Sernik Raffaello przepis | Dorota Kamińska

Sernik Raffaello

Sernik Raffaello

Gdy po raz pierwszy przygotowałam inspirowany kokosowymi kulkami deser, postanowiłam upiec też ciasto i sernik Raffaello. A jaka okazja jest lepsza niż zimowy czas, a w szczególności Boże Narodzenie? To najbardziej odpowiedni moment! Wystarczy delikatny, puszysty sernik z dodatkiem migdałów w masie oraz polewa z białej czekolady udekorowana wiórkami kokosowymi. Jak Wam się podoba?

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

5 od 1 osoby
Sernik Raffaello
Sernik Raffaello
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
1 godz. 30 min
Całkowity czas
2 godz.
 

Sernik Raffaello na bazie kremowego sera mascarpone z migdałowym spodem, polany polewą z białej czekolady i udekorowany kokosem oraz kulkami Raffaello.

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sernik raffaello
Liczba kalorii: 601 kcal
Liczba porcji: 12 tortownica o średnicy 21-24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
  • 200 g migdałów (blanszowane, całe)
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g masła (½ kostki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 50 g herbatników (pokruszone)
Masa serowa
  • 1 kg sera mascarpone
  • ½ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Polewa
  • 50 g białej czekolady
Wierzch
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 6-12 sztuk kulek kokosowych

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Sernik Raffaello - Jak zrobić
Spód
  1. Migdały, miód, cukier i masło wykładam na patelni i podgrzewam na średnim ogniu do roztopienia masła z cukrem i miodem.

  2. Mieszam całość z pokruszonymi herbatnikami i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyrównując powierzchnię masy za pomocą łyżki.
Masa serowa
  1. Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera lub w blenderze.

  2. Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie całość. Do ostatniego miksowania dodaję ekstrakt waniliowy.
  3. Masę przelewam na lekko zastygnięty spód i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Piekę przez 30 minut.

  4. Zmniejszam temperaturę o 20 °C i piekę sernik przez kolejnych 30 minut. Następnie wyłączam piekarnik i trzymam w nim ciasto jeszcze przez pół godziny.

  5. Otwieram piekarnik i zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia.

Polewa
  1. Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i przelewam na wierzch sernika. 

Wierzch
  1. Posypuję polewę wiórkami kokosowymi i dekoruję kulkami. 

  2. Odstawiam sernik na ok. 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia.

Wartości odżywcze
Sernik Raffaello
Wielkość porcji (200 g (1 porcja bez dekoracji z kulek))
Liczba kalorii 601 kcal Kalorie z tłuszczów 504 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 56g 86%
Tłuszcze nasycone 29g 145%
Cholesterol 170mg 57%
Sód 155mg 6%
Potas 160mg 5%
Węglowodany ogółem 11g 4%
Błonnik 2g 8%
Cukry 4g
Białko 12g 24%
Witamina A 29.5%
Wapń 18.2%
Żelazo 6.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)