Ser do naleśników przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ser do naleśników

Ser do naleśników

Ser do naleśników

Najlepszy ser do naleśników robi moja mama, a jeszcze lepszy babcia :). Właściwie obie przygotowują go dokładnie tak samo, ze zmielonego drobno twarogu z dodatkiem cukru, ziaren wanilii i żółtka. To ser do naleśników o smaku dzieciństwa – uwielbiałam go nawet w wersji na zimno, a skutki łakomstwa w postaci czkawki towarzyszyły mi za każdym razem, gdy zakradałam się do lodówki, żeby zjeść po kryjomu to, co zostało po śniadaniu.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Ser do naleśników można łączyć z wieloma dodatkami: nałożyć go do środka, zawinąć i udekorować miodem, syropem klonowym, konfiturą, polewą czekoladową lub bitą śmietaną. Najbardziej lubię go w towarzystwie naleśników i świeżych owoców: malin lub truskawek, ale z wytrawnymi dodatkami, bez cukru, może być równie ciekawym dodatkiem.

Ser do naleśników

Ser do naleśników

Przepis na ser do naleśników z wanilią lub cynamonem i surowym żółtkiem. Najlepszy ser do naleśników – przepis mojej mamy i babci na twarożek naleśnikowy.
4.5 z 14 votes
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: ser do naleśników, serek do naleśników, twarożek do naleśników
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 258kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g twarogu (zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
  • 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego (najlepiej zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy; można posłodzić mniej wg uznania; zamiast cukru można dodać do sera połówkę bardzo dojrzałego, rozgniecionego widelcem banana)
  • ½ laski wanilii (tylko wydrążony miąższ; miąższ z ½ laski wanilii można zastąpić ½ łyżeczki cynamonu)
  • 1 żółtko (z wyparzonego jajka; opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki śmietany (jeśli twaróg jest suchy; opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki mieszam dokładnie w miseczce, ugniatając widelcem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić naleśniki klasyczne, naleśniki razowe lub naleśniki czekoladowe
  2. Jak wyparzyć jajko
  3. Jak zrobić cukier waniliowy
  4. Ser do naleśników bez laktozy można przygotować, zastępując twaróg kremem jogurtowym
  5. Kremowy ser do naleśników uzyskamy, wykorzystując, zamiast klasycznego twarogu, kremowy biały serek, np. mascarpone

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g (na 2 duże naleśniki) | Kalorie: 258kcal (13%) | Węglowodany: 29g (10%) | Białko: 15g (30%) | Tłuszcze: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 122mg (41%) | Sód: 464mg (20%) | Potas: 130mg (4%) | Cukier: 27g (30%) | Witamina A: 340IU (7%) | Wapń: 122mg (12%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A Wam, z czym najlepiej smakuje? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Ser do naleśników
Ser do naleśników
46 komentarzy
  • pyyyyszneeee. Moja mama też taki robiła ale mnie nigdy nie nauczyła więc myślałam, że to jakiś tajemny przepis :). A tu proszę wyszedł mi dooskonale. Dziękuję.

  • My zawsze jemy naleśniki z twarogiem, a robimy go tak, że rozgniatamy twaróg widelcem z cukrem, wanilią i jakimś zapachem, np. migdałowym, a żeby nie było to takie suche, dodajemy śmietanki, najlepiej gęstej. Naleśniki obficie polewamy syropem klonowym, albo miodem. 🙂
    Nasza rodzina praktycznie nie cierpi takiego przemielonego twarogu, to traci swój smak i jakość, zarówno w sernikach jak i chociażby w naleśniku. To właśnie te grudki twarogu dają ten „smaczek”.

  • [..YouTube..] My zawsze jemy naleśniki z twarogiem, a robimy go tak, że rozgniatamy twaróg widelcem z cukrem, wanilią i jakimś zapachem, np. migdałowym, a żeby nie było to takie suche, dodajemy śmietanki, najlepiej gęstej. Naleśniki obficie polewamy syropem klonowym, albo miodem. 🙂
    Nasza rodzina praktycznie nie cierpi takiego przemielonego twarogu, to traci swój smak i jakość, zarówno w sernikach jak i chociażby w naleśniku. To właśnie te grudki twarogu dają ten „smaczek”.

  • Ja szczerze powiem, że przeraża mnie surowe jajko, chociaż taki serek jest pyszny i sto razy lepszy z nim. Nie raz odważyłem się go zjeść, ale mam jakiś wstręt – jedyny w rodzinie.

  • [..YouTube..] Ja szczerze powiem, że przeraża mnie surowe jajko, chociaż taki serek jest pyszny i sto razy lepszy z nim. Nie raz odważyłem się go zjeść, ale mam jakiś wstręt – jedyny w rodzinie.

  • posypuję naleśniki owocami sezonowymi lub rozmrożonymi( truskawki, wiśnie, jagody) i polewam jogurtem nat.

  • Moje ulubione nadzienie to: ser biały tłusty, cukier brązowy, pokrojone suszone morele lub śliwki i odrobina śmietany. Uwielbiam ten smak:)

  • Moja mama też taki twarożek robi i ja również. Często takie naleśniki trafiają na patelnię i są jeszcze przysmażane, wtedy są chrupiące.

    • Widziałam już w jednym z komentarzy na YouTube, że tak można – osobiście nigdy nie podsmażałam po zawinięciu, ale następnym razem chętnie spróbuję. Ale już bez panierowania jak do krokietów? Po prostu zawinąć naleśniki i z powrotem wrzucić na tłuszcz?

    • o ile dobrze pamiętam to jest przepis z 'Kuchni Polskiej' albo przynajmniej bardzo zbliżony do niego, bo widziałam kiedyś jak moja mama robi dokładnie taki sam z otwartą książką. My też je ponownie smażymy, wtedy twarożek się lekko roztapia

  • ja nakesniki z serkiem polewam ubita smietanka i posypouje wiorkami czekoladowymi:) mozna sie zaslodzic, he he

  • Do końca nie byłam przekonana do tego przepisu, w końcu jednak postanowiłam, że spróbuję. Opłaciło się, odkryłam najlepszy przepis na ser do naleśników. Dziękuję!

  • A ja sie kiedys zatrułam salmonella w carbonarze w restauracji i unikam dań z surowymi jajkami. Choc tu masz rację jesli sami przyrzadzamy danie to przynajmniej wiemy z jakich jajek robimy danie i możemy ograniczyć ryzyko.

  • [..YouTube..] A ja sie kiedys zatrułam salmonella w carbonarze w restauracji i unikam dań z surowymi jajkami. Choc tu masz rację jesli sami przyrzadzamy danie to przynajmniej wiemy z jakich jajek robimy danie i możemy ograniczyć ryzyko.

  • W 100% nie wystarczy, ale znacznie ograniczy ryzyko. Zwłaszcza jeśli wybierzemy jajko, które nie ma popękanej skorupki. Zresztą każdy sobie sam może zadecydować i żółtko pominąć albo dodać ugotowane na twardo, ja nie jestem z tych, co uznają jedyną, słuszną i właściwą recepturę bez możliwości modyfikacji :).

  • [..YouTube..] W 100% nie wystarczy, ale znacznie ograniczy ryzyko. Zwłaszcza jeśli wybierzemy jajko, które nie ma popękanej skorupki. Zresztą każdy sobie sam może zadecydować i żółtko pominąć albo dodać ugotowane na twardo, ja nie jestem z tych, co uznają jedyną, słuszną i właściwą recepturę bez możliwości modyfikacji :).

  • Lepiej zmiksowac ser z cukrem pudrem i miodem niż sie ciapkac z surowym jajkiem. Sparzenie skorupki jajka w gorącej wodzie nie wystarczy — bo pałeczki Salmonella przenikają do środka.

  • [..YouTube..] Lepiej zmiksowac ser z cukrem pudrem i miodem niż sie ciapkac z surowym jajkiem. Sparzenie skorupki jajka w gorącej wodzie nie wystarczy — bo pałeczki Salmonella przenikają do środka.

  • Ser jakoś w naleśnikach jest dla mnie zbyt szorstki, ale niedługo znów będę robić podejście do przekonania się do niego. Ciekawi mnie jedno, piszesz, że babcia i mama robła taki. No popatrz, miały szczęście co do laski wanilii, bo mi do dziś nie wpadła w oko w średnim mieście, w którym mieszkam, a moja baba zapewne nie słyszała o niej w ogóle.

  • Mmm…Mój tata zawsze taki robił a teraz ja robię moim dzieciom. Dokładnie taki przepis. Zawsze zjem więcej sera zanim naleśniki się usmażą. Jeden mój syn lubi i się nim zajada jak ja, a drugi syn woli nutelle…

  • Tradycyjny serek – pychota. Ja trochę modyfikuję i dodaję jeszcze odrobinę mascarpone i zamiast zwykłego cukru dodaję cukier puder 🙂

  • duzo przepisów na sieci na twaróg do naleśników ..ale tylko ty zrobiłaś taki jak ja robie ..jak mnie mama nauczyła ..uwielbiam taki 🙂 gęsty i słodki po 2 naleśnikach człowiek już najedzony – ponieważ bardzo zapychający 🙂
    kocham 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom