Marzę, żeby tej wiosny nie jeść zbyt kalorycznych ciast. Moim hitem sezonu będzie sernik na zimno z kiwi. Razem z pierwszymi promieniami słońca chcę wstawać rano i do kawy zjadać moje najukochańsze serniki w odchudzonej, zdrowszej wersji. I choć przepadam za kremowymi sernikami pieczonymi na mascarpone, o jedwabistej konsystencji i delikatnym smaku, tej wiosny pokocham serniki na zimno. Są o wiele mniej kaloryczne, łatwo je przygotować i można zaszaleć, eksperymentując z ich kolorystyką i dodatkiem mnóstwa owoców.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
Zamiast wysokokalorycznego mascarpone wystarczy wybrać twaróg bez tłuszczu lub jogurt naturalny 0%. Zawierającą cukier, gotową galaretkę można zastąpić zwykłą żelatyną i dietetycznym środkiem słodzącym a bitą śmietanę, czy to dodawaną do masy, czy wykorzystywaną jako dekorację – kremem jogurtowym.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód (opcjonalnie)
- 200 g podłużnych biszkoptów z galaretką lub innych ciastek niskokalorycznych (w wersji bezglutenowej trzeba pominąć lub wykorzystać ciastka bezglutenowe)
Masa sernikowa
- 1 kg twarogu 0% (zmielony podwójnie w maszynce; o temperaturze pokojowej)
- 200 ml jogurtu naturalnego 0% (o temperaturze pokojowej)
- 4 Opakowania galaretki o smaku cytrynowym lub agrestowym (wg informacji podanej na opakowaniu 1 saszetka to porcja na 500 ml płynu)
Wierzch
- 500 g kremu jogurtowego (przygotowany z ok. 1 kg jogurtu greckiego)
- 4 kiwi (obrane, pokrojone na plasterki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Krok opcjonalny. Na dnie tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układam biszkopty.
- Twaróg mieszam z jogurtem za pomocą miksera lub blendera. Opcjonalnie, zamiast twarogu i jogurtu, można wykorzystać gotowy, najlepiej odtłuszczony, twarożek sernikowy z wiaderka.
- W ½ szklanki gorącej (ale nie wrzącej!) wody rozpuszczam dokładnie wszystkie galaretki, rozcierając ewentualne grudki.
- Rozmiksowując masę twarogową, wlewam stopniowo galaretkę. Można też od razu utrzeć całość w blenderze, na wysokich obrotach, ale im wolniejsze wlewanie galaretki, tym większa szansa na masę bez grudek (chociaż takie małe, słodkie, zielone kropeczki w białej masie też są urocze i smaczne :)).
- Odstawiam tortownicę do lodówki na 2-3 godziny (jeśli tortownica przecieka, warto zabezpieczyć spód większym talerzem lub miską).
- Dekoruję stężały sernik plasterkami kiwi i za pomocą szprycy ozdabiam kremem jogurtowym. Można serwować od razu lub przechowywać w lodówce.
Sernik zrobiłam i wszystkim smakował, jest suuuper i pyszniutki. MAm pytanie, czy zamiast galaretki agrestowej i cytrynowej mogę wykorzystać inne, czy są galaretki które jednak nie będą pasować do tego typu sernika
Witam, mam pytanie, w ilu ml wody rozpuszam 1 galaretkę. W przepisie zauważyłam ze 1 op na 500ml ? czyli 4 galaretki rozpuszczam az w 2000 ml wody? nie za dużo.
W połowie szklanki, tak jak widać na filmie. Informacja o tym, że 1 opakowanie starcza na 500 ml płynu, to informacja podana na opakowaniu i jest umieszczona w przepisie po to, żeby było wiadomo jak duże opakowanie galaretki wybrać w sklepie :). Bo gramaturą mogą się różnić w zależności od producenta. Ale faktycznie, muszę wymyślić jak to inaczej opisywać, bo już wcześniej kilka osób zadało podobne pytanie przy innych przepisach :).