Sernik chałwowy przepis | Dorota Kamińska

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Głęboki, charakterystyczny smak i słodycz prosto z chałwy: oto sernik chałwowy czyli sernik z chałwą w masie. Udekorowałam go białą czekoladą, a upiekłam na czekoladowym spodzie. Tym razem w uproszczonej wersji: po prostu położyłam na dnie tortownicy ciasteczka. To bardzo smaczny sernik z chałwy, którego warto spróbować!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy delikatny i kremowy, na spodzie z ciasteczek czekoladowych, z polewą z białej czekolady, która idealnie uzupełnia smak chałwy.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godzina 20 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 1 godzina 35 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik chałwowy, sernik z chałwą
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 386kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 7-14 ciasteczek czekoladowych (ich dokładna liczba będzie zależeć od wielkości pojedynczego ciasteczka i rozmieszczenia na dnie foremki)

Masa sernikowa

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół zmielony twaróg i mascarpone lub całkowicie zastąpić nim twaróg)
  • 4 jajka
  • 300 g chałwy (pokrojona w kostkę lub pokruszona widelcem)
  • 100 g białej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

Do dekoracji

  • 50 g białej czekolady
  • 12 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)
  • świeże owoce, mięta, utarte pistacje (do wyboru)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

Spód

  • Ciasteczka układam na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.

Masa serowa

  • Twaróg miksuję z czekoladą, chałwą i wanilią.
  • Kiedy chałwa się rozpuści (ewentualnie w masie mogą zostać nieduże grudki), wbijam po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując do połączenia wszystkich składników przed dodaniem kolejnego.
  • Przelewam niedużą ilość masy na ciasteczka i upewniam się, że nie wypływają na powierzchnię. Stopniowo i powoli dolewam całą masę. 
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Masa powinna być ścięta i tylko środek o średnicy kilku cm powinien pozostać wilgotny.
    Studzę sernik w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
  • Dekoruję sernik chałwowy polewą z białej czekolady (czekoladę rozpuszczam z masłem lub śmietanką w kąpieli wodnej) oraz dodatkami.
  • Chłodzę przez 2-3 godziny w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 130g | Calories: 386kcal | Carbohydrates: 24g (8%) | Protein: 16g (32%) | Fat: 25g (38%) | Saturated Fat: 7g (35%) | Cholesterol: 74mg (25%) | Sodium: 412mg (17%) | Potassium: 286mg (8%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 14g | Vitamin A: 4.8% | Vitamin C: 1.3% | Calcium: 14.8% | Iron: 10%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)