Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy

Zacznę od tego, że obłędnie pachnie w trakcie pieczenia. Aromat pieczonych owoców unosi się w całym mieszkaniu, kiedy tylko sernik z gruszkami zostaje zamknięty w piekarniku. Odrobina gimnastyki, bo trzeba zmiksować masę blenderem. Za to spód ma z gotowych ciasteczek, więc zaoszczędzicie trochę czasu przy jego przygotowaniu. Prosta polewa z czekolady na sam koniec i oto jak zrobić sernik z gruszkami.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

5 od 1 osoby
Sernik gruszkowy
Sernik gruszkowy
Przygotowanie
25 min
Czas gotowania
1 godz.
Całkowity czas
4 godz. 25 min
 

Sernik gruszkowy delikatny i kremowy, pachnący imbirem i innymi, korzennymi przyprawami. Na spodzie z ciasteczek czekoladowych lub imbirowych, z polewą z czekolady, która idealnie uzupełnia smak pozostałych składników.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik gruszkowy, sernik z gruszką, sernik z gruszkami
Liczba kalorii: 386 kcal
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
  • 7-14 ciasteczek czekoladowych lub imbirowych (ich dokładna liczba będzie zależeć od wielkości pojedynczego ciasteczka i rozmieszczenia na dnie foremki)
Gruszki w syropie
  • 4 gruszki (obrane, bez ogryzków, pokrojone w ćwiartki)
  • ¼ szklanki cukru
  • ¾ szklanki wody (200 ml)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 goździki
Masa sernikowa
  • 750 g mascarpone (można zastąpić innym, kremowym serem)
  • 4 jajka
  • ¼-½ szklanki cukru (ilość zależy od stopnia dojrzałości gruszki)
  • 1 gruszka (obrana, bez ogryzka, zmiksowana w blenderze)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
Polewa czekoladowa
  • 30-50 g czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Polewa z białej czekolady – przepis
  3. Ciasteczka czekoladowe – przepis
Sernik gruszkowy - Jak zrobić
Gruszki w syropie
  1. Wodę zagotowuję z cukrem i przyprawami w garnku.

  2. Dokładam gruszki i po chwili zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie „pyrkała”. Gotuję pod przykryciem przez ok. 10 minut, żeby gruszki zmiękły.

  3. Odcedzam gruszki (zachowuję syrop, odcedzam przyprawy), lekko studzę.

Spód
  1. Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

  2. Na ciasteczkach układam gruszki.

Masa serowa
  1. Ser mascarpone miksuję z syropem pozostałym z gotowania gruszek, gruszką, wanilią i cukrem. Sprawdzam, czy masa jest wystarczająco słodka (straci część słodyczy po dodaniu jajek)

  2. Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując przed wbiciem kolejnego.

  3. Przelewam niedużą ilość masy na gruszki i ciasteczka. Upewniam się, że nie wypływają na powierzchnię. Stopniowo i powoli dolewam całą masę. 

Pieczenie
  1. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C (góra+dół) lub 160 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Masa powinna być ścięta i tylko środek o średnicy kilku cm powinien pozostać wilgotny.

  2. Studzę sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

Dekorowanie
  1. Dekoruję sernik polewą z czekolady.

Chłodzenie
  1. Chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.


Wartości odżywcze
Sernik gruszkowy
Wielkość porcji (130 g)
Liczba kalorii 386 kcal Kalorie z tłuszczów 225 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 25g 38%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 74mg 25%
Sód 412mg 17%
Potas 286mg 8%
Węglowodany ogółem 24g 8%
Błonnik 1g 4%
Cukry 14g
Białko 16g 32%
Witamina A 4.8%
Witamina C 1.3%
Wapń 14.8%
Żelazo 10%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)