Sernik chałwowy przepis | Dorota Kamińska

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Głęboki, charakterystyczny smak i słodycz prosto z chałwy: oto sernik chałwowy czyli sernik z chałwą w masie. Udekorowałam go białą czekoladą, a upiekłam na czekoladowym spodzie. Tym razem w uproszczonej wersji: po prostu położyłam na dnie tortownicy ciasteczka. To bardzo smaczny sernik z chałwy, którego warto spróbować!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

5 od 1 osoby
Sernik chałwowy
Sernik chałwowy
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
1 godz. 20 min
Całkowity czas
1 godz. 35 min
 

Sernik chałwowy delikatny i kremowy, na spodzie z ciasteczek czekoladowych, z polewą z białej czekolady, która idealnie uzupełnia smak chałwy.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik chałwowy, sernik z chałwą
Liczba kalorii: 386 kcal
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
  • 7-14 ciasteczek czekoladowych (ich dokładna liczba będzie zależeć od wielkości pojedynczego ciasteczka i rozmieszczenia na dnie foremki)
Masa sernikowa
  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół zmielony twaróg i mascarpone lub całkowicie zastąpić nim twaróg)
  • 4 jajka
  • 300 g chałwy (pokrojona w kostkę lub pokruszona widelcem)
  • 100 g białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
Do dekoracji
  • 50 g białej czekolady
  • 12 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)
  • świeże owoce, mięta, utarte pistacje (do wyboru)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Polewa z białej czekolady – przepis
  3. Ciasteczka czekoladowe – przepis
Sernik chałwowy - Jak zrobić
Spód
  1. Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

Masa serowa
  1. Twaróg miksuję z czekoladą, chałwą i wanilią.

  2. Kiedy chałwa się rozpuści (ewentualnie w masie mogą zostać nieduże grudki), wbijam po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując do połączenia wszystkich składników przed dodaniem kolejnego.

  3. Przelewam niedużą ilość masy na ciasteczka i upewniam się, że nie wypływają na powierzchnię. Stopniowo i powoli dolewam całą masę. 

  4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Masa powinna być ścięta i tylko środek o średnicy kilku cm powinien pozostać wilgotny.

    Studzę sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

  5. Dekoruję sernik chałwowy polewą z białej czekolady (czekoladę rozpuszczam z masłem lub śmietanką w kąpieli wodnej) oraz dodatkami.

  6. Chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.

Wartości odżywcze
Sernik chałwowy
Wielkość porcji (130 g)
Liczba kalorii 386 kcal Kalorie z tłuszczów 225 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 25g 38%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 74mg 25%
Sód 412mg 17%
Potas 286mg 8%
Węglowodany ogółem 24g 8%
Błonnik 1g 4%
Cukry 14g
Białko 16g 32%
Witamina A 4.8%
Witamina C 1.3%
Wapń 14.8%
Żelazo 10%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)