fbpx
Czytasz właśnie
Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Słodki, odświętny deser czyli sernik kajmakowy. Jego skład jest bardzo podobny do klasycznego, ale wystarczy zastąpić cukier kajmakiem, natomiast spód zapiec ze zbożowych ciasteczek. Sernik z kajmakiem, polany po wierzchu czystą masą krówkową, delikatnie kremowy za sprawą chudego, sernikowego twarożku. Wszystkie trzy warstwy bardzo elegancko wyglądają po przekrojeniu ciasta. Z kolei słodki smak wierzchu równoważy delikatnie słonawy posmak ciasteczkowego spodu. Zobaczcie jak zrobić sernik kajmakowy krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Przygotowując sernik z kajmaku, mąkę kukurydzianą można z powodzeniem zastąpić mąką ziemniaczaną lub kaszą manną. Nadadzą mu nieco bardziej zbitej, stabilnej konsystencji. Zamiast klasycznego kajmaku można spróbować wykorzystać kajmak smakowy, np. kawowy albo czekoladowy. Do Was należy wybór! Jestem bardzo ciekawa, na który smak postawicie i jak będzie wyglądać Wasz sernik krówkowy!

Zobacz też
Mazurek cytrynowy

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy czyli sernik na chrupiących, zbożowych ciasteczkach, z masą z dodatkiem kajmaku i polewą kajmakową, udekorowany migdałami. Bardzo smaczny sernik z kajmakiem.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour
Chłodzenie: 2 hours
Razem: 3 hours 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik kajmakowy, sernik z kajmakiem
Liczba porcji: 16 tortownica o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 393kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 250 g ciastek zbożowych
  • 4 łyżki masła (stopione)
  • 100 g płatków migdałowych (uprażone na suchej patelni)

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (2-3 razy zmielony, delikatnie rozprowadzony kwaśną śmietaną; można zastąpić twarożkiem sernikowym z wiaderka)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • ¾ szklanki kajmaku
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kaszą manną)
  • 1 szczypta soli

Wierzch

  • 1-2 szklanki kajmaku

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Moim zdaniem sernik jest najlepszy drugiego dnia po upieczeniu, wystudzeniu i leżakowaniu w lodówce :).
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić kajmak
  2. Jak zrobić sernik idealny

Jak zrobić

Spód

  • Prażone migdały i ciastka mielę razem w blenderze.
  • Dno tortownicy i zewnętrzną część boku wykładam folią aluminiową.
  • W tortownicy mieszam masło ze zmiksowanymi ciastkami i ugniatam na dnie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekam przez ok. 10 minut.

Masa serowa

  • Twaróg miksuję na gładko.
  • Do twarogu dodaję mąkę z solą i ucieram mikserem.
  • Do masy twarogowej wbijam 1 jajko, rozmiksowuję całość na gładko, następnie wbijam kolejne i znów rozmiksowuję. Na koniec ucieram masę z żółtkiem.
  • Dodaję do masy kajmak i miksuję partiami, żeby składniki się połączyły, a twaróg nabrał koloru kawy z mlekiem. Ewentualne grudki można postarać się rozetrzeć łyżką lub zostawić – znikną podczas pieczenia sernika.
  • Masę przelewam na zapieczony spód i wstawiam tortownicę do większej brytfanny lub np. do żaroodpornego naczynia czy większej formy do pieczenia tarty.

Pieczenie sernika

  • Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Do brytfanny wlewam wodę na wysokość ok. 3 cm – w ten sposób sernik upiecze się w kąpieli wodnej.
  • Piekę ciasto przez ok. 60 minut. Sernik powinien być dopieczony po bokach i delikatnie kremowy, „galaretkowaty”, ale jednak ścięty pośrodku.

Wierzch

  • Delikatnie i ostrożnie, na ciepłym serniku, rozprowadzam wierzchnią warstwę kajmaku. Jeśli masa kajmakowa jest gęsta, można delikatnie podgrzać ją w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, cały czas mieszając.
  • Nie polecam podgrzewania masy w kuchence mikrofalowej – zgęstnieje i zrobią się w niej grudki.
  • Odstawiam sernik do wystudzenia, a potem chłodzę przez ok. 2 godziny w lodówce.
  • Sernik dodatkowo można udekorować płatkami migdałów – posypać nimi wierzch masy kajmakowej lub dekoracyjnie ułożyć jeden przy drugim, dookoła sernika.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 120g | Kalorie: 393kcal (20%) | Węglowodany: 39g (13%) | Białko: 10g (20%) | Tłuszcze: 21g (32%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 84mg (28%) | Sód: 378mg (16%) | Potas: 152mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 28g (31%) | Witamina A: 590IU (12%) | Wapń: 87mg (9%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik kajmakowy
Sernik kajmakowy

U mnie bez dodatkowych dekoracji, ale można byłoby ozdobić go kolorowymi owocami. Może Wy spróbujecie i wybierzecie takie mało słodkie, o kwaskowatym posmaku? Truskawki, maliny, a może kiwi? Bardzo jestem ciekawa, jak Wam się upiecze sernik z masą krówkową i jakie będę wrażenia smakowe. Koniecznie dajcie znać w komentarzach!

66 komentarzy
  • Napiszę jeszcze jeden komentarz bo często wchodzę na tę stronę. To niezmiennie mój ulubiony sernik, który zawsze wszystkich zachwyca! 🙂

  • Witam! a co jeśli juz po 20 min pieczenia boki sa rumiane a srodek ściety? piec do 40 min czy tak jak w przepisie 60min? Pozdrawiam!

      • Wyłączyłam po 30 min 🙂 przed „leżakowaniem” sernika w lodówce wyglądał na niedopieczony ale po całej nocy w lodówce jest super! 🙂 Czyli wszystko zależy od piekarnika i trzeba pilnować aż środek się zetnie i wyłączać piekarnik ? 🙂

  • Zrobiłem ten sernik i muszę przyznać że jest pyszny, dzięki wielkie za przepis ♥

    ps. Kajmak faktycznie można wyjadać prosto z puszki 😀

  • Pyszny sernik, niedawno zrobiłam, wszyscy zajadali się min aż uszy się trzęsły. A najlepiej smakował po około 3 dniach kiedy ciasteczka przesiąknęły serem. A może to po prostu dlatego że już była końcówka sernika 🙂 Naprawdę znakomicie komponuje się spód na ciasteczkach z serem połączonym z kajmakiem, który wcale nie jest tak słodki jak tradycyjny sernik

  • [..YouTube..] Pyszny sernik, niedawno zrobiłam, wszyscy zajadali się min aż uszy się trzęsły. A najlepiej smakował po około 3 dniach kiedy ciasteczka przesiąknęły serem. A może to po prostu dlatego że już była końcówka sernika 🙂 Naprawdę znakomicie komponuje się spód na ciasteczkach z serem połączonym z kajmakiem, który wcale nie jest tak słodki jak tradycyjny sernik

  • Niestety nie próbowałam, więc nie mogę powiedzieć na 100%, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu, zwłaszcza jeśli zaczniesz pieczenie od 180 st. C i po 30 minutach obniżysz do 160.

  • [..YouTube..] Niestety nie próbowałam, więc nie mogę powiedzieć na 100%, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu, zwłaszcza jeśli zaczniesz pieczenie od 180 st. C i po 30 minutach obniżysz do 160.

  • Chodzi o konkretną markę? Niestety nie pamiętam :). Ale na pewno to był taki z wiaderka i jak widać – średniej jakości, bo nieco rzadki, wodnisty. Pewnie po części dlatego sernik trochę się trząsł po upieczeniu, za to po leżakowaniu w lodówce był już przyjemnie kremowy.

  • Można zamiast mąki kukurydzianej użyć mąki ziemniaczanej albo kaszy manny. Kukurydziana najłatwiejsza do znalezienia w hiper- albo supermarkecie.

  • [..YouTube..] Chodzi o konkretną markę? Niestety nie pamiętam :). Ale na pewno to był taki z wiaderka i jak widać – średniej jakości, bo nieco rzadki, wodnisty. Pewnie po części dlatego sernik trochę się trząsł po upieczeniu, za to po leżakowaniu w lodówce był już przyjemnie kremowy.

  • Czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą? Niestety jakoś ciężko mi ją znaleść a chciałabym zrobić ten sernik 🙂

  • [..YouTube..] Czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą? Niestety jakoś ciężko mi ją znaleść a chciałabym zrobić ten sernik 🙂

  • Ale co się pani denerwuje , przecież to i tak pani ma racje ….
    Wyraziłam sugestie , nie pouczyłam – powtórzę TO kolejny raz .

  • Faktycznie, uwielbienie wprost biło od wszystkich dotychczasowych komentarzy, które tu zostawiałaś :). Widocznie to ja go nie umiem dostrzec :). Każdy zaczynał od słabszego poziomu, tylko nie każdy przy okazji od razu czuł się guru i specjalistą i latał po innych kanałach kulinarnych, żeby pouczać ich autorów, jak mają swoje filmy kręcić.

  • Napisałam ”szkoda” i to było po prostu ”żałuje że nie wiecej bo mi się podoba wykonanie ” a to że pani zrozumiała to jako obrazę to przepraszam panią bardzo …. Ale wogóle po co ja się tłumacze ,ma pani cały tłok ludzi co panią bronią .. a co do moich filmików jest ich kilkanaście,a pani odrazu zaczęła kręcić ”tym sposobem”?właśnie 🙂 rok to ja może mam konto , a te filmiki nagrywane są od 2 miesięcy:)
    No tak,pani najlepiej powiedzieć by skończyć subskrypcje , przecież co tam 1 widz .

  • [..YouTube..] Napisałam ”szkoda” i to było po prostu ”żałuje że nie wiecej bo mi się podoba wykonanie ” a to że pani zrozumiała to jako obrazę to przepraszam panią bardzo …. Ale wogóle po co ja się tłumacze ,ma pani cały tłok ludzi co panią bronią .. a co do moich filmików jest ich kilkanaście,a pani odrazu zaczęła kręcić ”tym sposobem”?właśnie 🙂 rok to ja może mam konto , a te filmiki nagrywane są od 2 miesięcy:)
    No tak,pani najlepiej powiedzieć by skończyć subskrypcje , przecież co tam 1 widz .

  • [..YouTube..] Faktycznie, uwielbienie wprost biło od wszystkich dotychczasowych komentarzy, które tu zostawiałaś :). Widocznie to ja go nie umiem dostrzec :). Każdy zaczynał od słabszego poziomu, tylko nie każdy przy okazji od razu czuł się guru i specjalistą i latał po innych kanałach kulinarnych, żeby pouczać ich autorów, jak mają swoje filmy kręcić.

  • Zaraz? Wymądrzasz się tutaj prawie od roku, w tym czasie sama nakręciłaś kilkanaście filmów, na temat jakości których wolałam się nie wypowiadać, zamiast tego pisząc kilka miłych słów na zachętę. Jak widać zupełnie niepotrzebnie :). Jak masz zamiar krytykować czyjąś pracę, to najpierw wypadałoby dojść przynajmniej do tego samego poziomu w tym co sama robisz. Bo na razie niestety jeszcze daleka do tego droga.

  • [..YouTube..] Napisałam ”szkoda” i to było po prostu ”żałuje że nie wiecej bo mi się podoba wykonanie ” a to że pani zrozumiała to jako obrazę to przepraszam panią bardzo …. Ale wogóle po co ja się tłumacze ,ma pani cały tłok ludzi co panią bronią .. a co do moich filmików jest ich kilkanaście,a pani odrazu zaczęła kręcić ”tym sposobem”?właśnie 🙂 rok to ja może mam konto , a te filmiki nagrywane są od 2 miesięcy:)
    No tak,pani najlepiej powiedzieć by skończyć subskrypcje , przecież co tam 1 widz .

  • [..YouTube..] Zaraz? Wymądrzasz się tutaj prawie od roku, w tym czasie sama nakręciłaś kilkanaście filmów, na temat jakości których wolałam się nie wypowiadać, zamiast tego pisząc kilka miłych słów na zachętę. Jak widać zupełnie niepotrzebnie :). Jak masz zamiar krytykować czyjąś pracę, to najpierw wypadałoby dojść przynajmniej do tego samego poziomu w tym co sama robisz. Bo na razie niestety jeszcze daleka do tego droga.

  • Jeszcze nie napisała że za bardzo kaloryczne:-D. Nie mogłaś dać do tego sernika sałaty zamiast kajmaku i cukru?:P.
    A na poważnie: Przepis super, super podane i bardzo fajna prezentacja:). Pozdrawiam i życzę więcej pozytywów:D (od pozytywnych użytkowników).

  • Z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu to dziewczę ma problem z większością moich filmów ;). Za długie, za krótkie, za głośno muzyka, za cicho muzyka, za mały rozmiar czcionek w napisach, za duże napisy, nuda, brak dynamiki, sztuczne. Można wymieniać i wymieniać. Czekam aż wreszcie przestanie się męczyć i mnie oglądać :).

  • z czym masz problem? najważniejsze, że jest pokazane, jak go wykonać. co z tego że Dorota opowiada o tym serniku?
    mi się filmik bardzo podoba 😉

  • [..YouTube..] Jeszcze nie napisała że za bardzo kaloryczne:-D. Nie mogłaś dać do tego sernika sałaty zamiast kajmaku i cukru?:P.
    A na poważnie: Przepis super, super podane i bardzo fajna prezentacja:). Pozdrawiam i życzę więcej pozytywów:D (od pozytywnych użytkowników).

  • [..YouTube..] Z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu to dziewczę ma problem z większością moich filmów ;). Za długie, za krótkie, za głośno muzyka, za cicho muzyka, za mały rozmiar czcionek w napisach, za duże napisy, nuda, brak dynamiki, sztuczne. Można wymieniać i wymieniać. Czekam aż wreszcie przestanie się męczyć i mnie oglądać :).

  • Ale smaku mi narobilas, wyglada przepysznie a roboty malo co przy nim. Moze sie pokusze i na swieta zrobie, tylko teraz musze twarog upolowac a w UK przed wielkanoca moze byc ciezko;))

  • [..YouTube..] Ale smaku mi narobilas, wyglada przepysznie a roboty malo co przy nim. Moze sie pokusze i na swieta zrobie, tylko teraz musze twarog upolowac a w UK przed wielkanoca moze byc ciezko;))

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom