fbpx
Czytasz właśnie
Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

  • na czekoladowym spodzie z ciasteczek
  • cudownie kremowy, z białą czekoladą
  • bogaty smak i konsystencja
  • pięknie prezentuje się z kolorowymi owocami
Sernik chałwowy

Sernik chałwowy ma głęboki, charakterystyczny smak i słodycz, która pochodzi prosto z chałwy. Przepis na sernik chałwowy przyszedł mi do głowy podczas wakacji w Grecji. Zajadałam się tamtejszą chałwą i pomyślałam, że mogłaby doskonale skomponować się z kremową serową masą. Kto wie, może smak przypadnie do gustu nawet tym, którzy za chałwą nie przepadają?

Kremowy ser nieco złagodzi jej charakterystyczny, intensywny smak. Przygotowałam składniki, potem upiekłam na czekoladowym spodzie. Na koniec dekorowałam białą czekoladą. Zobaczcie jak zrobić sernik z chałwą krok po kroku i koniecznie spróbujcie jego smaku!

Sernik chałwowy przepis

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy delikatny i kremowy, na spodzie z ciasteczek czekoladowych, z polewą z białej czekolady, która idealnie uzupełnia smak chałwy.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour 20 minutes
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 1 hour 35 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik chałwowy, sernik z chałwą
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 386kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 7-14 ciasteczek czekoladowych (ich dokładna liczba będzie zależeć od wielkości pojedynczego ciasteczka i rozmieszczenia na dnie foremki)

Masa sernikowa

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół zmielony twaróg i mascarpone lub całkowicie zastąpić nim twaróg)
  • 4 jajka
  • 300 g chałwy (pokrojona w kostkę lub pokruszona widelcem)
  • 100 g białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

Do dekoracji

  • 50 g białej czekolady
  • 12 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)
  • świeże owoce, mięta, utarte pistacje (do wyboru)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

Spód

  • Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

Masa serowa

  • Twaróg miksuję z czekoladą, chałwą i wanilią.
  • Kiedy chałwa się rozpuści (ewentualnie w masie mogą zostać nieduże grudki), wbijam po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując do połączenia wszystkich składników przed dodaniem kolejnego.
  • Przelewam niedużą ilość masy na ciasteczka i upewniam się, że nie wypływają na powierzchnię. Stopniowo i powoli dolewam całą masę. 
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Masa powinna być ścięta i tylko środek o średnicy kilku cm powinien pozostać wilgotny.
    Studzę sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
  • Dekoruję sernik chałwowy polewą z białej czekolady (czekoladę rozpuszczam z masłem lub śmietanką w kąpieli wodnej) oraz dodatkami.
  • Chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 130g | Kalorie: 386kcal (19%) | Węglowodany: 24g (8%) | Białko: 16g (32%) | Tłuszcze: 25g (38%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 74mg (25%) | Sód: 412mg (18%) | Potas: 286mg (8%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 240IU (5%) | Witamina C: 1.1mg (1%) | Wapń: 148mg (15%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Przepis na sernik chałwowy

Jeśli zdecydujecie się na spód z gotowych ciasteczek lub go pominiecie, przepis na sernik chałwowy będzie wyjątkowo prosty. Najpierw wystarczy utrzeć twaróg razem z chałwą, roztopioną czekoladą i wanilią. Z pewnością warto rozważyć, czy w masie mają pozostać drobne grudki, czy jednak wolicie gładką, kremową konsystencję. Tę drugą wersją najłatwiej uzyskać, blendując masę serową. Potem całość przekłada się do formy i piecze w piekarniku. Na koniec dekoracja z polewy z białej czekolady i gotowe! Eleganckie ciasto o ciekawym smaku, które można też dodatkowo udekorować świeżymi, kolorowymi owocami.

Zobacz też
Crumble z jabłkami

Tym razem spód postanowiłam przygotować w uproszczonej wersji: po prostu położyłam na dnie tortownicy ciasteczka czekoladowe. Można przygotować je samodzielnie lub wykorzystać gotowe sklepowe, jak kto woli. Polecam spróbować upiec w domu, zwłaszcza że te przygotowane według mojej receptury nie są skomplikowane.

Sernik chałwowy przepis

Zamiast ciemnych ciastek z pewnością świetnie sprawdzą się jasne, o łagodnym smaku. Możecie też je po prostu pominąć. Bez spodu ten sernik również będzie pyszny! Polewa z białej czekolady to kolejna porcja słodyczy. Jeśli chcecie choć odrobinę mniej kalorii w cieście, po prostu ją pomińcie lub zastąpcie ciemną wersją o mniejszej ilości cukru.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Przepis na sernik chałwowy
Przepis na sernik chałwowy
Sernik chałwowy przepis
Sernik chałwowy przepis

Ciekawa jestem, czy ten sernik zagości na stałe w Waszym repertuarze. A może wolicie inne smaki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakiej chałwy go zrobiliście!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom