Sataj z indyka przepis | Dorota Kamińska

Sataj z indyka

Sataje z indyka

Grillowany sataj z indyka to szybciutka i prosta w przygotowaniu potrawa kuchni azjatyckiej. Podany w formie szaszłyków, może być przygotowany zarówno na tradycyjnym grillu jak i grillu elektrycznym, patelni do grillowania czy w piekarniku.

Zobacz też: Więcej przepisów na przekąski i inne pomysły na obiad

Sataj z indyka czy innego rodzaju mięsa lub owoców morza to danie kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej, spotykane również na Filipinach i w Tajlandii, gdzie potrawy serwowane na patyczkach sprzedaje się niemal wszędzie. Dobrze doprawione, podane z sosem, jest pyszną przekąską lub prostym obiadem, do którego można podać sałatkę oraz gotowany ryż.

Sataj z indyka
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
20 min
 

Sataj z indyka czyli szaszłyk z indyka marynowanego w miodzie i sosie sojowym, podany z sosem z masła orzechowego i mleka kokosowego.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Indyjska
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
  • 500 g piersi z indyka (pokrojone w paski o szerokości ok. 1,5 cm)
Marynata
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki chili
Sos
  • 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g masła orzechowego (najlepiej z drobinkami orzechów)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml gęstego mleka kokosowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Domowe masło orzechowe - przepis
  2. Jak pokroić cebulę
Sataj z indyka - Jak zrobić
  1. Mieszam na płytkim talerzu składniki na marynatę.
  2. Nabijam mięso na patyki do szaszłyków, marynuję przez 2 godziny w chłodnym miejscu w marynacie.
  3. Grilluję sataje, podlewając cały czas pozostałością marynaty.
  4. W trakcie grillowania można przygotować sos: cebulę szklę na oleju, następnie dodaję pozostałe składniki i podgrzewam, stale mieszając.
  5. Gotowe sataje podaję z ciepłym sosem.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Przepis na sataje to moja ostatnia propozycja w akcji kulinarnej „Wielkie Grillowanie„. Do zobaczenia za rok :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Mmmmm, ale mi narobiłaś smaka, przypomniały mi się sataje z Tajlandii. Bardzo popularna ale zarazem jedna z najlepiej przeze mnie zapamiętanych potraw 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)