Sernik kawowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sernik kawowy

Sernik kawowy

Sernik kawowy

Sernik kawowy najlepiej przygotować zimą. Kiedy w sklepach brak owoców sezonowych, może z powodzeniem zająć miejsce klasycznego sernika waniliowego bez owocowych dodatków. Przygotowuję go na spodzie z czekoladowych ciastek lub muffinów, choć upieczony bez spodu również będzie się pięknie prezentować i wybornie smakować. Jego kawowy smak i aromat podkreśla dodatkowo polewa czekoladowa, przygotowana z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w rondelku z masłem. Zobaczcie jak zrobić sernik z kawą krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Do przygotowania sernika kawowego można, zamiast zwykłego twarogu, użyć twarożku sernikowego z wiaderka. Polecam pominąć wtedy dodawanie śmietany, zwłaszcza jeśli twarożek jest rzadki. Możecie też wymieszać zwykły twaróg „pół na pół” z mascarpone. To dopiero rarytas!

W nieco bardziej skomplikowanej, ale jeszcze smaczniejszej i bardziej eleganckiej wersji, zamiast kruszenia ciastek czy muffinów, można przed przygotowaniem kawowego sernika upiec biszkopt czekoladowy. Potem wystarczy nasączyć go odrobiną kawy wymieszanej z rumem lub kawowym likierem. Sernik piecze się wtedy osobno i wykłada na biszkoptowy płat dopiero po wystudzeniu.

Zobacz też
Ciasto blondie

Sernik kawowy

Sernik kawowy

Sernik kawowy o kremowej i delikatnej konsystencji, upieczony na spodzie z ciasteczek czekoladowych, z dodatkiem likieru kawowego i bardzo drobno zmielonej kawy, udekorowany polewą czekoladową.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 2 godz.
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: kawowy sernik, sernik kawowy, sernik z kawą
Liczba porcji: 16 okrągła forma o średnicy ok. 21 cm
Kalorie: 283kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 250 g herbatników czekoladowych (lub muffiny, albo suche resztki murzynka czy brownie; drobno zmielone)
  • 100 g masła (½ kostki; stopione)
  • 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie; jeśli ciastka są mało słodkie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej zawartości kalorii)

Masa sernikowa

  • 800 g twarogu (2-3-krotnie zmielony)
  • 3 jajka
  • 5-10 łyżek śmietany (im bardziej suchy i grudkowaty twaróg, tym więcej śmietany)
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej zawartości kalorii)
  • 2 łyżki kawy (drobno zmielona)
  • 2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kaszy manny (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • polewa czekoladowa (z ½ tabliczki czekolady i 25 ml śmietanki kremówki lub 25 g masła)
  • świeża żurawina lub konfitura z żurawiny (opcjonalnie)
  • świeża mięta (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Spód

  • Zmielone ciastka mieszam z cukrem i masłem i ugniatam na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Bok tortownicy powinien być wysmarowany masłem.Jeśli tortownica jest nieszczelna, warto wstawić pod nią (1 półkę niżej) do piekarnika blaszkę lub brytfankę.

Masa sernikowa

  • Jajka i żółtko rozkłócam z cukrem za pomocą trzepaczki, aż do rozpuszczenia cukru.
  • Do jajek dodaję śmietankę i znów rozkłócam całość.
  • Mieszam masę jajeczną z twarogiem w dużej misce, za pomocą trzepaczki lub miksera.
  • Do masy serowej dodaję kawę i likier oraz mąkę lub kaszę, dokładnie mieszam całość.

Pieczenie, studzenie i dekoracja

  • Przelewam masę do tortownicy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piekę ciasto przez 30 minut, a po tym czasie obniżam temperaturę do 160 °C i piekę przez kolejne pół godziny.
  • Sernik kawowy studzę w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
  • Po wystudzeniu polewam ciasto polewą czekoladową i dekoruję żurawiną i miętą.Wstawiam do lodówki na min. 2 godziny do schłodzenia.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zamiast spodu z ciastek można przygotować biszkopt czekoladowy.
  2. Polewa czekoladowa – przepis
  3. Jak zrobić sernik idealny
 

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 110g | Kalorie: 283kcal (14%) | Węglowodany: 34g (11%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 66mg (22%) | Sód: 290mg (13%) | Potas: 130mg (4%) | Cukier: 29g (32%) | Witamina A: 310IU (6%) | Wapń: 64mg (6%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sernik kawowy można, oprócz polania polewą, ozdobić świeżą żurawiną lub odrobiną konfitury z żurawiny i listkami świeżej mięty. Spróbujcie poeksperymentować z dekoracjami!

Sernik kawowy
Sernik kawowy

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udał się Wam sernik z kawą. Bardzo jestem ciekawa!

20 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom