Sernik tiramisu przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sernik tiramisù

Sernik tiramisù

Sernik tiramisù

Oto sernik tiramisù inspirowany słynnym włoskim deserem. Wielbiciele serników i tiramisù dzięki temu przepisowi mogą połączyć dwie przyjemności oraz dwie doskonałe słodkości. Sernik tiramisù przygotowuje się praktycznie tak samo jak klasyczne tiramisu, ale zamiast podania na surowo, ciasto piecze się w piekarniku. Masa wyrośnie dzięki jajkom i pianie z białek. Potem, po przekrojeniu, zwłaszcza gdy biszkopty nie będą ułożone zbyt ciasno, na każdym kawałku sernika widać bardzo ciekawy wzór.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Można przygotować go również w wersji bez pieczenia, na zimno. Wystarczy wtedy zezygnować z dodatku jajek i mąki, zwiększając ilość mascarpone o 500 g. Oprócz tego do masy serowej, po zmiksowaniu, trzeba dodać na sam koniec gorącą kawę. Wcześniej należy bardzo dokładnie rozpuścić w niej żelatynę (6 łyżek). To mały ukłon w stronę tych z Was, którzy nie mają piekarnika. 2-3 godziny w lodówce i ciasto będzie gotowe. Ciekawa jestem, czy skorzystacie z tej opcji i jak Wam się sernik tiramisù, czy to pieczony, czy na zimno, uda.

Zobacz też
Sernik puszysty

Sernik tiramisù

Sernik tiramisù

Sernik tiramisu czyli przepis na sernik inspirowany słynnym włoskim deserem. Kremowy i delikatnie puszysty sernik tiramisu na biszkoptach nasączonych kawą i likierem, z dodatkiem kakao.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 2 godz. 15 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 3 godz. 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: sernik jak tiramisu, sernik tiramisu
Liczba porcji: 16 kwadratowa blaszka o boku ok. 23 cm
Kalorie: 429kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg mascarpone
  • 400 g podłużnych biszkoptów (ladyfingers; savoiardi)
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ laski wanilii
  • 2 szklanki posłodzonej kawy i/lub 6 łyżek likieru kawowego
  • gorzkie kakao
  • sok z ½ cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Żółtka mieszam z cukrem i miąższem wydrążonym z laski wanilii za pomocą trzepaczki.
  • Do masy żółtkowej dodaję mascarpone i dokładnie mieszam. Jeśli masa wydaje się za rzadka (ser niższej jakości), można zagęścić ją mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną.
  • Białka ubijam na sztywną pianę.
  • Masę serową mieszam bardzo delikatnie z białkami.
  • Dno foremki wykładam papierem do pieczenia, a na papierze układam pierwszą warstwę biszkoptów. Nie trzeba układać ich zbyt ciasno, po upieczeniu i przekrojeniu sernika lepiej będą prezentować się te ułożone nieco rzadziej.
  • Biszkopty polewam likierem kawowym. Tak delikatnie nasączone, po upieczeniu, niektórym mogą wydawać się suche, dlatego miłośnicy wilgotnych biszkoptów powinni nasączyć je w posłodzonej kawie.
  • Na biszkoptach układam połowę masy serowej, a wierzch posypuję przesianym przez sitko kakao tak, żeby uzyskać cieniutką, jednolitą, brązową warstwę na jasnej powierzchni serowej.
  • Układam kolejną, ostatnią warstwę biszkoptów, tym razem ciasteczka powinny być skierowane prostopadle do tych ze spodniej warstwy. Znów nasączam je likierem lub przed ułożeniem namaczam w kawie.
  • Na wierzch wykładam pozostałą masę serową i znów posypuję kakao. Można też nie posypywać wierzchu, a po upieczeniu i wystudzeniu polać sernik polewą czekoladową.
  • Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez ok. pół godziny.
  • Ciasto studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Polewa czekoladowa – przepis
  2. Jak zrobić sernik idealny
  3. Piana z białek – jak ubić

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 135g | Kalorie: 429kcal (21%) | Węglowodany: 26g (9%) | Białko: 8g (16%) | Tłuszcze: 31g (48%) | Tłuszcze nasycone: 18g (113%) | Cholesterol: 158mg (53%) | Sód: 87mg (4%) | Potas: 71mg (2%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 1075IU (22%) | Witamina C: 1.2mg (1%) | Wapń: 106mg (11%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik tiramisù
Sernik tiramisù

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł i jak smakował. Jestem bardzo ciekawa!

29 komentarzy
  • Ja również życzę spokojnych i pogodnych świąt i wesołego dyngusa. I pozdrowienia dla mamy też przesyłam :).

  • Dzięki za przepis, sernik się udał i jest pyszny. Trochę mokry mi wyszedł spód, pewnie przez to, że biszkopty moczyłem w cappuccino. Następnym razem będę nasączał jedynie górną warstwę biszkoptów. Jednak smak rewelacyjny. Mama zadowolona, że synek, który na kulinarnych wypiekach nie zna się, upiekł aż dwa ciasta na święta. Duma mamy bezcenna 🙂 Kolejny udany przepis Doroty z którego skorzystałem.
    Radosnych i pogodnych świąt oraz mokrego śmigusa dyngusa 🙂

  • Skoro nie da się obniżyć temperatury w trakcie pieczenia, lepiej będzie przykryć tortownicę papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a wstawić, jeśli się zmieści w piekarniku, do kąpieli wodnej, tak jak sernik kajmakowy: pozytywnakuchnia.pl/sernik-kajmakowy/ i wtedy temperatura 180 st. C.

  • No mogę spróbować zrobić takiego sernika z tą masą serową chodzi o ten sernik kremowy z malinami tylko tam pisze o zmniejszaniu temperatury u mnie się nie da bo posiadam zwykły piekarnik taki pudełkowy i przy nim nie ma regulacji obawiam się ze może nie wyjść i nie wiem w jakiej temp. piec takiego sernika aby się nie przypalił ??

  • [..YouTube..] Skoro nie da się obniżyć temperatury w trakcie pieczenia, lepiej będzie przykryć tortownicę papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a wstawić, jeśli się zmieści w piekarniku, do kąpieli wodnej, tak jak sernik kajmakowy: pozytywnakuchnia.pl/sernik-kajmakowy/ i wtedy temperatura 180 st. C.

  • [..YouTube..] No mogę spróbować zrobić takiego sernika z tą masą serową chodzi o ten sernik kremowy z malinami tylko tam pisze o zmniejszaniu temperatury u mnie się nie da bo posiadam zwykły piekarnik taki pudełkowy i przy nim nie ma regulacji obawiam się ze może nie wyjść i nie wiem w jakiej temp. piec takiego sernika aby się nie przypalił ??

  • A to ci dopiero wersja tiramisu… Do tej pory wypróbowałam klasyczną wersję tiramisu i wersję lodową, ale pieczonego tiramisu to jeszcze nie widziałam 😀 Uwielbiam takie kreatywne pomysły :]

  • Możesz przygotować masę serową ze składników, z których robiłam kremowy sernik z malinami: pozytywnakuchnia.pl/kremowy-sernik-z-malinami/ i też wyjdzie, tylko konsystencję będzie mieć trochę inną.

  • Można też podobno do kremu do tiramisu dodać żółtka gotowane na twardo, takie przeciśnięte przez praskę do czosnku. Nie próbowałam, ale może ktoś zna tę wersję i napisze jak to smakuje?

  • [..YouTube..] Możesz przygotować masę serową ze składników, z których robiłam kremowy sernik z malinami: pozytywnakuchnia.pl/kremowy-sernik-z-malinami/ i też wyjdzie, tylko konsystencję będzie mieć trochę inną.

  • Wygląda pysznie!:) Nie wiedziałam, że można taki sernik piec – super pomysł dla tych co mają opory przed jedzeniem kremu z surowymi jajkami:) Pozdrawiam!

  • Do większych trzeba mieć szybkie łącze. Ja też na 1080p nie jestem w stanie oglądać swoich filmów na YT.

  • [..YouTube..] Można też podobno do kremu do tiramisu dodać żółtka gotowane na twardo, takie przeciśnięte przez praskę do czosnku. Nie próbowałam, ale może ktoś zna tę wersję i napisze jak to smakuje?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom