fbpx
Czytasz właśnie
Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy

Zacznę od tego, że obłędnie pachnie w trakcie pieczenia. Aromat pieczonych owoców unosi się w całym mieszkaniu, kiedy tylko sernik z gruszkami zostaje zamknięty w piekarniku. Odrobina gimnastyki, bo trzeba zmiksować masę blenderem. Za to spód ma z gotowych ciasteczek, więc zaoszczędzicie trochę czasu przy jego przygotowaniu. Prosta polewa z czekolady na sam koniec i oto jak zrobić sernik z gruszkami.

Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy delikatny i kremowy, pachnący imbirem i innymi, korzennymi przyprawami. Na spodzie z ciasteczek czekoladowych lub imbirowych, z polewą z czekolady, która idealnie uzupełnia smak pozostałych składników.
4 z 7 votes
Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 4 godz. 25 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik gruszkowy, sernik z gruszką, sernik z gruszkami
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 386kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 7-14 ciasteczek czekoladowych lub imbirowych (ich dokładna liczba będzie zależeć od wielkości pojedynczego ciasteczka i rozmieszczenia na dnie foremki)

Gruszki w syropie

  • 4 gruszki (obrane, bez ogryzków, pokrojone w ćwiartki)
  • ¼ szklanki cukru
  • ¾ szklanki wody (200 ml)
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 goździki

Masa sernikowa

  • 750 g mascarpone (można zastąpić innym, kremowym serem)
  • 4 jajka
  • ¼-½ szklanki cukru (ilość zależy od stopnia dojrzałości gruszki)
  • 1 gruszka (obrana, bez ogryzka, zmiksowana w blenderze)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

Polewa czekoladowa

  • 30-50 g czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

Gruszki w syropie

  • Wodę zagotowuję z cukrem i przyprawami w garnku.
  • Dokładam gruszki i po chwili zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie „pyrkała”. Gotuję pod przykryciem przez ok. 10 minut, żeby gruszki zmiękły.
  • Odcedzam gruszki (zachowuję syrop, odcedzam przyprawy), lekko studzę.

Spód

  • Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
  • Na ciasteczkach układam gruszki.

Masa serowa

  • Ser mascarpone miksuję z syropem pozostałym z gotowania gruszek, gruszką, wanilią i cukrem. Sprawdzam, czy masa jest wystarczająco słodka (straci część słodyczy po dodaniu jajek)
  • Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując przed wbiciem kolejnego.
  • Przelewam niedużą ilość masy na gruszki i ciasteczka. Upewniam się, że nie wypływają na powierzchnię. Stopniowo i powoli dolewam całą masę. 

Pieczenie

  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C (góra+dół) lub 160 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Masa powinna być ścięta i tylko środek o średnicy kilku cm powinien pozostać wilgotny.
  • Studzę sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

Dekorowanie

  • Dekoruję sernik polewą z czekolady.

Chłodzenie

  • Chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 130g | Kalorie: 386kcal (19%) | Węglowodany: 24g (8%) | Białko: 16g (32%) | Tłuszcze: 25g (38%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 74mg (25%) | Sód: 412mg (18%) | Potas: 286mg (8%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 240IU (5%) | Witamina C: 1.1mg (1%) | Wapń: 148mg (15%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom