sernik tężeje już w lodówce od 2 godzin. Masa wyjadana była już palcami zanim wlałam ją do formy 🙂
    Biszkopta upiekłam według swojego przepisu, ale masa bije na kolana 😀 mniam.

  • Dorotko, właśnie żelatynę będę dodawała do bitej śmietany. Póki co wszystko smakuje pysznie. Dam znać jak juz sernik będę miała gotowy 🙂

  • Widzę wyrasta Nam konkretny rywal dla Piotrka z kocham gotować o podbój youtuba w kategorii :gotowanie 😀 Kanał na prawdę mi się podoba 🙂

  • Kupiłam właśnie dłuższy kabel do mikrofonu krawatowego, więc niebawem dźwięk będzie dużo lepszy :D.

  • Sernik wygląda przepysznie!
    Niestety też mam wrażenie, że w ostatnich filmikach jest gorsza jakość obrazu i dźwięku.
    Pozdrawiam 🙂

  • Nie wiem jak agrest skomponuje się z serem – chyba bym prędzej zrobiła taką agrestową mieszankę z budyniem ugotowanym na soku jabłkowym, wylaną na podpieczony, kruchy spód. Fajnie by wyglądał po pokrojeniu :). Mam takie ciasto w wersji z truskawkami w montażu, chyba opublikuję jako następne :).

  • Jest straszne echo czy jakiś pogłos. Może to dlatego, że tym razem mikrofon stoi w innym miejscu 😉

  • u mnie to samo, podgłaszałam ile się da, ale niestety nie było to lepsze rozwiązanie. Głos, dźwięk jakoś inaczej tym razem się rozchodził 🙁

  • Trzeba się spieszyć, bo się kończą. U mnie dzisiaj prawie 5 kg zakupione, jutro od rana piekę biszkopty, rolady i serniki. Potem chyba pozamrażam i przez najbliższy miesiąc będę jadła rano na śniadania, żeby nie przytyć ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom