Sernik chałwowy przepis na sernik z chałwą | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

  • na czekoladowym spodzie z ciasteczek
  • cudownie kremowy, z białą czekoladą
  • bogaty smak i konsystencja
  • pięknie prezentuje się z kolorowymi owocami
Sernik chałwowy

Sernik chałwowy ma głęboki, charakterystyczny smak i słodycz, która pochodzi prosto z chałwy. Przepis na sernik chałwowy przyszedł mi do głowy podczas wakacji w Grecji. Zajadałam się tamtejszą chałwą i pomyślałam, że mogłaby doskonale skomponować się z kremową serową masą. Kto wie, może smak przypadnie do gustu nawet tym, którzy za chałwą nie przepadają?

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Kremowy ser nieco złagodzi jej charakterystyczny, intensywny smak. Przygotowałam składniki, potem upiekłam na czekoladowym spodzie. Na koniec dekorowałam białą czekoladą. Zobaczcie jak zrobić sernik z chałwą krok po kroku i koniecznie spróbujcie jego smaku!

Przepis na sernik chałwowy

Jeśli zdecydujecie się na spód z gotowych ciasteczek lub go pominiecie, przepis na sernik chałwowy będzie wyjątkowo prosty. Najpierw wystarczy utrzeć twaróg razem z chałwą, roztopioną czekoladą i wanilią. Z pewnością warto rozważyć, czy w masie mają pozostać drobne grudki, czy jednak wolicie gładką, kremową konsystencję. Tę drugą wersją najłatwiej uzyskać, blendując masę serową. Potem całość przekłada się do formy i piecze w piekarniku. Na koniec dekoracja z polewy z białej czekolady i gotowe! Eleganckie ciasto o ciekawym smaku, które można też dodatkowo udekorować świeżymi, kolorowymi owocami.

Sernik chałwowy przepis

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy delikatny i kremowy, na spodzie z ciasteczek czekoladowych, z polewą z białej czekolady, która idealnie uzupełnia smak chałwy.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina 20 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 1 godzina 35 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik chałwowy, sernik z chałwą
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 386kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 7-14 ciasteczek czekoladowych (ich dokładna liczba będzie zależeć od wielkości pojedynczego ciasteczka i rozmieszczenia na dnie foremki)

Masa sernikowa

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół zmielony twaróg i mascarpone lub całkowicie zastąpić nim twaróg)
  • 4 jajka
  • 300 g chałwy (pokrojona w kostkę lub pokruszona widelcem)
  • 100 g białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

Do dekoracji

  • 50 g białej czekolady
  • 12 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)
  • świeże owoce, mięta, utarte pistacje (do wyboru)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Zobacz też
Migdałowiec

Jak zrobić

Spód

  • Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

Masa serowa

  • Twaróg miksuję z czekoladą, chałwą i wanilią.
  • Kiedy chałwa się rozpuści (ewentualnie w masie mogą zostać nieduże grudki), wbijam po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując do połączenia wszystkich składników przed dodaniem kolejnego.
  • Przelewam niedużą ilość masy na ciasteczka i upewniam się, że nie wypływają na powierzchnię. Stopniowo i powoli dolewam całą masę. 
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Masa powinna być ścięta i tylko środek o średnicy kilku cm powinien pozostać wilgotny.
    Studzę sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
  • Dekoruję sernik chałwowy polewą z białej czekolady (czekoladę rozpuszczam z masłem lub śmietanką w kąpieli wodnej) oraz dodatkami.
  • Chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 130g | Kalorie: 386kcal (19%) | Węglowodany: 24g (8%) | Białko: 16g (32%) | Tłuszcze: 25g (38%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 74mg (25%) | Sód: 412mg (18%) | Potas: 286mg (8%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 240IU (5%) | Witamina C: 1.1mg (1%) | Wapń: 148mg (15%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tym razem spód postanowiłam przygotować w uproszczonej wersji: po prostu położyłam na dnie tortownicy ciasteczka czekoladowe. Można przygotować je samodzielnie lub wykorzystać gotowe sklepowe, jak kto woli. Polecam spróbować upiec w domu, zwłaszcza że te przygotowane według mojej receptury nie są skomplikowane.

Sernik chałwowy przepis

Zamiast ciemnych ciastek z pewnością świetnie sprawdzą się jasne, o łagodnym smaku. Możecie też je po prostu pominąć. Bez spodu ten sernik również będzie pyszny! Polewa z białej czekolady to kolejna porcja słodyczy. Jeśli chcecie choć odrobinę mniej kalorii w cieście, po prostu ją pomińcie lub zastąpcie ciemną wersją o mniejszej ilości cukru.

Przepis na sernik chałwowy
Przepis na sernik chałwowy
Sernik chałwowy przepis
Sernik chałwowy przepis

Ciekawa jestem, czy ten sernik zagości na stałe w Waszym repertuarze. A może wolicie inne smaki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakiej chałwy go zrobiliście!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom