fbpx
Czytasz właśnie
Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

Elegancki i wykwintny za sprawą wspaniałego spodu, sernik orzechowy podbije Wasze serca i podniebienia w Święta. Być może pamiętacie smak orzechów w karmelu i tę charakterystyczną chrupkość, jeśli próbowaliście już mojego sernika z jabłkami. Tym razem zapraszam na sernik prostszy, z czekoladową polewą i dodatkiem masła orzechowego lub czekoladowego do serowej masy.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Sernik orzechowy według mojej receptury można przygotować w blenderze, miksując wszystkie składniki na masę sernikową razem, ale w wersji z wykorzystaniem miksera można go przygotować niemal równie szybko. Polecam mieszankę klasycznego twarogu i macarpone, jeśli lubicie w serniku nieduże grudki. Upieczony z sera kremowego, bez domieszek, będzie gładszy i tłustszy, bardziej kremowy.

Zobacz też
Szarlotka sypana

Jako dodatek do masy można wykorzystać klasyczne masło orzechowe lub domową nutellę, ale w smaku sprawdzi się też doskonale masło ze zmiksowanych na pył migdałów lub orzechów nerkowców czy pistacji, przygotowane na bazie białej czekolady. Ciekawa jestem, która opcja zagości na Waszych stołach :).

Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

Luksusowy sernik orzechowy na karmelizowanym spodzie, polany polewą z mlecznej czekolady. Piękny sernik z orzechami na specjalne okazje!
4.15 z 7 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik orzechowy, sernik z orzechami
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 534kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 200 g orzechów włoskich (grubo posiekane)
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g masła (½ kostki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 50 g herbatników (pokruszone)

Masa sernikowa

  • 1 kg sera (klasyczny twaróg dwukrotnie zmielony lub mascarpone, albo inny ser kremowy; można twaróg i mascarpone wymieszać „pół na pół”)
  • ½ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z 1 laski wanilii)
  • 100 g masła orzechowego lub czekoladowo-orzechowego (można wymieszać oba „pół na pół)

Do dekoracji

  • 30 g orzechów włoskich (grubo posiekane)
  • świeże owoce (opcjonalnie)
  • świeża mięta

Polewa czekoladowa

  • 100 g czekolady (mleczna, gorzka lub biała; roztopiona w kąpieli wodnej)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

Spód

  • Masło roztapiam z cukrem na patelni, na niewielkim ogniu.
  • Dodaję orzechy i miód, mieszam i zagotowuję.
  • Zalewam masą orzechową pokruszone herbatniki, włożone do tortownicy wyłożonej folią aluminiową (spód i bok). Mieszam za pomocą łyżki i ugniatam na dnie.

Masa sernikowa

  • Ser miksuję z cukrem, masłem orzechowym i wanilią.
  • Dodaję po 1 jajku, rozmiksowując każde dokładnie przed wbiciem kolejnego.
  • Wlewam masę na spód wyłożony w tortownicy i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra+dół) lub 160 st. C (termoobieg).

Pieczenie

  • Piekę sernik przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę o 20 st. C i piekę ciasto przez kolejne pół godziny. Zostawiam w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę.

Dekorowanie

  • Wierzch sernika polewam czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypuję posiekanymi grubo orzechami.
  • Chłodzę sernik przez min. 2 godziny, żeby nabrał pełni smaku.
  • Pokrojony sernik można zaserwować z dodatkiem kwaskowatych owoców, np. malin lub truskawek.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Twaróg domowy - jak zrobić

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 125g | Kalorie: 534kcal (27%) | Węglowodany: 30g (10%) | Białko: 9g (18%) | Tłuszcze: 43g (66%) | Tłuszcze nasycone: 18g (113%) | Cholesterol: 133mg (44%) | Sód: 310mg (13%) | Potas: 258mg (7%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 24g (27%) | Witamina A: 1070IU (21%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 93mg (9%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik orzechowy
Sernik orzechowy
11 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom