Sernik ricotta przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sernik ricotta

Sernik ricotta

Sernik ricotta

Oto pyszny sernik ricotta. Prosty do zrobienia, bo klasyczny przepis na sernik łatwo zmodyfikować, zamieniając nasz polski, grudkowaty twaróg na jego włoski, delikatniejszy, nieco bardziej kremowy odpowiednik. Jest nieco inny w smaku, właśnie za sprawą sera. Ale przygotowuje się go dokładnie tak samo, opcjonalnie wzbogacając o owocowe czy inne dodatki. Można też dowolnie udekorować gotowy ulubioną polewą czy upiec na sernikowym spodzie. Zobaczcie jak zrobić sernik z ricotty krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Lubię eksperymentować w kuchni i nawet tak proste zmiany, z pozoru banalne, cieszą! Zwłaszcza kiedy na stole ląduje ciasto o nowym smaku. A sernik ricotta, w dodatku z cynamonem i skórką pomarańczową, to wypiek, którego mam okazję spróbować po raz pierwszy. Jako wielbicielka cynamonu nie mogę oprzeć się pokusie ukrojenia kolejnego kawałka. Chociaż mamy pełnię wakacji, ten smak kojarzy mi się trochę z Bożym Narodzeniem. Do tego odrobina likieru bananowego… Pycha.

Zobacz też
Ciasto orzechowiec

Sernik ricotta

Sernik ricotta

Sernik ricotta czyli sernik z włoskiego sera białego o delikatnym i mniej kwaśnym niż klasyczny twaróg smaku. Najlepszy sernik ricotta z cynamonem i skórką z pomarańczy.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 3 godz. 10 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 4 godz. 10 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: sernik ricotta, sernik z ricottą, sernik z ricotty, sernik z sera ricotta, sernik z serka ricotta
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 167kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg sera ricotta (dwukrotnie zmielony)
  • ¾ szklanki cukru pudru (lub zwykłego cukru)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 100 g skórki z pomarańczy (kandyzowana, w drobnych kawałkach)
  • 5-6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera.
  • Dodaję po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując masę przed dodaniem kolejnego.
  • Dodaję wanilię, cynamon i mąkę ziemniaczaną wraz ze skórką z pomarańczy i rozmiskowuję całość.
  • Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną/mąką).
  • Piekę sernik ricotta w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejne pół godziny.
  • Studzę ciasto w zamkniętym piekarniku, następnie chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.
  • Podaję sernik udekorowany miętą i dodatkową skórką z pomarańczy.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 120g | Kalorie: 167kcal (8%) | Węglowodany: 10g (3%) | Białko: 9g (18%) | Tłuszcze: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 93mg (31%) | Sód: 76mg (3%) | Potas: 111mg (3%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 395IU (8%) | Witamina C: 8.5mg (10%) | Wapń: 154mg (15%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik ricotta
Sernik ricotta

Myślę, że możecie też spróbować pominąć cynamon. Sernik z ricottą będzie mieć wtedy delikatniejszy smak. A może pokusicie się o dekorację ze świeżych, kolorowych owoców? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam ten serniczek, bo jestem bardzo ciekawa!

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom