Sernik stracciatella

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Trudno mi przypomnieć sobie, kiedy po raz pierwszy spróbowałam lodów o smaku stracciatella. Śmietankowe lub waniliowe, zmieszane z kawałkami pokruszonej czekolady, przyjemnie chrupiącymi w zmrożonej, lodowej otoczce. Może to było we Włoszech, tuż obok naszego kempingu, gdzie sprzedawano lody na łopatki, a ja potrafiłam zjeść ogromną porcję składającą się z… trzech! Na takie lody w Polsce jeszcze długo musieliśmy poczekać. Wspominam czasem te dawne smaki, kiedy nie było ich tak wiele do wyboru w polskich lodziarniach i stałam przed tą włoską, w Lido degli Estenzi, 15-letnia dziewczynka na pierwszym tak dalekim wyjeździe, z rozdziawioną buzią. Przyszedł mi niedawno do głowy przepis na sernik stracciatella, mocno waniliowy, z ciemną czekoladą, kiedy zamyśliłam się i przeniosłam na chwilę w tamte dawne czasy.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne serniki

Kremowa, delikatna konsystencja, aksamitna – takie serniki lubię najbardziej. U mnie nie ma miejsca na przypieczoną skórkę, a klasyczną recepturę na sernik waniliowy modyfikuję na przeróżne sposoby. Mój sernik stracciatella jest bajecznie prosty do zrobienia, a w jego smaku najważniejszy jest kremowy ser wymieszany pół na pół z twarogiem lub ricottą oraz pyszna, gorzka czekolada, pokruszona na nieduże kawałki, koniecznie odrobinę większe niż te w lodach, bo przecież część roztopi się w trakcie pieczenia. Można upiec go na spodzie, ale szkoda czasu na komplikacje. W kuchni włoskiej zdecydowana większość przepisów jest prosta i mój pomysł na ciasto też nie potrzebuje żadnych utrudnień.

Sernik stracciatella

Liczba porcjitortownica 21-24 cm
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania1 godzina
Całkowity czas1 godzina, 15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Prosty, smaczny, kremowy sernik stracciatella z kawałkami czekolady i wanilią, inspirowany smakiem włoskich lodów stracciatella, przygotowany z mieszanki mascarpone z twarogiem.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg twarogu lub mieszanka „pół na pół” twarogu i mascarpone (twaróg tłusty i gęsty, dwukrotnie zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka; pokrojona na nieduże kawałki, następnie schłodzona mocno na najwyższej półce lodówki)
  • ½ Szklanki cukru (można zastąpić zdrowszym ksylitolem)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii

opcjonalnie

  • ½ Szklanki śmietanki kremówki (nie dodajemy, jeśli twaróg jest mało zbity i wilgotny)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Sernik stracciatella - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Sernik stracciatella na zimno można przygotować w wersji bez pieczenia, wykorzystując do niego masę wg przepisu na sernik na zimno z galaretką i dodając do niej kawałki czekolady. Bez galaretki na wierzchu, bez biszkoptu na spodzie, chociaż… to też wcale nie jest zły pomysł :).
Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić sernik idealny

Sernik stracciatella - Jak zrobić

Krok 1
Rozmiksowujemy ser z cukrem i mąką ziemniaczaną na średnich obrotach miksera.
Krok 2
Opcjonalnie dodajemy śmietankę i znów mieszamy mikserem, do połączenia składników.
Krok 3
Wbijamy do masy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników, na najniższych obrotach miksera.
Krok 4
Dodajemy do masy wanilię oraz czekoladę i mieszamy delikatnie łyżką do rozprowadzenia wszystkich składników.
Krok 5
Sernik przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową (albo nasmarowanej tłuszczem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut.
Krok 6
Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy ciasto jeszcze przez pół godziny.
Krok 7
Studzimy sernik stracciatella w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie przez 2-3 godziny chłodzimy w lodówce.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Do pełni szczęścia zabrakło mi dodatkowej czekolady, którą schłodziłabym w lodówce, a potem pokroiła nożem w długie wiórki i rozsypała po wierzchu sernika. Może jeszcze kilka listków mięty, ale co tam, może ktoś z Was się skusi? W swojej prostocie sernik też prezentuje się elegancko, a smak kremowej masy i czekolady, która lekko chrupnie, żeby za chwilę rozpuścić się w ustach, przenosi mnie znów na chwilę nad brzeg Adriatyku.

Sernik stracciatella
Sernik stracciatella

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Dzisiaj na rodzinnym grillu na działeczce odbyła się degustacja. Niebo w gębie 🙂 Na wierzch dałam posiekaną czekoladę i świeże listki mięty……smak boski. Dzięki za przepis 🙂 już poszedł dalej w świat.

  2. Właśnie siedzi w piekarniku serniczek wg Twojego przepisu. Faktycznie przygotowuje się go błyskawicznie. Już wylizywanie resztek z miski po miksowaniu daje namiastkę smaku jakiego można się spodziewać. Ślinka mi kapie na samą myśl 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)