Sernik toffi przepis | Dorota Kamińska

Sernik toffi

Sernik toffi to bardzo smaczny i elegancki wypiek, który zaskoczy Was swoją prostotą wykonania. Wystarczy kilka standardowych składników, żeby wyczarować ciasto na kruchym spodzie, o cudownie kremowej konsystencji, zwłaszcza jeśli zdecydujecie się wykorzystać ser mascarpone.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne ciasta

Jeśli nie przepadacie za sernikami o gładkiej konsystencji, do masy sernikowej polecam dosypać mąkę ziemniaczaną, a jako bazę wykorzystać klasyczny twaróg. Zmieszany pół na pół z mascarpone, uzyska więcej delikatności.

Można upiec sernik toffi, przygotowując wcześniej, samodzielnie, domowy kajmak klasyczny lub gotując mleko skondensowane w puszce, a w wersji ekspresowej kupić masę kajmakową. Polecam poeksperymentować z jej smakiem i wykorzystać waniliową lub kawową, orzechową, czekoladową… Ciekawa jestem, która wersja pojawi się u Was.

5 od 1 osoby
Sernik toffi
Sernik toffi
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
1 godz. 15 min
Całkowity czas
1 godz. 30 min
 
Elegancki sernik z kajmakiem czyli sernik toffi, z pięknym i prostym do zrobienia wzorkiem na wierzchu ciasta.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Przepis na: sernik toffee, sernik toffi
Liczba kalorii: 311 kcal
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruchy spód
  • 50 g masła
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki kajmaku
  • szczypta soli
Masa sernikowa
  • 1 kg sera (klasyczny twaróg dwukrotnie zmielony lub mascarpone)
  • ½ szklanki cukru (polecam ksylitol czyli cukier brzozowy, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • ¼-½ szklanki śmietanki kremówki
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z 1 laski wanilii)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Wierzch
  • 400 g kajmaku (2 łyżki odłożone wcześniej do przygotowania ciasta na spód)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Sernik toffi - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

  1. Jak zrobić kajmak
  2. Sernik idealny - wskazówki i porady
Sernik toffi - Jak zrobić
Spód
  1. Składniki na spód zagniatam szybko w kulę.
  2. Wylepiam ciastem tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawiam na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra+dół), do zapieczenia i lekkiego zrumienienia.
Masa sernikowa
  1. Ser rozmiksowuję z cukrem i wanilią.
  2. Do masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie przed wbiciem kolejnego.
  3. Dodaję śmietankę kremówkę. Opcjonalnie można też dosypać do masy, na sam koniec miksowania, mąkę ziemniaczaną.
  4. Przekładam masę do tortownicy, na zapieczony spód. 1-3 łyżki masy zostawiam do dodania do kajmaku.
Dekorowanie sernika
  1. Mieszam kajmak łyżką z odłożoną masą sernikową.
  2. Na wyrównaną masę w tortownicy nakładam łyżeczką kropki z masy kajmakowej.
  3. Za pomocą szpikulca do szaszłyków lub wykałaczki włożonego do masy sernikowej zataczam w cieście większe i mniejsze „ósemki”, cały czas trzymając wykałaczkę w masie.
Pieczenie sernika
  1. Wstawiam sernik toffi do piekarnika nagrzanego do 150 °C (góra + dół) na 1 godzinę. Po tym czasie pozostawiam w zamkniętym, wyłączonym piekarniku na kolejną godzinę.
  2. Studzę ciasto, następnie chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.
Wartości odżywcze
Sernik toffi
Wielkość porcji (125 g)
Liczba kalorii 311 kcal Kalorie z tłuszczów 234 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 26g 40%
Tłuszcze nasycone 14g 70%
Cholesterol 131mg 44%
Sód 246mg 10%
Potas 117mg 3%
Węglowodany ogółem 12g 4%
Cukry 8g
Białko 5g 10%
Witamina A 20.9%
Wapń 7.2%
Żelazo 3.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Taki wzorek na serniku wymyśliłam :). Zgadniecie co to będzie za smak? 🙂 #food #kuchnia #ciasto

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

Sernik toffi
Sernik toffi
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
  1. Bardzo dziękuję za odpowiedź,korzystam już z przepisu na mąkę bezglutenową jest super muszę tam zamieścić komentarz może komuś się przyda. Czy z tą mąką wyjdzie ten kruchy spód? Pozdrawiam

  2. Mam pytanie czy na wierzch odkładamy 400 g kajmaku bo tak jest w przepisie a to nie jest 2 łyżki.Mam wielką ochotę go upiec

    1. Chodzi o to, że do przygotowania tego ciasta wystarcza jedna puszka kajmaku, o wadze 400 g. Po otwarciu puszki 2 łyżki wykorzystuje się jako dodatek do spodu, a pozostałą masę dodaje się na wierzch sernika. Muszę to jakoś inaczej napisać w przepisie, bo faktycznie można to inaczej zrozumieć :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)