Sernik królewski przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sernik królewski

Sernik królewski

  • na kruchym cieście czekoladowym
  • kremowa masa z mascarpone
  • z dodatkiem kolorowych bakalii
Sernik królewski

Sernik królewski to jeden z klasycznych, polskich serników. Istnieje niejeden przepis na sernik królewski. To ciasto znane jest ze swojego kruchego spodu i wierzchu o kakaowym smaku oraz białego środka. Cudowne połączenie smaków wanilii i czekolady. W rzeczywistości to zwykły sernik na kruchym cieście, bez wyszukanych dekoracji, pokrojony w kwadratowe kawałki. Aczkolwiek uważam, że nazwa zobowiązuje i taki wypiek powinien mieć ekskluzywny skład i wygląd. Zobaczmy, co można zrobić, żeby uatrakcyjnić jego klasyczne składniki. Zobaczcie jak zrobić go krok po kroku.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze ciasta

Kiedy myślę o ekskluzywnym serniku, wyobrażam sobie kremową, aksamitną konsystencję. To musi być ciasto, które rozpływa się w ustach. Sernik jedzony łyżeczką, wilgotny… Spód aromatyczny, ale nie dominujący nad całością. Dodatki do takiego sernika to apetyczne owoce lub złocisty karmel, albo cudownie czekoladowa polewa. Polski sernik królewski nie do końca wpisuje się w ten standard. Jest raczej puszysty, z masy przygotowanej na pianie z białek. Za to jaki smaczny!

Przepis na sernik królewski o składzie premium

Spróbuję zrobić go z kremowego sera mascarpone. Niech chrupią w nim zielone pistacje, a słodkości i koloru dodają suszone, ekologiczne morele. Oto efekt. Zobaczcie jak zrobić sernik królewski według Doroty Kamińskiej.

Sernik królewski - przepis

Sernik królewski

Sernik królewski czyli klasyczny sernik z bakaliami, na czekoladowym spodzie posypany czekoladową kruszonką. Pyszny sernik królewski z kakao i kolorowymi dodatkami.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 50 min
Chłodzenie: 2 godz.
Razem: 3 godz. 5 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: królewski sernik, sernik królewski, sernik po królewsku
Liczba porcji: 1 kwadratowa forma o boku ok. 23 cm
Kalorie: 602kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg kremowego sera (np. mascarpone; można zastąpić 1 kg dwukrotnie zmielonego, tłustego twarogu wymieszanego z ½ szklanki śmietanki kremówki)
  • 200 g białej czekolady (2 tabliczki; rozpuszczona w kąpieli wodnej)
  • 3 jajka
  • szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruche ciasto

  • szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej (można zastąpić mąką bezglutenową)
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao
  • 200 g masła (1 kostka; schłodzone w lodówce)
  • 3 żółtka
  • ¼ szklanki cukru-pudru lub zwykłego cukru

Bakalie

  • 50 g pistacji (łuskane, grubo posiekane nożem)
  • 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy (pokrojona w drobną kosteczkę)
  • 50 g suszonych moreli lub kandyzowanego ananasa, albo papai (opcjonalnie; pokrojone w kostkę o boku ok. 5 mm)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Zobacz też
Makowiec

Jak zrobić

Przygotowanie kruchego ciasta

  • Masło siekamy w misce z mąką za pomocą specjalnego siekacza lub drewnianej łopatki.
  • Dodajemy cukier puder i żółtka i szybko zagniatamy kulę ciasta (powinno jak najkrócej mieć kontakt z ciepłem dłoni). Można wyrobić kruche ciasto kakaowe za pomocą miksera z końcówkami świderkami.
  • Dzielimy ciasto na dwie części i wstawiamy na 30 minut: jedną do lodówki, drugą do zamrażalnika.

Mieszanie masy serowej

  • Ser miksujemy na najniższych obrotach miksera z cukrem, wanilią i śmietanką.
  • Krok opcjonalny: oddzielamy białka od żółtek (sernik przygotowany na pianie z białek będzie wyższy i puszysty).
  • Do masy dodajemy po jednym jajku (lub po jednym żółtku, jeśli oddzieliliśmy żółtka od białek), za każdym razem rozmiksowując całość na najniższych obrotach miksera. Kolejne jajko/żółtko dodajemy do masy dopiero gdy poprzednie zostało całkowicie rozmiksowane.
  • Mieszamy masę na najniższych obrotach miksera, dodając czekoladę i bakalie.
  • Krok opcjonalny: ubijamy białka na pianę (nie do końca sztywną – powinna być biała i formować czubek, kiedy wyjmuje się z niej końcówki miksera, ale jeśli przechyliłoby się miskę, jeszcze by wypłynęła).
  • Krok opcjonalny: Bardzo delikatnie, za pomocą łyżki, w dwóch partiach, mieszamy pianę z białek z masą serową.

Pieczenie

  • Ciasto chłodzone w lodówce wykładamy na dnie foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na kruche ciasto przelewamy masę.
  • Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra + dół) lub 160 st. C (termoobieg) i pieczemy przez 30 minut. Zmniejszamy temperaturę o 20 st. C i pieczemy przez kolejne pół godziny.
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia na masę, za pomocą tarki o grubych oczkach, ucieramy ciasto wyjęte z zamrażalnika.
  • Upieczony sernik studzimy w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wystudzony przekładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

Wszystkie składniki na masę serową powinny być wyjęte z lodówki min. 1 godzinę przed przygotowaniem ciasta.
Przydatne poradniki
  1. Twaróg domowy – jak zrobić
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Sernik idealny – nie pęka i nie opada
  4. Jak przygotować bakalie do ciasta

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 602kcal (30%) | Carbohydrates: 35g (12%) | Białko: 9g (18%) | Fat: 47g (72%) | Tłuszcze nasycone: 27g (169%) | Cholesterol: 163mg (54%) | Sód: 154mg (7%) | Potas: 172mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 17g (19%) | Witamina A: 1450IU (29%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 136mg (14%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Czekoladowe, kruche ciasto, kremowa masa, bakalie i kolorowe, soczyste owoce do dekoracji. 

Sernik królewski przepis

Smak kakao przełamie kandyzowana skórka pomarańczowa lub ananas czy papaja. Niech moje ulubione, kolorowe owoce będą też potem jego dekoracją na talerzyku. Pięknie komponuje się z truskawkami, z pewnością się ze mną zgodzicie.

Sernik królewski
Sernik królewski

Uwielbiam ten kruchy wierzch z ciasta startego na tarce!

Sernik królewski - przepis
Sernik królewski – przepis

Ciekawe czy przypadnie Wam do gustu i zagości na świątecznym lub imprezowym stole. Jeśli przygotujecie, dajcie znać w komentarzach, jak Wasze wrażenia :).

2 komentarze
  • Planuje po raz pierwszy spróbować stworzyć sernik. I teraz pytanie: Jakie proporcje dobrać dla tortownicy ’24? Podejrzewam, ze przepis jest dla dużej blachy?
    Z góry dziękuję za odp. I za przepis oczywiście. W Twoim opisie brzmi dosyć prosto, a zawsze wydawało się to skomplikowane.
    Pozdrawiam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom