fbpx
Czytasz właśnie
Sernik jagodowy na zimno

Sernik jagodowy na zimno

Sernik jagodowy na zimno

Niedawno gościł na moim stole, a właściwie na stole mojej przyjaciółki, która obchodziła tego dnia urodziny, sernik jagodowy pieczony, z dodatkiem kremu, na spodzie z biszkoptu czekoladowego. Dziś z kolei zapraszam na ciąg dalszy szalonej przygody sernikowej w odcieniach fioletu czyli sernik jagodowy na zimno, przygotowany w podobnym zestawieniu smakowym i kolorystycznym, choć tym razem wierzch udekorowałam słodką polewą z białej czekolady.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze ciasta

Jagody w cieście to doskonała okazja do stworzenia małego, cukierniczego arcydzieła we własnej kuchni. W proponowanej przeze mnie wersji sernik jagodowy na zimno jest ciastem jednokolorowym, ale wyobraźcie sobie, że zmiksowaną masę, przed dodaniem jagód i galaretek, dzielicie na dwie równe części, ostatecznie mieszając w blenderze, z jagodami, tylko jedną połowę, galaretkę dodając w dwóch równych częściach do białego i fioletowego koloru, a potem, już w tortownicy, tworzycie fantazyjne esy-floresy, nakładając obie masy naprzemiennie za pomocą łyżki i delikatnie „cieniując” całość przy pomocy szpatułki czy drewnianego patyczka. A może macie pomysł jak wykorzystać w podobny sposób jagody w innych ciastach albo… inne owoce w podobnie przygotowywanym serniku na zimno?

Zobacz też
Bajaderka

Sernik jagodowy

Sernik jagodowy na zimno

Sernik jagodowy na zimno na biszkoptowym spodzie, z polewą z białej czekolady. Łatwy i smaczny sernik jagodowy na zimno z dodatkiem świeżych jagód.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 25 minuty
Chłodzenie: 2 godziny 40 minuty
Razem: 3 godziny 5 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sernik jagodowy na zimno
Liczba porcji: 1 okrągła tortownica o średnicy ok. 21 cm
Kalorie: 423kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • biszkopt klasyczny lub czekoladowy upieczony z proporcji dla 2 jajek lub gotowe ciastka, biszkopty, herbatniki

Masa serowa

  • 500 g twarogu
  • 500 g mascarpone
  • ½ szklanki cukru waniliowego
  • 250-500 g jagód (kilka łyżeczek odłożone do dekoracji)
  • 4 opakowania galaretki (smak owoców leśnych lub wiśniowy; na każdym opakowaniu powinna być informacja, że wystarcza na 500 ml wody; można zastąpić 8 łyżkami żelatyny)
  • ½ szklanki gorącej wody

Polewa

  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 50 g masła (¼ kostki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić biszkopt klasyczny lub biszkopt czekoladowy
  2. Polewa z białej czekolady– przepis
  3. Jak zrobić cukier waniliowy

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki, oprócz galaretki, miksujemy w blenderze.
  • Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (pół szklanki) i bardzo dokładnie i szybko mieszamy, żeby nie porobiły się grudki.
  • Dodajemy rozpuszczoną galaretkę do masy serowej i mieszamy dokładnie łyżką, mikserem lub w blenderze, na niskich obrotach.
  • Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na przygotowany wcześniej, wystudzony spód. Można też wykorzystać ułożone na dnie tortownicy ciastka, np. biszkopty lub herbatniki.
  • Wstawiamy sernik do lodówki, do stężenia, na ok. 2-3 godziny.
  • Schłodzony, stężały sernik jagodowy na zimno dekorujemy polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej razem z masłem, a na wierzchu, opcjonalnie, układamy kilka łyżek świeżych jagód i listki mięty.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 423kcal (21%) | Carbohydrates: 31g (10%) | Białko: 13g (26%) | Fat: 27g (42%) | Tłuszcze nasycone: 16g (100%) | Cholesterol: 80mg (27%) | Sód: 332mg (14%) | Potas: 103mg (3%) | Cukier: 24g (27%) | Witamina A: 790IU (16%) | Witamina C: 2mg (2%) | Wapń: 129mg (13%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Sernik jagodowy na zimno
Sernik jagodowy na zimno
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom