Sernik kajmakowy na zimno przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sernik kajmakowy na zimno

Sernik kajmakowy na zimno

Sernik kajmakowy na zimno
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Sernik kajmakowy na zimno to pyszna, letnia wersja klasycznego, pieczonego w piekarniku przysmaku. Przepis na sernik kajmakowy na zimno skomponowałam, pomijając przyrządzenie słodkiej polewy z kajmaku. Klasyczna wersja pieczona jest dość mocno słodka, a tutaj będzie odrobinę mniej cukru. Masa kajmakowa znajduje się jedynie w środku. Dzięki niej sernik na zimno z kajmakiem uzyskuje charakterystyczny smak i delikatnie beżowy kolor. Do dekoracji wystarczył mi tym razem krem z bitej śmietany. Całość wykończyłam polewą czekoladową. To bardzo smaczny i elegancki sernik z kajmakiem bez pieczenia. Polecam miłośnikom ciast o głębokim smaku!

Zobacz też: Przepisy na najlepsze ciasta bez pieczenia

Sernik kajmakowy na zimno

Sernik kajmakowy na zimno

5 z 1 głos
Przygotowanie: 2 godz. 15 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 3 godz. 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik kajmakowy bez pieczenia, sernik kajmakowy na zimno, sernik z kajmakiem bez pieczenia, sernik z kajmakiem na zimno
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy ok. 24 cm
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 250 g ciastek zbożowych
  • 100 g migdałów blanszowanych (delikatnie uprażone na suchej patelni)
  • 4 łyżki masła (stopione)

Masa serowa

  • 1 kg twarogu + ½ szklanki śmietanki kremówki (dwukrotnie zmielony; twaróg i śmietankę można zastąpić twarożkiem sernikowym z wiaderka lub wykorzystać 1 l jogurtu naturalnego albo maślanki)
  • 400 g kajmaku
  • 6 łyżek żelatyny (można zastąpić żelatyną rybną lub agarem wg przepisu na opakowaniu (ilość potrzebna do zżelowania 1,5 kg masy))
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z 1 laski wanilii)
  • szczypta soli

Wierzch

  • 30 g polewy czekoladowej (gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej)
  • 60 g kremu z bitej śmietany lub kremu z mascarpone

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Spód

  • Prażone migdały i ciastka mielę razem w blenderze.
  • Dno tortownicy wykładam folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • W tortownicy mieszam masło ze zmiksowanymi ciastkami i ugniatam na dnie. Wstawiam do lodówki.

Masa serowa

  • Twaróg (o temperaturze pokojowej) ze śmietanką lub gotowy twarożek miksuję z kajmakiem, solą i wanilią, pod koniec wlewając cienką strużką żelatynę dokładnie rozpuszczoną w gorącej wodzie.
  • Masę można dodatkowo rozdrobnić za pomocą blendera.
  • Przekładam masę do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i odstawiam do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny.
    Uwaga: do serników na zimno trzeba wykorzystywać szczelne tortownice, a na wszelki wypadek podkładać pod nie miskę lub duży, głęboki talerz.

Wierzch

  • Polewam sernik polewą czekoladową i dekoruję kremem.
  • Odstawiam na ok. 30 minut do schłodzenia.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Sernik kajmakowy na zimno przechowuje się w lodówce
  2. Jak zrobić kajmak
  3. Polewa czekoladowa – przepis
  4. Jak zrobić krem z mascarpone
  5. Jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarpone
  6. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Przepis na sernik kajmakowy na zimno
Przepis na sernik kajmakowy na zimno
Sernik kajmakowy na zimno przepis
Sernik kajmakowy na zimno przepis

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom