fbpx
Czytasz właśnie
Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy

  • przepis na sernik z gruszką o kremowej konsystencji
  • cudowny aromat: imbir, cynamon i anyż
  • wspaniałe ciasto na jesień i zimę, ale nie tylko
  • na spodzie z chrupiących ciastek i gruszek
  • z polewą czekoladową o głębokim smaku
Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy obłędnie pachnie w trakcie pieczenia. Kiedy opisuję przepis na sernik gruszkowy, jest to pierwsza rzecz, która przychodzi mi do głowy. Aromat pieczonych owoców unosi się w całym mieszkaniu, kiedy tylko sernik z gruszkami zostaje zamknięty w piekarniku. Odrobina „gimnastyki”, bo trzeba zmiksować masę blenderem. Za to spód sernik z gruszką ma z gotowych ciasteczek, więc zaoszczędzisz trochę czasu przy jego przygotowaniu. Prosta polewa z czekolady na sam koniec. Oto jak zrobić sernik z gruszkami.

Sernik gruszkowy o cudownym aromacie

To dzięki dodatkowi imbiru, cynamonu i anyżu sernik z gruszkami pachnie tak pięknie. Te korzenne przyprawy to aromat, który kojarzy mi się z jesienią lub zimą. Ciepła herbata, kocyk, ulubiona muzyka w tle lub książka w ręce. I kawałek ciasta na talerzyku, obok kubka. Ty też z pewnością lubisz takie chwile! Można wprawić się w odpowiedni nastrój już podczas pieczenia. Sernik z gruszkami w piekarniku to najlepsza aromaterapia. Za oknem może być chłodno i wietrznie, a nawet deszczowo. A w domu tak leniwie i błogo!

Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy

Sernik gruszkowy delikatny i kremowy, pachnący imbirem i innymi, korzennymi przyprawami. Na spodzie z ciasteczek czekoladowych lub imbirowych, z polewą z czekolady, która idealnie uzupełnia smak pozostałych składników.
4.58 from 7 votes
Przygotowanie: 25 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 4 godziny 25 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik gruszkowy, sernik z gruszką, sernik z gruszkami
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 386kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 7-14 ciasteczek czekoladowych lub imbirowych (ich dokładna liczba będzie zależeć od wielkości pojedynczego ciasteczka i rozmieszczenia na dnie foremki)

Gruszki w syropie

  • 4 gruszki (obrane, bez ogryzków, pokrojone w ćwiartki)
  • ¼ szklanki cukru
  • ¾ szklanki wody (200 ml)
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 goździki

Masa sernikowa

  • 750 g mascarpone (można zastąpić innym, kremowym serem)
  • 4 jajka
  • ¼-½ szklanki cukru (ilość zależy od stopnia dojrzałości gruszki)
  • 1 gruszka (obrana, bez ogryzka, zmiksowana w blenderze)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

Polewa czekoladowa

  • 30-50 g czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Gruszki w syropie

  • Wodę zagotowuję z cukrem i przyprawami w garnku.
  • Dokładam gruszki i po chwili zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie „pyrkała”. Gotuję pod przykryciem przez ok. 10 minut, żeby gruszki zmiękły.
  • Odcedzam gruszki (zachowuję syrop, odcedzam przyprawy), lekko studzę.

Spód

  • Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
  • Na ciasteczkach układam gruszki.

Masa serowa

  • Ser mascarpone miksuję z syropem pozostałym z gotowania gruszek, gruszką, wanilią i cukrem. Sprawdzam, czy masa jest wystarczająco słodka (straci część słodyczy po dodaniu jajek)
  • Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując przed wbiciem kolejnego.
  • Przelewam niedużą ilość masy na gruszki i ciasteczka. Upewniam się, że nie wypływają na powierzchnię. Stopniowo i powoli dolewam całą masę. 

Pieczenie

  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 ⁰C (góra+dół) lub 160 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Masa powinna być ścięta i tylko środek o średnicy kilku cm powinien pozostać wilgotny.
  • Studzę sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

Dekorowanie

  • Dekoruję sernik polewą z czekolady.

Chłodzenie

  • Chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Kalorie: 386kcal (19%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Białko: 16g (32%) | Fat: 25g (38%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 74mg (25%) | Sód: 412mg (18%) | Potas: 286mg (8%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 240IU (5%) | Witamina C: 1.1mg (1%) | Wapń: 148mg (15%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Po schłodzeniu sernik z gruszką nabierze pełni smaku. Będzie idealnym deserem na jesienne i zimowe wieczory. Jednak również latem, gdy pod koniec lipca pojawiają się pierwsze gruszki, można go upiec, gdy za oknem nie doskwiera upał. Doskonale skomponuje się z gałką lodów waniliowych. Dla przełamania korzennego smaku polecam orzeźwiający napój cytrusowy do popicia.

Zobacz też
Gruszki w occie

Kremowy sernik z gruszką

Cudowna, kremowa konsystencja… Sernik z gruszką zawdzięcza ją serkowi mascarpone. Chrupiące ciasteczka na spodzie będą doskonałym kontrastem dla miękkich, wilgotnych gruszek i kremowej masy. Z kolei syrop, zamiast na wodzie, możesz ugotować na soku pomarańczowym. Całość nabierze wtedy kontrastowego, cytrusowego posmaku.

Do poeksperymentowania

Możesz spróbować zastąpić gruszki brzoskwiniami lub bananami. Daj koniecznie znać, czy się na to zdecydujesz!

Sernik z gruszką prosty do przygotowania

Co najlepsze, choć przygotowanie tego przysmaku wymaga nieco „kulinarnego treningu“ czyli miksowania masy w blenderze, spód można wykonać z gotowych ciasteczek. To pozwoli zaoszczędzić trochę czasu i zachęci nawet początkujących kucharzy do wypróbowania tej receptury. Na sam koniec wystarczy dodać prostą polewę czekoladową i voilà! Oto jak stworzyć niezapomniany sernik z wyjątkowym akcentem gruszkowym.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Daj mi koniecznie znać, jak udało Ci się to ciasto. Czekam na Twój komentarz :).

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom