Sernik gruszkowy przepis | Dorota Kamińska

Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy

Zacznę od tego, że obłędnie pachnie w trakcie pieczenia. Aromat pieczonych owoców unosi się w całym mieszkaniu, kiedy tylko sernik z gruszkami zostaje zamknięty w piekarniku. Odrobina gimnastyki, bo trzeba zmiksować masę blenderem. Za to spód ma z gotowych ciasteczek, więc zaoszczędzicie trochę czasu przy jego przygotowaniu. Prosta polewa z czekolady na sam koniec i oto jak zrobić sernik z gruszkami.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy delikatny i kremowy, pachnący imbirem i innymi, korzennymi przyprawami. Na spodzie z ciasteczek czekoladowych lub imbirowych, z polewą z czekolady, która idealnie uzupełnia smak pozostałych składników.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 4 godz. 25 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik gruszkowy, sernik z gruszką, sernik z gruszkami
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 386kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 7-14 ciasteczek czekoladowych lub imbirowych (ich dokładna liczba będzie zależeć od wielkości pojedynczego ciasteczka i rozmieszczenia na dnie foremki)

Gruszki w syropie

  • 4 gruszki (obrane, bez ogryzków, pokrojone w ćwiartki)
  • ¼ szklanki cukru
  • ¾ szklanki wody (200 ml)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 goździki

Masa sernikowa

  • 750 g mascarpone (można zastąpić innym, kremowym serem)
  • 4 jajka
  • ¼-½ szklanki cukru (ilość zależy od stopnia dojrzałości gruszki)
  • 1 gruszka (obrana, bez ogryzka, zmiksowana w blenderze)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

Polewa czekoladowa

  • 30-50 g czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Gruszki w syropie

  • Wodę zagotowuję z cukrem i przyprawami w garnku.
  • Dokładam gruszki i po chwili zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie „pyrkała”. Gotuję pod przykryciem przez ok. 10 minut, żeby gruszki zmiękły.
  • Odcedzam gruszki (zachowuję syrop, odcedzam przyprawy), lekko studzę.

Spód

  • Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
  • Na ciasteczkach układam gruszki.

Masa serowa

  • Ser mascarpone miksuję z syropem pozostałym z gotowania gruszek, gruszką, wanilią i cukrem. Sprawdzam, czy masa jest wystarczająco słodka (straci część słodyczy po dodaniu jajek)
  • Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując przed wbiciem kolejnego.
  • Przelewam niedużą ilość masy na gruszki i ciasteczka. Upewniam się, że nie wypływają na powierzchnię. Stopniowo i powoli dolewam całą masę. 

Pieczenie

  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C (góra+dół) lub 160 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Masa powinna być ścięta i tylko środek o średnicy kilku cm powinien pozostać wilgotny.
  • Studzę sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

Dekorowanie

  • Dekoruję sernik polewą z czekolady.

Chłodzenie

  • Chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Calories: 386kcal | Carbohydrates: 24g (8%) | Protein: 16g (32%) | Fat: 25g (38%) | Saturated Fat: 7g (35%) | Cholesterol: 74mg (25%) | Sodium: 412mg (17%) | Potassium: 286mg (8%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 14g | Vitamin A: 4.8% | Vitamin C: 1.3% | Calcium: 14.8% | Iron: 10%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)