fbpx
Czytasz właśnie
Sernik stracciatella

Sernik stracciatella

Sernik stracciatella

Sernik stracciatella, do którego przygotowania zainspirowały mnie lody o tym samym smaku. Trudno mi przypomnieć sobie, kiedy po raz pierwszy ich spróbowałam. Śmietankowe lub waniliowe, zmieszane z kawałkami pokruszonej czekolady, przyjemnie chrupiącymi w zmrożonej, lodowej otoczce. Może to było we Włoszech, tuż obok naszego kempingu, gdzie sprzedawano lody na łopatki? Potrafiłam zjeść ogromną porcję składającą się z… aż trzech! Na takie lody w Polsce jeszcze długo musieliśmy poczekać. Wspominam czasem te dawne smaki, kiedy nie było ich tak wiele do wyboru w polskich lodziarniach. Wtedy, na wakacjach, stałam przed tą włoską, w Lido degli Estenzi. 15-letnia dziewczynka na pierwszym tak dalekim wyjeździe, z rozdziawioną buzią. Teraz lody o różnorodnych smakach są w Polsce praktycznie wszędzie. Przyszedł mi niedawno do głowy przepis na sernik stracciatella, mocno waniliowy, z ciemną czekoladą. Potem znów zamyśliłam się i przeniosłam na chwilę w tamte dawne czasy.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Kremowa, delikatna konsystencja, aksamitna. Takie serniki lubię najbardziej! U mnie nie ma miejsca na przypieczoną skórkę, a klasyczną recepturę na sernik waniliowy modyfikuję na przeróżne sposoby.

Łatwy sernik z drobinkami czekolady

Mój sernik stracciatella jest bajecznie prosty do zrobienia. W jego smaku najważniejszy jest kremowy ser wymieszany pół na pół z twarogiem lub ricottą. Dodatkowo pyszna, gorzka czekolada, pokruszona na nieduże kawałki, koniecznie odrobinę większe niż te w lodach. Wiadomo, że jej część roztopi się w trakcie pieczenia. Można upiec go na spodzie, ale szkoda czasu na komplikacje. W kuchni włoskiej zdecydowana większość przepisów jest prosta i mój pomysł na ciasto też nie potrzebuje żadnych utrudnień.

Zobacz też
Domowy budyń

Sernik stracciatella

Sernik stracciatella

Prosty, smaczny, kremowy sernik stracciatella z kawałkami czekolady i wanilią, inspirowany smakiem włoskich lodów stracciatella, przygotowany z mieszanki mascarpone z twarogiem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: sernik stracciatella
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 216kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg twarogu (np. ricotta) lub mieszanka „pół na pół” twarogu i mascarpone (twaróg tłusty i gęsty, dwukrotnie zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka; pokrojona na nieduże kawałki, następnie schłodzona mocno na najwyższej półce lodówki)
  • ½ szklanki cukru (można zastąpić zdrowszym ksylitolem)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie; nie dodaję, jeśli twaróg jest mało zbity i wilgotny)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Sernik stracciatella na zimno można przygotować w wersji bez pieczenia, wykorzystując do niego masę wg przepisu na sernik na zimno z galaretką i dodając do niej kawałki czekolady. Bez galaretki na wierzchu, bez biszkoptu na spodzie, chociaż… to też wcale nie jest zły pomysł :).
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić sernik idealny

Jak zrobić

  • Rozmiksowuję ser z cukrem i mąką ziemniaczaną na średnich obrotach miksera.
  • Opcjonalnie dodaję śmietankę i znów mieszam mikserem, do połączenia składników.
  • Wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników, na najniższych obrotach miksera.
  • Dodaję do masy wanilię oraz czekoladę i mieszam delikatnie łyżką, do rozprowadzenia wszystkich składników.
  • Sernik przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową (albo nasmarowanej tłuszczem) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut.
  • Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny.
  • Studzę sernik stracciatella w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie przez 2-3 godziny chłodzę w lodówce.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 216kcal (11%) | Carbohydrates: 12g (4%) | Białko: 8g (16%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 72mg (24%) | Sód: 69mg (3%) | Potas: 139mg (4%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 430IU (9%) | Wapń: 144mg (14%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do pełni szczęścia zabrakło mi dodatkowej czekolady, którą schłodziłabym w lodówce. Potem wystarczyłoby pokroić nożem w długie wiórki i rozsypać po wierzchu sernika. Może jeszcze kilka listków mięty, ale co tam, może ktoś z Was się skusi? W swojej prostocie sernik też prezentuje się elegancko! Smak kremowej masy i czekolady, która lekko chrupnie, żeby za chwilę rozpuścić się w ustach, przenosi mnie znów na chwilę nad brzeg Adriatyku.

Sernik stracciatella
Sernik stracciatella
3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom