Sernik kremowy przepis | Dorota Kamińska

Sernik kremowy

Sernik kremowy

Królowa serników powraca i przynosi Wam dziś sernik kremowy! Jak dawno nie piekłam serników, och, chyba ponad rok! Nie wiem, jak to się stało, ale marzył mi się taki wilgotny sernik kremowy, bez niepotrzebnych dodatków. Wystarczyły tylko owoce. Uwielbiam!

Sernik kremowy

Sernik kremowy

Najlepszy sernik kremowy - bardzo prosty do zrobienia, smaczny i elegancki. Można przygotować go w wersji bardzo kremowej i miękkiej. Sernik kremowy z serka mascarpone lub twarogu, z wanilią oraz kremową śmietanką lub mieszany z dwóch rodzajów sera.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 4 godz. 10 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik kremowy
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21 cm
Kalorie: 155kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg twarogu lub kremowego sera (np. mascarpone albo twarożku sernikowego (twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce); można wymieszać twaróg i mascarpone „pół na pół”)
  • ¾-1 szklanka cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy i o niższym indeksie glikemicznym; można zmniejszyć do ¾ szklanki, jeśli lubicie mniej słodkie serniki, a nawet do ½, jeśli na serniku będzie słodka polewa)
  • 5 jajek (duże)
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie; jeśli twaróg jest bardzo chudy, można zastąpić ½ szklanki stopionego masła; śmietankę można pominąć, jeśli do masy jest w całości wykorzystywany kremowy ser, np. mascarpone)
  • 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub miąższ wydrążony z 1 laski wanilii)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera.
  • Dodaję po 1 jajku, za każdym razem ucierając masę do gładkości.
  • Dolewam śmietankę kremówkę, dodaję wanilię i ucieram aż do połączenia wszystkich składników.
  • Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 °C (dolna półka) i piekę przez 30 minut.
  • Zmniejszam temperaturę do 130 °C i piekę jeszcze przez kolejnych 60 minut. Wbity w środek ciasta, drewniany patyczek, powinien wyjść bardzo delikatnie wilgotny.
  • Jeśli ciasto, poza środkiem o średnicy kilku centymetrów, który ma pozostać wilgotny, nie jest dopieczone, zmniejszam temperaturę do 120 °C i piekę nadal, nawet do 30-45 minut.
    Gdyby wierzch zaczął się za mocno zrumieniać, można przykryć tortownicę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Studzę sernik w zamkniętym piekarniku, następnie wstawiam do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
  • Sernik kremowy można, opcjonalnie, udekorować dowolną polewą, lukrem, świeżymi owocami lub musem/sosem owocowym.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny

Wartości odżywcze

Serving: 80g | Calories: 155kcal | Carbohydrates: 15g (5%) | Protein: 8g (16%) | Fat: 6g (9%) | Saturated Fat: 3g (15%) | Cholesterol: 61mg (20%) | Sodium: 246mg (10%) | Potassium: 95mg (3%) | Sugar: 14g | Vitamin A: 5.1% | Calcium: 6.3% | Iron: 1.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik kremowy - przepis
Sernik kremowy – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)