Zacznę od tego, że obłędnie pachnie w trakcie pieczenia. Aromat pieczonych owoców unosi się w całym mieszkaniu, kiedy tylko sernik z gruszkami zostaje zamknięty w piekarniku. Odrobina gimnastyki, bo trzeba zmiksować masę blenderem. Za to spód ma z gotowych ciasteczek, więc zaoszczędzicie trochę czasu przy jego przygotowaniu. Prosta polewa z czekolady na sam koniec i oto jak zrobić sernik z gruszkami.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 7-14 ciasteczek czekoladowych lub imbirowych (ich dokładna liczba będzie zależeć od wielkości pojedynczego ciasteczka i rozmieszczenia na dnie foremki)
Gruszki w syropie
- 4 gruszki (obrane, bez ogryzków, pokrojone w ćwiartki)
- ¼ szklanki cukru
- ¾ szklanki wody (200 ml)
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 goździki
Masa sernikowa
- 750 g mascarpone (można zastąpić innym, kremowym serem)
- 4 jajka
- ¼-½ szklanki cukru (ilość zależy od stopnia dojrzałości gruszki)
- 1 gruszka (obrana, bez ogryzka, zmiksowana w blenderze)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
Polewa czekoladowa
- 30-50 g czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
Gruszki w syropie
- Wodę zagotowuję z cukrem i przyprawami w garnku.
- Dokładam gruszki i po chwili zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie „pyrkała”. Gotuję pod przykryciem przez ok. 10 minut, żeby gruszki zmiękły.
- Odcedzam gruszki (zachowuję syrop, odcedzam przyprawy), lekko studzę.
Spód
- Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
- Na ciasteczkach układam gruszki.
Masa serowa
- Ser mascarpone miksuję z syropem pozostałym z gotowania gruszek, gruszką, wanilią i cukrem. Sprawdzam, czy masa jest wystarczająco słodka (straci część słodyczy po dodaniu jajek)
- Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując przed wbiciem kolejnego.
- Przelewam niedużą ilość masy na gruszki i ciasteczka. Upewniam się, że nie wypływają na powierzchnię. Stopniowo i powoli dolewam całą masę.
Pieczenie
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C (góra+dół) lub 160 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Masa powinna być ścięta i tylko środek o średnicy kilku cm powinien pozostać wilgotny.
- Studzę sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
Dekorowanie
- Dekoruję sernik polewą z czekolady.
Chłodzenie
- Chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
- Polewa z białej czekolady – przepis
- Ciasteczka czekoladowe – przepis
Wartości odżywcze
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
a brak przepisu to specjalnie by zaostrzyć apetyt czy jakiś problem ze stroną?
Drogi Dawidzie, przepis się pojawi, a w międzyczasie możesz pokomentować te, które już są. A jest ich ponad 1500 :).