Sernik toffi przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sernik toffi

Sernik toffi

Sernik toffi

Sernik toffi to bardzo smaczny i elegancki wypiek, który zaskoczy Was swoją prostotą wykonania. Wystarczy kilka standardowych składników, żeby wyczarować ciasto na kruchym spodzie, o cudownie kremowej konsystencji, zwłaszcza jeśli zdecydujecie się wykorzystać ser mascarpone.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne ciasta

Jeśli nie przepadacie za sernikami o gładkiej konsystencji, do masy sernikowej polecam dosypać mąkę ziemniaczaną, a jako bazę wykorzystać klasyczny twaróg. Zmieszany pół na pół z mascarpone, uzyska więcej delikatności.

Można upiec sernik toffi, przygotowując wcześniej, samodzielnie, domowy kajmak klasyczny lub gotując mleko skondensowane w puszce, a w wersji ekspresowej kupić masę kajmakową. Polecam poeksperymentować z jej smakiem i wykorzystać waniliową lub kawową, orzechową, czekoladową… Ciekawa jestem, która wersja pojawi się u Was.

Sernik toffi

Sernik toffi

Elegancki sernik z kajmakiem czyli sernik toffi, z pięknym i prostym do zrobienia wzorkiem na wierzchu ciasta.
4.67 z 3 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina 15 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 1 godzina 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Przepis na: sernik toffee, sernik toffi
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 311kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruchy spód

  • 50 g masła
  • ½ szklanki mąki
  • 2 łyżki kajmaku
  • szczypta soli

Masa sernikowa

  • 1 kg sera (klasyczny twaróg dwukrotnie zmielony lub mascarpone)
  • ½ szklanki cukru (polecam ksylitol czyli cukier brzozowy, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • ¼-½ szklanki śmietanki kremówki
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z 1 laski wanilii)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Wierzch

  • 400 g kajmaku (2 łyżki odłożone wcześniej do przygotowania ciasta na spód)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Spód

  • Składniki na spód zagniatam szybko w kulę.
  • Wylepiam ciastem tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawiam na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra+dół), do zapieczenia i lekkiego zrumienienia.

Masa sernikowa

  • Ser rozmiksowuję z cukrem i wanilią.
  • Do masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie przed wbiciem kolejnego.
  • Dodaję śmietankę kremówkę. Opcjonalnie można też dosypać do masy, na sam koniec miksowania, mąkę ziemniaczaną.
  • Przekładam masę do tortownicy, na zapieczony spód. 1-3 łyżki masy zostawiam do dodania do kajmaku.

Dekorowanie sernika

  • Mieszam kajmak łyżką z odłożoną masą sernikową.
  • Na wyrównaną masę w tortownicy nakładam łyżeczką kropki z masy kajmakowej.
  • Za pomocą szpikulca do szaszłyków lub wykałaczki włożonego do masy sernikowej zataczam w cieście większe i mniejsze „ósemki”, cały czas trzymając wykałaczkę w masie.

Pieczenie sernika

  • Wstawiam sernik toffi do piekarnika nagrzanego do 150 °C (góra + dół) na 1 godzinę. Po tym czasie pozostawiam w zamkniętym, wyłączonym piekarniku na kolejną godzinę.
  • Studzę ciasto, następnie chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

 
  1. Jak zrobić kajmak
  2. Sernik idealny - wskazówki i porady

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 311kcal (16%) | Węglowodany: 12g (4%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 26g (40%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 131mg (44%) | Sód: 246mg (11%) | Potas: 117mg (3%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 1045IU (21%) | Wapń: 72mg (7%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Taki wzorek na serniku wymyśliłam :). Zgadniecie co to będzie za smak? 🙂 #food #kuchnia #ciasto

Zobacz też
Sernik Raffaello

Zdjęcie zamieszczone przez użytkownika Dorota Kamińska (@dorotakaminska)

Sernik toffi
Sernik toffi
5 komentarzy
  • Bardzo dziękuję za odpowiedź,korzystam już z przepisu na mąkę bezglutenową jest super muszę tam zamieścić komentarz może komuś się przyda. Czy z tą mąką wyjdzie ten kruchy spód? Pozdrawiam

  • Mam pytanie czy na wierzch odkładamy 400 g kajmaku bo tak jest w przepisie a to nie jest 2 łyżki.Mam wielką ochotę go upiec

    • Chodzi o to, że do przygotowania tego ciasta wystarcza jedna puszka kajmaku, o wadze 400 g. Po otwarciu puszki 2 łyżki wykorzystuje się jako dodatek do spodu, a pozostałą masę dodaje się na wierzch sernika. Muszę to jakoś inaczej napisać w przepisie, bo faktycznie można to inaczej zrozumieć :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom