Schab ze śliwką przepis | Dorota Kamińska

Schab ze śliwką

Jedna z lepszych wędlin na wielkanocny i bożonarodzeniowy stół – schab ze śliwką. Pięknie pachnący w trakcie pieczenia, świąteczny i nie wymagający wielu przygotowań. Wystarczy dobrej jakości schab bez kości i miękkie śliwki suszone. Najlepiej wykorzystać organiczne, takie delikatne, które po upieczeniu i pokrojeniu będą pięknie prezentować się w samym środku mięsnego plastra. Dodatkowo tylko kilka przypraw, bez zbędnych kombinacji, bo smak mięsa i owoców to wiodący w tej potrawie duet.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

oraz na Wielkanoc

Choć moja mama, tradycjonalistka, od lat przygotowuje na Wielkanoc roladę z boczku, udaje mi się ją czasem namówić na schab ze śliwką. Można go upiec w piekarniku parowym, dzięki czemu mięso zachowa soczystość od środka i zrumienioną, wierzchnią skórkę. Warto na czas pieczenia, jeśli piekarnik nie ma funkcji parowej, wstawić do środka żaroodporne naczynie z wodą (ok. 250 ml), która będzie stopniowo parować. Zamiast pary wodnej do nawilżania mięsa można wykorzystać ciemne, łagodne piwo, najlepiej o śliwkowym smaku. Pieczenie w rękawie również zda egzamin. Zobaczcie jak zrobić schab ze śliwką krok po kroku.

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką

Soczysty, aromatyczny pieczony schab ze śliwką z piwem, pachnący ziołami. Idealny do kanapek lub jako elegancka, samodzielna przekąska na półmisku z wędlinami.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 2 godz. 30 min
Razem: 2 godz. 40 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: schab pieczony ze śliwką, schab pieczony ze śliwkami, schab ze śliwką, schab ze śliwkami
Liczba porcji: 1 kg wędliny (około)
Kalorie: 61.07kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg schabu (bez kości; umyty w zimnej wodzie, osuszony na papierowym ręczniku)
  • 200 g śliwek suszonych (około; można opcjonalnie połowę śliwek zastąpić suszonymi figami)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz (świeżo zmielony lub roztłuczony w moździerzu)
  • 2 łyżki majeranku (suszony)
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • ½-1 szklanki ciemnego piwa (opcjonalnie; najlepsze będzie piwo o śliwkowym smaku)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nacieram schab ze wszystkich stron solą, pieprzem roztłuczonym z listkami laurowymi w moździerzu oraz majerankiem i czosnkiem.
  • Na środku schabu wycinam otwór o szerokości ok. 2-3 cm, przez całą długość kawałka mięsa.
  • Nadziewam schab śliwkami (opcjonalnie z dodatkiem fig) przekładanymi ziarnami ziela angielskiego.
  • Wkładam schab do worka do pieczenia i wlewam (opcjonalnie) piwo. Zamykam klipsami.
    Schab można też upiec bez worka, wstawiając na czas pieczenia do piekarnika (na dolną półkę) żaroodporny kubek z wodą lub podlewając mięso piwem co 20 minut.
  • Piekę schab ze śliwką w piekarniku nagrzanym do 180 °C (góra+dół) lub na specjalnym trybie do pieczenia mięs (jeśli mięso piekę bez rękawa, można wybrać tryb z przypiekaniem, grill lub tryb parowy, w zależności od modelu piekarnika i zaleceń w instrukcji).
  • Wystudzony schab ze śliwką kroję w plastry i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Na każdy 1 kg mięsa przypada 90 minut (1,5 godziny) pieczenia. W przypadku pieczenia bez rękawa schab ze śliwką warto obracać co 45 minut.
  2. Zamiast na zimno, schab ze śliwką można podać ciepły, od razu po upieczeniu, pokrojony w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm.

Wartości odżywcze

Serving: 30g | Calories: 61.07kcal | Carbohydrates: 4.17g (1%) | Protein: 6.9g (14%) | Fat: 3.33g (5%) | Saturated Fat: 0.36g (2%) | Cholesterol: 19.8mg (7%) | Sodium: 15.15mg (1%) | Potassium: 161.57mg (5%) | Fiber: 0.48g (2%) | Sugar: 2.28g | Vitamin A: 1.11% | Vitamin C: 0.24% | Calcium: 0.68% | Iron: 1.64%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podlewany piwem czy innym alkoholem, schab ze śliwką nabierze dodatkowego, interesującego smaku. To także ulubiona, zimna przekąska mojej przyjaciółki, Ewy, która poleciła mi wypróbować kiedyś jego wersję z nadzieniem wzbogaconym o suszone figi. Uwielbiam takie eksperymenty: prostą recepturę można udoskonalić na wiele sposobów i nawet moja mama, wierna tradycyjnym przepisom, daje się czasem nakłonić do wprowadzenia drobnych modyfikacji. Potem wszyscy zachwycają się smakiem domowej wędliny pokrojonej w cieniutkie plasterki.

Schab ze śliwką
Schab ze śliwką

Jak Wam się podoba taki pieczony schab ze śliwkami? Jeśli przygotujecie, podzielcie się wrażeniami w komentarzach :). Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
  1. Witam!
    Ja swój schab przebijam drewnianą łyżką lub kwirlejką, śliwkę lub morelę obtaczam w mieszance suchych przypraw którą również nacieram mięso po dodaniu oleju. Tak przygotowany schab zawijam w folię aluminiową i leżakuje w lodówce ok 24 godzin, po tym czasie ląduje w piekarniku i jest pieczony w tem. 180 stopni tyle ile waży, tz 1kg=1godzina, 2 kg=2godziny

  2. u nas w domu schab ze śliwką króluje w każde święta:) polecam jeszcze posypać schab kminkiem. Dobra jest również wersja z suszonymi morelami zamiast śliwek. Życzę smacznych świąt:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)