Sernik Raffaello przepis | Dorota Kamińska

Sernik Raffaello

Sernik Raffaello

Gdy po raz pierwszy przygotowałam inspirowany kokosowymi kulkami deser, postanowiłam upiec też ciasto i sernik Raffaello. A jaka okazja jest lepsza niż zimowy czas, a w szczególności Boże Narodzenie? To najbardziej odpowiedni moment! Wystarczy delikatny, puszysty sernik z dodatkiem migdałów w masie oraz polewa z białej czekolady udekorowana wiórkami kokosowymi. Jak Wam się podoba?

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Sernik Raffaello

Sernik Raffaello

Sernik Raffaello na bazie kremowego sera mascarpone z migdałowym spodem, polany polewą z białej czekolady i udekorowany kokosem oraz kulkami Raffaello.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 1 godzina 30 min
Razem: 2 godz.
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sernik raffaello
Liczba porcji: 12 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 601kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 200 g migdałów (blanszowane, całe)
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g masła (½ kostki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 50 g herbatników (pokruszone)

Masa serowa

  • 1 kg sera mascarpone
  • ½ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Polewa

  • 50 g białej czekolady

Wierzch

  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 6-12 sztuk kulek kokosowych

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Spód

  • Migdały, miód, cukier i masło wykładam na patelni i podgrzewam na średnim ogniu do roztopienia masła z cukrem i miodem.
  • Mieszam całość z pokruszonymi herbatnikami i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyrównując powierzchnię masy za pomocą łyżki.

Masa serowa

  • Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera lub w blenderze.
  • Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie całość. Do ostatniego miksowania dodaję ekstrakt waniliowy.
  • Masę przelewam na lekko zastygnięty spód i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Piekę przez 30 minut.
  • Zmniejszam temperaturę o 20 °C i piekę sernik przez kolejnych 30 minut. Następnie wyłączam piekarnik i trzymam w nim ciasto jeszcze przez pół godziny.
  • Otwieram piekarnik i zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia.

Polewa

  • Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i przelewam na wierzch sernika. 

Wierzch

  • Posypuję polewę wiórkami kokosowymi i dekoruję kulkami. 
  • Odstawiam sernik na ok. 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 200g (1 porcja bez dekoracji z kulek) | Calories: 601kcal | Carbohydrates: 11g (4%) | Protein: 12g (24%) | Fat: 56g (86%) | Saturated Fat: 29g (145%) | Cholesterol: 170mg (57%) | Sodium: 155mg (6%) | Potassium: 160mg (5%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 4g | Vitamin A: 29.5% | Calcium: 18.2% | Iron: 6.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)